2023. május 3., szerda

EU-biztos: lesznek még a magyar kormánynak feladatai a jogállamisági dosszié lezárásával

 A Szabad Európa honlapja

2023. május 3.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Még nincs vége a történetnek – mondja az EU igazságügyi biztosa a magyar dosszié lezárásáról
A négy küszöbönálló törvénymódosítás szükséges, de önmagában nem elégséges feltétele a magyar igazságszolgáltatási dosszié lezárásának, amihez a jogi aktusokon túl több intézkedés végrehajtását is igazolnia kell a kormánynak még június folyamán – közölte a Szabad Európával a jogérvényesítésért felelős uniós biztos.

Didier Reynders azzal számol, hogy június végéig, július elejéig rendezhetik a még nyitott kérdéseket, és legkorábban ezt követően vinné a biztosi testület elé megvitatásra a magyar igazságszolgáltatási dossziét.

Hirtelen felindulásból elkövetett törvényhozás: a pedagógus-státusztörvény adatvédelmi problémái
Meghosszabbítjuk Bicskéig: erre a legendássá vált miniszterelnöki mondásra emlékeztetnek most a kormányzat reakciói a pedagógusok lázadására. Nemrégiben egy újabb törvényjavaslatot tettek eléjük béremelés helyett. Cikkünkben ennek adatvédelmi részével foglalkoztunk.

Stockholmban dolgozó magyar orvos: már nem a fizetés az elvándorlás oka
Tavaly tovább nőtt a Magyarországot elhagyó orvosok száma egy friss kimutatás szerint. A Szabad Európának nyilatkozó, Svédországban dolgozó gyerekorvos úgy véli, a fizetések rendezése óta már nem anyagi okai vannak az elvándorlásnak, hanem az egészségügyi rendszer egyéb körülményei. A szakdolgozók elvándorlása is folyamatos, az ő bérüket még mindig nem rendezte a kormány; a hosszú várólisták már főként az ápolók hiánya miatt alakulnak ki.

Isztambuli egyezmény: Közeleg az EU csatlakozása, Szájer József is támogatta
Egyre több akadály hárul el az elől, hogy az Európai Unió csatlakozzon a nők elleni erőszak leküzdése érdekében elfogadott isztambuli egyezményhez. Erre van jogi lehetőség akkor is, ha több tagállam még nem ratifikálta a dokumentumot, sőt a jelenlegi magyar kormánytöbbség nem is akarja. Érdekes módon pár évvel ezelőtt még Szájer József is az EU csatlakozása mellett foglalt állást.

Törölte oldaláról a Fortepan a fényképeket, amelyeket az MTVA kifogásolt
A Fortepan 180 ezer fotóból álló archívumából harminc képet távolítottak el, vagyis ami a számokat illeti, ez nem nagy veszteség, de a történet elsősorban nem erről a harminc fényképről szól.

A magány is annyira rongálja az egészséget, mint a dohányzás
Az Egyesült Államokban oly gyakori magány ugyanolyan halálos egészségügyi kockázatot jelent, mint napi egy tucat cigaretta elszívása, és több milliárd dollárjába kerül évente az egészségügyi ágazatnak – mondta az amerikai tiszti főorvos, kihirdetve a legújabb közegészségügyi járványhelyzetet.
 
Amit még tudni érdemes
Itt a szuper-titkosszolgálat titkosítás alól feloldott jelentése arról, mi igaz a Pentagon-iratok magyar állításaiból (HVG)
Nem hallgatták le az amerikaiak a magyar kormányt, a Pentagon-iratokként elhíresült, kiszivárgott titkos információk Magyarországot érintő megállapításai nem ilyen forrásból származnak – állapította meg a Nemzeti Információs Központ.

Müller Cecília új hivatalt kaphat, elveszítheti önállóságát a gyógyszerhatóság (Népszava)
A lap értesülései szerint az országos tiszti főorvos felügyelheti a gyógyszerpiacot is. Formális döntés még nem született, de már szóban tájékoztatták egy állománygyűlésen a gyógyszerhatóság dolgozóit a várható szervezeti változásról.

Hangfelvétel: szmájli miatt fenyegetett meg egy közmunkás nőt a lombkorona sétányos polgármester (444)
Egy közmunkásként dolgozó nyírmártonfalvai szociális gondozónő lájkolta egy ismerőse családi fotóját, amelyet a híressé vált lombkorona sétánynál készítettek. Ezután a falu polgármestere hívta telefonon, azzal, hogy azonnal vegye le a “röhögős fejet”, majd kirúgással fenyegette meg.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése