2023. május 18., csütörtök

Számos hiányosságot és aggályos gyakorlatot azonosított az EP-küldöttség Magyarországon

A Szabad Európa honlapja

2023. május 18. 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

EP-vizsgálóbizottság: Továbbra is vannak problémák az uniós pénzek felhasználásával
A pozitív fejlemények mellett számos hiányosságot és aggályos gyakorlatot azonosított az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége, amely háromnapos vizsgálatot tartott Magyarországon. Megdöbbentőnek nevezték, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter nem ért rá velük találkozni, miközben az igazságügyi reform az egyik legfontosabb eleme az EU-s feltételeknek a pénzek felszabadításához.

Le kell kerülnie az OTP-nek az ukrán listáról ahhoz, hogy a kormány ne blokkolja az újabb szankciós csomagot
Több feltétele van a kormánynak ahhoz, hogy ne blokkolja az Európai Békekeretből újabb félmilliárd euró elkülönítését az ukrajnai fegyverszállításokra és megszavazza az újabb szankciós csomagot – erről beszélt szerdán Bécsben Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Ukrajna ráadásul egyre ellenségesebben viselkedik Magyarországgal szemben, a napokban már súlyos fenyegetések is elhangzottak Kijevben.

A MÁV által is kifogásolt minőségben készül Mészáros Lőrinc cégének vasúti beruházása
Sok esetben kihagyták a vasat a vasbetonból az R-KORD Kft. által végzett GSM-R vasúti fejlesztés során, máshol balesetveszélyes körülmények, veszélyes hulladék maradt az építkezés után – tudta meg a Szabad Európa több forrásból. Két, birtokunkba jutott levél szerint a MÁV 19 pontban sorolja műszaki és minőségi kifogásait Mészáros Lőrinc cégével szemben, már az Építési Minisztérium is szóvá tette ezt az R-KORD-nak.

„Rengeteg fájdalommal járó” változtatásba kezdett a hadseregben az új vezérkari főnök
Ellentmondásos reakciókat kiváltó fiatalítási program, magas rendfokozatú tisztek elbocsátása, majd a vezérkari főnök felmentése és utódjának nagy port kavaró kijelentései – felpörögtek az események a Magyar Honvédségnél. Több nagyon súlyos kritikát megfogalmazott a hadsereg jelenlegi működésével kapcsolatban Böröndi Gábor, a vezérkar új főnöke. Kósa András, a Szabad Európa főmunkatársa több cikkben is foglalkozott a történésekkel, ezekről beszélgetünk vele friss podcastunkban.

Az önkormányzat nyilatkozott, hogy nem nyilatkozik – Újabb nagyberuházás ellen tiltakoznak a budai hegyekben
Budapest egyik legzöldebb részén, a XII. kerület Natura 2000 védettségű területén készül 78 lakásos lakóparkot építeni egy cég. A 155 autót befogadó mélygarázzsal tervezett épületegyüttes kapcsán a környezetvédelmi hatóságként eljáró kormányhivatal közmeghallgatást szervezett a beruházás környezeti hatástanulmányáról. Bár a rendezvényt munkaidőben, délelőtt tízkor tartották, a kerület lakosai közül sokan részt vettek rajta, és hosszasan sorolták az aggályaikat. Az egyeztetés végére úgy tűnt, a legtöbben a Pokorni Zoltán vezette önkormányzatot okolják a túl laza kerületi szabályok és a befektetői érdekek előtérbe helyezése miatt.

Elhagyta Ukrajnát az utolsó hajó is a gabonamegállapodás lejárta előtt
Nagyjából 30 ezer tonna kukoricával a fedélzetén hajózott ki a DSM Capella Csornomorszk kikötőjéből egy nappal azelőtt, hogy lejárna az ukrajnai gabonaszállítások újraindításáról kötött megállapodás, amelynek meghosszabbításáról egyelőre nem sikerült megegyezni az orosz fél ellenállása miatt.

Választási szabálytalanságokat emleget a török ellenzék
Az ügyben panaszt nyújtottak be a hatóságoknál, azt állítva, hogy a vasárnapi választáson több ezer szavazóurnánál történt szabálytalanság. Muharrem Erkek, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Köztársasági Néppárt elnökhelyettese közölte, hogy egyes esetekben mindössze egy voksot számoltak rosszul, míg máshol akár több százat is.

Elutasította a bíróság a fellebbezést Nicolas Sarkozy korrupciós ügyében
A párizsi fellebbviteli bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amellyel az egykori francia államfőre három év börtönt szabtak ki korrupció és vesztegetés miatt. A bíróság 2021-ben három év börtönre ítélte Nicolas Sarkozyt, amelyből két évet felfüggesztettek, azaz egyet kellene csak börtönben töltenie. Másodfokon megerősítették a korábbi döntést, ráadásul e szerint a konzervatív politikusnak még egy évre sem kell börtönbe vonulnia, csupán elektronikus nyomkövető viselésére kötelezték.

Amit még tudni érdemes
Európai Bizottság: Álhír, hogy Von der Leyen javasolta a Barátság kőolajvezeték leállítását (Telex)
Álhír, hogy Ursula von der Leyen azt javasolta volna az ukrán vezetésnek, hogy állítsák le a Barátság-vezetéket Magyarország felé – ezt válaszolta az Európai Bizottság magyarországi képviselete a Telexnek a magyar kormánypárti sajtóban terjedő híresztelésről.

A kormány átalakítaná a választási törvényt (Magyar Nemzet)
Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott törvénymódosító javaslat szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt. Mindez az önkormányzati választást megelőző egyéves időszakra vonatkozik.

Szembemegy Szijjártóék új belarusz együttműködése az uniós javaslattal (G7)
Miközben Navracsics Tibor Brüsszelben tárgyalt Johannes Hahn uniós biztossal, hogy a modellváltó magyar egyetemek visszakerülhessenek az Erasmus ösztöndíjprogramba, a magyar külügy a belarusz kormánnyal tárgyal a két ország közötti oktatási együttműködés kibővítéséről.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése