2023. november 24., péntek

Több ezermilliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a kormányközeli üzleti körök három év alatt

A Szabad Európa honlapja

2023. november 24.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Mészáros Lőrinc ezermilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el csak az elmúlt három évben
Mészáros Lőrinc lett az ország tenderbajnoka, Szíjj László ezüstérmet kapott. A kormányközeli üzleti körök még mindig az építőiparban nyerték el a legtöbb közbeszerzést, de úgy tűnik, hogy a propaganda is egyre jövedelmezőbb: közel 300 milliárd forint értékben landoltak közbeszerzések az állam kedvenc kommunikációs ügynökségének tulajdonosánál.

Egy másik cikkünkben eközben arról írtunk, hogy a kormány a saját rendeleteit írja felül, hogy Mészáros Lőrinc vállalatának kedvezzen. Az R-Kord Kft. egy friss különrendelet értelmében 17,2 milliárd forintnyi pluszforrást kap egy vasúti beruházás befejezésére.

A magyarokat a megélhetés és az egészségügy hozza lázba, nem az oktatás vagy az orosz befolyás
A magyarokat leginkább közvetlen anyagi helyzetük érdekli – derült ki friss felmérésből. Az oktatás, az orosz befolyás vagy a vélt homoszexuális propaganda kevés embert foglalkoztat. A túlnyomó többség szerint főleg az inflációval kellene foglalkoznia a kormánynak és az ellenzéknek, nem minden egyébbel. A kormánypártiak jelentős része szerint a kormányzat nem nagyon tud hatni a gazdaságra. A népesség felének tavaly romlott az anyagi helyzete, és a másik felének sem javult. Az is látszik, hogy a magyarok lényegesen jobban szoronganak az élet legtöbb területétől, mint két éve.

A nemzeti konzultáció esete a szuverenitással
Brüsszel, Brüsszel, Brüsszel – minden kérdés így kezdődik a napokban kipostázott nemzeti konzultációs kérdőíven, előrevetítve a kormánykommunikáció következő fő témáját. De valóban veszélyt jelenthet bármilyen európai uniós álláspont a magyar önrendelkezésre? Erre keressük a választ podcastunkban állandó brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal.

Jóváhagyott 900 millió eurónyi forrást Magyarországnak az Európai Bizottság
A brüsszeli testület csütörtökön 900 millió eurónyi előleg kifizetését hagyta jóvá Magyarországnak a helyreállítási források eddig befagyasztott részéből. Az EU igyekszik elejét venni annak, hogy Budapest megvétózza az Ukrajnának nyújtott segélyeket.

A német kormány lemondta a már meghirdetett Német–Magyar Fórumot Berlinben
Információink szerint a német fél az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy „szeretne több civil szereplőt bevonni a szervezésbe német oldalról is”A kétoldalú kapcsolatok több évtizedes mélyponton vannak.

Negyedére zuhant a bontókban leadott roncsautók száma
Júniusban több mint kétezer roncsautót adtak le a bontókban, júliusban, amikor a Mol átvette a hazai hulladékpiacot, már csak 535-öt. A koncesszió eddigi szűk öt hónapja a rendszerszintű problémákról szólt, de egy, a Mol üzletpolitikájára rálátó forrásunk szerint a koncessziós társaságnak sincs egyszerű dolga.

PSZ: Mégis lehetne két oktatási kérdésben népszavazást tartani
A Kúria ismét hozott egy végzést a Pedagógusok Szakszervezete oktatási népszavazási kérdéseiről: két kérdést az Alkotmánybíróság döntése után is egyértelműnek tart.

Átalakíthatják a háziorvosi körzeteket, megjelent az erről szóló rendelet
Megjelent szerda este a Magyar Közlönyben az a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendelet, amely a háziorvosi körzetek ellátásának biztosításával kapcsolatos feladatokról szól, illetve szabályozza az egészségügyi alapellátások körzeteinek kialakítását.

Németországban több száz rendőr tartott razziát a Hamász támogatóinál
Rendőrök százai kutatták át a Hamász tagjainak, követőinek ingatlanjait csütörtökön Németországban, miután a berlini kormány hivatalosan betiltotta a militáns csoport tevékenységét és támogatását.
 
Amit még tudni érdemes
Már többet költ az állam az adóssága kamataira, mint a gyógyászati ellátásokra (444)
Idén október végére az állam nettó kamatkiadásai meghaladták az egészségügy egyik legnagyobb és legfontosabb tételét, a gyógyító-megelőző kiadások összegét.

Így fejezte le Müller Cecília a nemzeti gyógyszerhatóságot (Válasz Online)
Az OGYÉI hat korábbi csúcsvezetőjéből mindössze kettő maradhatott a helyén, több fontos szakmai irányító pedig önként távozott. A lap hat hónappal a folyamat kezdete után vizsgálta meg, hogy mi áll a sorozatos felmondások hátterében, és miért akkor történt mindez, amikor a kormány tervbe vette a gyógyszerügy átalakítását.

Csányi Sándor földjeiért hússzor többet fizetett Szeged, mint a gazdáknak (Átlátszó)
Mintegy 8,6 milliárd forintot fizetett Szeged önkormányzata több olyan ingatlanért, ami a Csányi Sándorhoz tartozó Pick Szeged Szalámigyár Zrt.-é. A kínai BYD elektromos járműgyártó Szegedre települése kapcsán a város több területet is megvásárolt, információink és sajtóhírek szerint a gazdáknak átlagosan 3,8-4 millió forintot ajánlottak hektáronként.

Néhány fidelitasos megmutatta, hogyan kell a NER-ben sokmilliárdos cégbirodalmat építeni (Telex)
Milliárdos állami támogatások és megrendelések egyengették a Fidelitas csapatának útját, hogy hat év alatt a nulláról építsen fel egy nagy vállalatcsoportot, háttérben a legfelsőbb politikai körökből érkező mentorokkal.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése