2023. november 14., kedd

Diplomáciai források szerint teljes mélyponton vannak a német-magyar politikai kapcsolatok

 A Szabad Európa honlapja

2023. november 14.


Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Vinnék a boltot is: a megromlott német–magyar kapcsolatok háttere
A magyar kormány egyre több területen venne át külföldi tulajdonú vállalatokat, a maffiamódszerként jellemzett nyomásgyakorlás már komoly érdekeket sért Németországban, és néhány magyar cégnél is elindultak a tömeges elbocsátások. A német–magyar politikai kapcsolat mélyponton van, a kormányzat képviselői semmilyen kompromisszumra nem nyitottak, s „radikalizmusukkal mutatják lojalitásukat” a miniszterelnök felé. Eközben az érintett cégek is bevetnek mindent, hogy védjék érdekeltségeiket: úgy tudjuk, a Lidl tavaly Günther Oettinger volt európai uniós biztost vitte magával, amikor Orbán Viktorhoz mentek tárgyalni.

Az Európai Bizottság elemzői szerint a magyar bérek növekedése tartósan magas szinten tarthatja az inflációt
Egy százalékhoz közelítő gazdasági recessziót és magas, majdnem hatszázalékos államháztartási hiányt jelez előre idén Magyarországon a brüsszeli testület szerdán bemutatásra kerülő, őszi makrogazdasági prognózisa, amely egy számjegyű, viszont az erős bérkiáramlás miatt továbbra is meglehetősen magas inflációt jósol 2024-ben és 2025-ben.

Tavaly 90, idén 80 százalékos kedvezményt kap Rogán Antal barátjának cége a Belvárosban
Idén is jelentős kedvezménnyel rendezheti meg az V. kerületi fideszes polgármester döntése alapján a Fideszhez köthető AVB Kft. a két belvárosi karácsonyi vásárt. Ezen kedvezmény mértéke különösképp szembetűnő, ha összehasonlítjuk azzal, mennyit kér a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy sokkal kisebb léptékű, hasonló rendezvényért.

Mintegy 1500 emberrel nem termel az iváncsai akkugyár, ahol máris ritkították a munkásjáratokat
Tizennyolc munkásbuszjáratot töröltek az iváncsai akkumulátorgyárban, ahol hivatalosan még csupán a gépek beállítása zajlik, de ezt információink szerint mintegy 1500 ember végzi nyolc- és tizenkét órás műszakokban. A járattörlés miatt van, akinek előző nap el kell indulnia, hogy beérjen reggel 6-ra.

Lemondott a Nemzeti Színház éléről Vidnyánszky Attila, a miniszter a vizsgálat után dönt az ügyben
Vidnyánszky Attila a pénteki baleset miatt, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott posztjáról – közölte a Nemzeti Színház. Csák János kulturális és innovációs minisztert azonban csak a színházban történt baleset kivizsgálása után foglalkozik a kérdéssel.
 
Amit még tudni érdemes
Zöld álmunk a vörös Kína nagy esélye – magyar segítséggel taszíthatják függőségbe Európát (Válasz Online)
Az orosz földgáz után a kínai akkumulátorok és elektromos autók taszíthatják függőségbe az EU-t, főleg Németországot. Kína óriási erőfeszítéseket tett a technológia fejlesztéséért, és a tervezett védővámok kijátszására egyre több gyárat telepít Európába. Ebben egyik legfőbb partnere a magyar kormány.

Guruló eurók: a Fidesz úgy akarja védeni a magyar szuverenitást, hogy ellenzékben még a német jobboldal pénzügyi köldökzsinórján lógott (Népszava)
Soros György támogatása csak az induláshoz kellett, a Fidesz máig törleszt a németeknek, de ma nyújtja be azt törvényjavaslatot, amely bűncselekménynek minősíti, ha egy párt külföldről támogatást fogad el.

Bár üldözött keresztények ott nincsenek, a segítésükre létrehozott kormányzati szerv Horvátországban költi a legtöbbet (24.hu)
Kiderült, hogy a magyar fél szép csendben visszalépett a 2020 decemberi földrengés nyomán összedőlt templom beígért felújításától. A horvátok építik újjá a templomot, a hírek szerint a magyar előirányzat töredékéből.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése