2023. november 16., csütörtök

A kilakoltatási moratórium sokszor csak időhúzás, és bizalmatlanságot szül a lakáspiacon

A Szabad Európa honlapja

2023. november 16.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Utcajogász: A kilakoltatási moratórium nem oldja meg, csupán elfedi egy időre a problémákat
A civil szervezet jogászai tíz hónap alatt mintegy száz kilakoltatási üggyel foglalkoztak. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapja szerint 2023 első felében ezeregyszáz lakásügyi végrehajtási cselekményt hajtottak végre. November 15-én megkezdődött Magyarországon a kilakoltatási moratórium. Az Utcajogász ezzel kapcsolatban több tévhitre is felhívja a figyelmet.

Városból vidékre – önellátó családoknál jártunk; Domóci tanya
Van, aki hagyományból, mások spórolásból, hitből vagy környezettudatosságból, és olyan is van, aki a klímaváltozás miatt vág bele az önellátó életmódba. Sokan vannak Magyarországon is. Sorozatunkban olyan családokat mutatunk be, amelyek erre az útra léptek.

Mit adtak nekünk az ellenzéki vezetésű kerületi önkormányzatok? 2. rész
Harcos Fidesz-ellenes amazon, progresszív balos, illetve a kerület minden lakójának gondját megoldó házmester: három karakteres ellenzéki polgármester Budapestről. Cikkünk második részében folytatjuk politikájuk mélyebb rétegeinek feltárását. Mutatnak-e alternatívát a Fidesz kormányzásához képest?

Magyar lovast az olimpiára? Mire ment el hárommilliárd forint a Csekonics lovasprogramban?
Utoljára 1996-ban szerepelt magyar lovascsapat olimpián. A kormány ezért úgy gondolta, hogy közel hárommilliárd forintból olimpiai lovasprogramot indít azzal a céllal, hogy legyen újra magyar díjugrató az ötkarikás játékokon. 2021 novemberében el is indult a Csekonics program. Az első nyilatkozatokban a jövő évi párizsi olimpiát célozták meg, később a lovasszövetség vezetői már csak a 2028-as ötkarikás játékokról beszéltek, az információközléstől pedig elzárkóznak, miközben a programot – bírálói szerint – szakmailag és gazdaságilag is átláthatatlan és megkérdőjelezhető döntések kísérték. A Sztoriban vendége ezúttal az erről szóló cikkeket jegyző Pap Virág és Kósa András volt.

Távozik Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke
Több mint négy év után távozik a Magyar Orvosi Kamara éléről Kincses Gyula elnök, aki bejelentette, hogy nem indul novemberben a választáson. Lehet, hogy nem is lesz verseny a tisztségért, Álmos Péter alelnök az új elnökjelölt.

Enyhítene a külföldi dolgozók fogadásáról szóló szabályokon az EU, így orvosolná a munkaerőhiányt
Szélesebb tárná a kapukat a célzott mukaerő-migráció előtt az Európai Bizottság szerdán bemutatott javaslata a kritikus munkaerőhiány kezelése céljából azon szakmákban, amelyekben a helyi lakosság már nem elég az álláshelyek betöltésére a huszonhét tagállamban.

A bíróság jogszerűtlennek minősítette a menedékkérők Ruandába toloncolását célzó brit terveket
A brit legfelsőbb bíróság helybenhagyta azt az alsóbb szintű törvényszéki határozatot, amely ugyancsak jogsértőnek ítélte az országhatárt illegálisan átlépők áttelepítésére vonatkozó kormányzati terveket. A testület arra jutott, hogy a migránsok nem megfelelő bánásmód kockázatának lennének kitéve, mivel a ruandai kormány visszatoloncolhatná őket abba az országba, ahonnan elmenekültek.
 
Amit még tudni érdemes
Kölcsönös előnyökért összejátszanak, de a Mi Hazánk alá is vághat a Fidesznek (HVG)
Ha nincs is realitása, hogy a Mi Hazánk a hatalom közelébe kerüljön, a magát ellenzékiként feltüntető tömörülés a jövő évi EP-választásokon szavazatokra válthatja, hogy notórius feljelentőként, törvények ötletadójaként minisztereket ugráltat. Hosszú távon ők garantálhatják a kétharmadot.

Százmilliókat költ amerikai lobbizásra a magyar kormány, Twitter-vitákra és Tucker Carlson-riportra is jutott pénz (Átlátszó)
Sajtóhírek szerint a Biden-adminisztrációt is egyre jobban zavarja Orbánék washingtoni hálózatépítése, amit az amerikai belpolitikába való beavatkozásnak látnak.

A magyar lakások Európa legrosszabbjai, alig 6 százalékuk korszerű (RTL)
Míg a kiállított energetikai tanúsítványok között a „korszerű” kategória a leggyakoribb, ilyen vagy még kedvezőbb besorolású ingatlanból valójában kevesebb mint 300 ezer lehet a 4,5 milliós magyarországi állományon belül. A mintegy 2,8 millió családi házból 2,2 millióra tehető a szigeteletlen, gyenge és rossz energiahatékonyságú ingatlanok száma.
 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése