2023. november 22., szerda

Méltatlan emlékezési körülmények

Emberi és nemzeti kisebbségjogi napló (297.)

 

Nem csak azért vagyunk felelősek, amit teszünk,
hanem azért is, amit nem teszünk meg.
Lao-Ce

November 1. 
Méltatlan emlékezési körülmények


Ótos András felvétele
 
A Futaki úti katolikus temetőben, a Turul-szobor előtt, a Himnusz közös eléneklésével kezdődött az emlékezés az 1944/45-ös vérengzések évfordulója alkalmából.
Guszton András (az egypárti, VMSZ-es Magyar Nemzeti Tanács tagja) a szervezők nevében szólt az egybegyűltekhez.
– Azok miatt vagyunk itt ma, akiknek ártatlanul kellett meghalniuk csak azért, mert magyarok voltak. Ezt Újvidéken meglehetősen méltatlan körülmények között tehetjük meg, immár több mint három évtizede. […] Sokan úgy gondolják, hogy a tíz évvel ezelőtti, történelmi megbékélés után talán elegendő lenne a csendes megemlékezés is, koszorúzás és főhajtás. Sajnos nem. Amíg nem vesszük számba mindegyik ártatlan magyart, amíg olyan helyekről, mint Újvidék vagy Zombor, hiányoznak a kivégzettek listái, amíg tucatszámra léteznek jelöletlen tömegsírok, addig kötelességünk hangosan emlékezni! Történelmi igazság, hogy a második világháború végén itt magyarirtás történt – emlékeztetett Guszton András[1].

Vicsek Annamária, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) Újvidéki Városi Szervezetének elnöke elmondta, hogy „a legutolsó információja szerint (az október 30-án elhunyt pártelnök) Pásztor István még egyszer egyeztetett Vučić elnök úrral azzal kapcsolatban, hogy az emlékmű felszentelésének végső határideje legyen november 1-je”. 
Emlékeztetőül: Arról a „se nem magyar, se nem Makovecz” szoborról van szó, amelyet a Váemeszesek az újvidéki „városi képviselő-testülettel kiharcoltak”. A párt olyan emlékművet akart emelni „az összes áldozatra vonatkozó” lista alapján – amelyen együtt szerepelnek az áldozatok és a bűnözők is[2] –, nem pedig az 1944-ben történt újvidéki „második razzia” magyar ártatlan áldozatainak. A tervezett emlékmű a mai napig nem épült meg, az újvidéki polgárok és civil szervezetek tiltakozásai miatt.
– Annak ellenére, hogy a városi vezetőség ebben a pillanatban nem mutat hajlandóságot a szoborállítás irányában, mi továbbra is szorgalmazni fogjuk ezt. Feladatunkat véghez fogjuk vinni. A szoborállítás útján a probléma a félremagyarázásban van, abban, hogy az áldozatok névlistáját, amelyet az ártatlanul kivégzettek feltárása érdekében létrejött magyar-szerb tudományos vegyes bizottság állított, a nyilvánosság félrevezetési szándékával tolmácsolták mindenféle politikai erők. A VMSZ-nek nem szándéka a félrevezetés, az ártatlan áldozatoknak kíván szobrot emelni. Ezen három nyelven, magyarul, németül és szerbül az fog állni, hogy: az ártatlan áldozatok emlékére. Módosítani nem fogunk, amit kellett, azt leadtuk – emlékeztetett alkalmi sajtónyilatkozatában a szoborállítással kapcsolatos helyzetre Vicsek Annamária.

Az 1942-es újvidéki vérengzés[3] többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia áldozatai rakparton) a Család nevet viselő emlékmű őrzi, ahol minden év januárjában megemlékeznek róluk. A razziában részes magyar katonai vezetőket felelősségre vonták és megbüntették.
Áder János magyar államfő 2013. június 25-én a szerb parlamentben[4] bocsánatot kért az ártatlan szerbek ellen elkövetett bűnökért, amelyeket magyarok követtek el a második világháború idején a Vajdaságban. Hasonló gesztus viszont nem történt meg a szerb állam vezetői részéről.
Újvidéken, 79 évvel – a legújabb kutatások szerint – az 1944/45-ös  népirtás[5] után, a két ország állami vezetői szerint „történelmi csúcson” levő magyar-szerb/szerb-magyar kapcsolatok ellenére, a magyaroknak nincsen lehetőségük az ártatlan áldozatokra tisztességesen emlékezni, a kegyeletre és a méltó megemlékezésre való jog gyakorlására!
Ha a tartományi fővárosban netán be is fejezik az 1944/45-ös emlékművet, de megnyugtató módon nem rendezik az áldozatok listáját, fennáll a veszély, hogy – a megbékélés helyett – állandó viszályok, rongálások tárgya lesz. A VMSZ nemhogy rendezte volna ezt a problémát, hanem még „olajt öntött a tűzre”!

November 6.
Nyilas Mihály esküt tett


Nyilas Mihály ombudsman helyettesi esküt tesz (Ótos András felvétele)

– A tartományi ombudsman/jogvédő nemzeti kisebbségi ügyekkel megbízott helyettesének nevezték ki Nyilas Mihály egykori magyarkanizsai polgármestert, korábbi tartományi oktatási titkárt, aki 2020-tól a szerb igazságügyi minisztérium államtitkáraként dolgozott. Nyilas (a nyilvánosság számára alig ismert – B.A.) Orosz Jánost váltja a tisztségen, akinek lejárt a mandátuma. Az ombudsman helyetteseit hatéves megbízatásra választják meg – számolt be a sajtó[6].

Nyilas Mihály (1962, Orom) ellen a szabadkai rendőrség 2018-ban büntetőfeljelentést tett egy 2017. december 28-ai közlekedési baleset miatt. Azzal gyanúsították, hogy hivatali autójával halálra gázolt egy 69 éves gyalogost Békován. A közlekedés biztonsága ellen elkövetett súlyos bűncselekménnyel gyanúsították, ám a bűnvádi feljelentést végül elvetették, mivel nem találták megalapozottnak a hivatalból üldözendő bűncselekmény megtörténtét. 2021. áprilisban Magyarországon súlyos közlekedési balesetet szenvedett[7].

Nyilas Mihály okleveles jogászként 1985-ben egy szabadkai bútorgyárban kezdett dolgozni, ahol az általános és jogi osztály vezetője volt.
Az igazságügyi vizsgát követően 1990-ben a magyarkanizsai községi bíróság bírájává nevezték ki, 1993-tól 2008-ig pedig ügyvédként tevékenykedett.
2008-tól 2014-ig Magyarkanizsa polgármestere volt, majd megválasztották a tartományi kormány oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárává és a Tartományi Kormány alelnökének. Ezt a tisztséget 2020 decemberéig töltötte be[8], amikor az igazságügyi minisztérium (hatodik VMSZ-es) államtitkára lett[9] és „a részarányos foglalkoztatás elvének igazságügyre vonatkozó érvényre juttatását kapta feladatául”[10],
Nyilas Mihály a VMSZ tagja, 2008 és 2013 között, de az utóbbi időben is a párt elnökségének a tagja volt. Mondhatni, a Pásztori „kemény magjához” tartozik. (A helyére most Szakállas Zsolt került, aki Nyilast a Tartományi Kormány alelnöki, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkári tisztségben is váltotta[11].)

Nyilas Mihály a Vajdasági Magyar Jogász Еgylet (VMJE) honlapján[12] még mindig elnökként (Szakállas Zsolt pedig titkárként) szerepel[13] – a szervezet 2016. március 29-ei alakulásától kezdve!
Mindkettejük esetében felvetődik az összeférhetetlenség kérdése: Egyrészt a vezető párttisztség, másrészt pedig az államapparátusi beosztás miatt.
Milyen „nem kormányzati egyesület”[14] a VMSZ fiókszervezetének is nevezett VMJE, ha a tartományi polgári jogvédő helyettes és egy ugyancsak tartományi titkár – vagyis állami hivatalnokok, Szakállas még a VMSZ Elnökségnek is a tagja – vezetik? Milyen jogászok azok, akik még a saját egyesületüknek az alapszabályát sem tartják tiszteletben?  
Nyilas Mihály és Szakállas Zsolt a tisztségeik összeférhetetlenségére már korábban is figyelmeztetve lettek, de mindmáig eszükben nem jutott lemondani a VMJE elnöki, illetve titkári tisztségéről[15]!

Nyilas Mihály 2014-től 2020-ig, vagyis hat hosszú éven át a Tartományi Kormány alelnöke (egyik három közül) és tartományi oktatási, jogalkotási közigazgatási és nemzeti kisebbségi – közösségi titkár volt. 
Ez a hosszú időszak alatt úgyszólván semmit nem tett, annak érdekében, hogy javuljon a közigazgatásban és az igazságügyben a dolgozók nemzeti összetétele, hogy megfelelő legyen a részarányos foglalkoztatás mutatója, hogy a magyarok nagyobb számban jelentkezzenek a pályázatokra, hogy fokozottabban érvényesüljön az anyanyelv hivatalos használatának joga, hogy legyen jogász utánpótlás[16].
Az állami és közhivatalokban meghirdetett részarányos foglalkoztatásból sem lett semmi. A magyarok részaránya a hivatalokban nem hogy javult volna, hanem egyenesen rosszabbodott. A tartományi és az önkormányzati egységekben a magyarok alkalmazási részaránya már csupán 4,52 százalék a magyar[17] (az összlakosságban viszont 10,47% a magyarok jelenléte).

A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) még 2015. december 2-án pert indított a Jogi Kar ellen, „amiért elutasítja, hogy az érvényes tartományi határozat ellenére magyar nyelven is megszervezze a felvételi vizsgát. A diákszövetség diszkriminációra hivatkozott, s követelte a vizsgák magyar nyelven történő lebonyolítását a jövőben”[18].
A sokéves per idején Nyilas Mihály volt a tartományi közigazgatás nemzeti kisebbségi – közösségi titkára, aki rendezhette volna ezt a problémát, mivel a hatáskörébe tartozott, csak éppen nem tette![19]
A diákszervezet jogi kálváriájának megfutamodás lett a vége. Jogi Karon a felvételi vizsga a magyar diákok számára továbbra is szerb nyelven folyik (a középiskolai Szerb nyelv és irodalom tantárgyból)[20].

– A nemzeti kisebbségi jogok védelmével megbízott ombudsman-helyettes védi a nemzeti kisebbségek jogait és jogosult, hogy ellenőrizze a közigazgatási szervek munkáját a nemzeti kisebbségek jogai érvényesítésének és fejlesztésének területein – áll A tartományi polgári jogvédőről – ombudsmanról szóló tartományi képviselőházi rendelet 29/1 szakaszában[21].
A tartományi polgári jogvédő helyettes „megbízatási ideje hat évig tart, és ugyanaz a személy e tisztségre egymásután legfeljebb kétszer választható meg”[22].
Alacsonyabb beosztásban ugyan az eddiginél, kevés munkával, de zsíros fizetéssel, Nyilas Mihály – a VMSZ által – a nyugdíjaztatásig biztosítva van! Jutalom a semmittevésért!?
Nyilas most az emberi jogok azon területének „ellenőrzésére” esküdött fel, amelyen eddig sem mutatott fel eredményt!

BOZÓKI Antal
__________
[1] szb: Kötelességünk hangosan emlékezni! (ELVÉGEZZÜK A FELADATUNKAT!). Magyar Szó, 2023. november 2. 12. https://www.magyarszo.rs/vajdasag/ujvidek/a.298461/Kotelessegunk-hangosan-emlekezni, 2023. november 1. 20:10
[2] A részleteket lásd az Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató (3.) c. írásomban. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/1944-1945, 2022. december 6. 13:38;
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15067, 2022. december 6. és https://szmsz.press/2022/12/08/mi-lesz-a-sorsa-az-ujvideki-artatlan-aldozatok-emlekmuvenek/, 2022. december 8. 14:53
[3] Újvidéki vérengzés (1942). https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajvid%C3%A9ki_v%C3%A9rengz%C3%A9s_(1942)
[4] (MTI) Magyar bocsánatkérés a szerb parlamentben. https://mult-kor.hu/20130626_magyar_bocsanatkeres_a_szerb_parlamentben?fbrkMR=desktop, 2013. június 26. 13:43
[5] „Eltitkolt népirtás a Délvidéken”. Botlik József könyve az 1944/45-ös délvidéki vérengzésekről c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/1944-1945 , 2023. november 19. 18:19
[6] Gorica Nikolin. Povratak Njilaša: Nekadašnji pokrajinski sekretar postao zamenik ombudsmana u Vojvodini [Nyilas visszatérése: Az egykori tartományi titkár a vajdasági ombudsman helyettese lett]. https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/357659/Povratak-Njilasa-Nekadasnji-pokrajinski-sekretar-postao-zamenik-ombudsmana-u-Vojvodini.html, 2023. november 6. 14:16 > 14:16
Lásd még a Nyilas Mihályt tartományi jogvédőhelyettesnek nevezték ki.
https://szmsz.press/2023/11/06/nyilas-mihalyt-tartomanyi-jogvedohelyettesnek-neveztek-ki/2023. november 6. 16:33, és v-ár: Pénzügyekről, vita nélkül c. írását. Magyar Szó, 2023. November 7. 4.
[7] Nikolin, az 5-ös jegyzetben.
[8] Uo.
[9] (VMSZ-közlemény) Nyilas Mihály lett a szerbiai Igazságügyi Minisztérium új államtitkára. https://www.vmsz.org.rs/hirek/tortenesek/nyilas-mihaly-lett-szerbiai-igazsagugyi-miniszterium-uj-allamtitkara, 2020. december 10. 20:01 
[10] Uo.
[10] Bővebben lásd „A titkárnak fogalma sincs”! https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15790, 2023. szeptember 15., és „A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15802, 2023. szeptember 23.
[11] Vajdasági Magyar Jogász Еgylet. Elnökség. https://www.vmje.rs/aboutlist.php?tekst_id=10, 2023. november 22.
[12] Lásd a Mit tett a közösségért? c. írásom. http://bozokiantal.blogspot.com/2019/03/mit-tett-kozossegert.html, 2019. március 18. 10:24
[13] A Vajdasági Magyar Jogász Egylet Alapszabályát egységes szerkezetben foglalt szöveg. 1. szakasz. https://www.vmje.rs/aboutlist.php?tekst_id=3
[14] Lásd a Megalkuvó és álcivil szervezetek (A VMJE – VMSZ fiókszervezet)
c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15124, 2022. december 26.
[15] Lásd az Előléptették, vagy felfelé buktatták? c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13322, 2021. február 14.
[16] Bővebben a Részarányos foglalkoztatás nincs! c. írásomban. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14068, 2021. november 28., és „Elfogytak” a magyarok a szerbiai közigazgatásokból https://delhir.info/2021/11/28/elfogytak-a-magyarok-a-szerbiai-kozigazgatasokbol/, 2021. november 28.
[17] v.ár: A döntés ideiglenes, de végrehajtandó. Magyar Szó, 2016. május 17. 9.
[18] Lásd a Véemeszes gittegylet! c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13586, 2021. május 15. és a Végenincs per c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13689, 2021. június 25.
[19] Pravni fakultet u Novom Sadu [Újvidéki Jogtudományi Kar]. Konkurs – OAS [Pályázat – Alapvető Akadémiai Tanulmányok]. https://pf.uns.ac.rs/rs/upis/konkurs-oas/. Bővebben lásd a Megkésett jogászképzés c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15644, 2023. július 12.
[20]
A tartományi polgári jogvédőről – ombudsmanról szóló tartományi képviselőházi rendelet, 7/3 szakasz. https://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana.aspx?s=aktapv8
[21] 
Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése