2023. november 15., szerda

EP-jelentéstevő: Az EU tehetetlenül nézi a magyar jogállamisági helyzet folyamatos romlását

A Szabad Európa honlapja

2023. november 15.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

EP-jelentéstevő: Orbán egyedül a szavazati jog megvonásából értene
Az Európai Unió leendő belga és lengyel elnökségének kellene a 2024-es magyar félév alatt átvennie a jogállammal összefüggő kérdések megvitatását – emelte ki Gwendoline Delbos-Corfield, az EP magyar jelentéstevője, aki szerint Belgium nem talált kellő támogatást ahhoz, hogy jövő január és július között a hetes cikk szerinti eljárás keretében ajánlásokkal forduljon a magyar kormányhoz.

Elindult a gazdasági növekedés, de lassan gyógyulnak a sebek
A 2008-as válság után hét év kellett ahhoz, hogy a hátunk mögött hagyjuk a válságot, legalábbis ahhoz, hogy a fogyasztás is visszatérjen. A gazdaság 0,9 százalékkal nőtt idén a harmadik negyedévben, s ezzel egyéves recesszió ért véget. Hosszú idő, mire a lakosság is megérzi a pozitív hatását.

Mit adtak nekünk az ellenzéki vezetésű kerületi önkormányzatok? 1. rész
Harcos Fidesz-ellenes amazon, progresszív balos, illetve a kerület minden lakójának gondját megoldó házmester: három karakteres ellenzéki polgármester Budapestről. Kétrészes cikkünkben igyekszünk feltárni politikájuk mélyebb rétegeit, s azt, hogy kínálnak-e alternatívát a Fidesz hatalomgyakorlásához képest.

Sztrájk az Operában? Nincs sok esély se béremelésre, se kollektív szerződésre
Felháborítónak tartja az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató azt állította: a szakszervezetek 70 százalékos béremelést követelnek, miközben szerinte átlagosan 30 százalékosat. A főigazgató ragaszkodik ahhoz, hogy a szakszervezetek 70 százalékot kérnek, de – mint mondja – a 30-ra sincs fedezet, így könnyen lehet, hogy decembertől sztrájk lesz az Operaházban.

Szerdán eldőlhet, hogy megdobja-e az állam 17 milliárd forinttal Mészáros Lőrinc egyik cégét
Akár ki is zárhatják három évre az R-Kord Kft.-t a közbeszerzésekből az érvényes jogszabályok szerint, de ennek minimális az esélye. A milliárdos állami pluszpénznek annál nagyobb.

Biden és Hszi is az egyre konfliktusosabb kapcsolat stabilitásának erősítésére törekszik szerdán
Nem lesz hiány megvitatásra váró, nehéz kérdésekből Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai találkozóján, ugyanakkor nem várható jelentős áttörés. Mindkét vezető világos célkitűzésekkel érkezik erre a megbeszélésre, amelyre olyan időszakban kerül sor, amikor tovább éleződött a feszültség a világ két legnagyobb gazdasága között.

A török ​​parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyal Svédország NATO-csatlakozásáról
A török parlament külügyi bizottsága hivatalos napirendje szerint csütörtökön vitatja meg a Svédország NATO-tagságát jóváhagyó törvényjavaslatot.

ENSZ-jelentés: Nagyon letértünk a globális klímaváltozás megfékezésének útjáról
A világ „nem tud megbirkózni” a klímaváltozással, alig lépett előre a bolygónk felmelegedéséért felelős anyagok kibocsátásának csökkentése érdekében ebben az évtizedben – figyelmeztetett az ENSZ.
 
Amit még tudni érdemes
Mészárosék 700 milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión (G7)
Tavaly szeptember elsején vette át az állami gyorsforgalmi utak java részének üzemeltetését az állami Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től egy 35 éves koncesszió keretében a Mészáros Lőrinc és Szíjj László tulajdonában lévő MKIF. Sejthető volt, hogy a konzorcium kiemelkedően jól járhat, az adófizetők már kevésbé. Korábban a lap körülbelül ezer milliárdos profittal számolt, s az első év alapján ez helytállónak számít.

Lantos Csaba miniszter egykori titkos üzletére is fény derült az óriási ciprusi kiszivárogtatásból (Direkt36)
A jelenleg az Orbán-kormány energiaügyi minisztereként szolgáló üzletember korábbi ciprusi cégéről eddig nem jelentek meg információk a nyilvánosságban.

Összefeszülések és paktumok a színfalak mögött: így készül az önkormányzati választásokra az ellenzék (HVG)
Majdnem mindenki majdnem mindenki ellen, főleg a Momentum a DK ellen – ezt írta a lap azokról a tárgyalásokról, amelyek az MSZP Villányi úti székházában zajlanak az ellenzéki pártok között a jövő évi önkormányzati választásokról.

Több száz újabb ingatlan kisajátítására készül a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal építése miatt (Népszava)
Közben ütemesen emelkednek a költségek is.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése