2023. november 6., hétfő

Egészségügyi szakértő: félnek beszélni a kórházi fertőzésekről a várható közfelháborodás miatt

A Szabad Európa honlapja

2023. november 6. 

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Szakértő: a szőnyeg alá söprik a kórházi fertőzések ügyét a hatóságok
Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász szerint az illetékesek félnek beszélni a fertőzésekről, nehogy ezek az adatok közfelháborodást okozzanak. Ugyan a kórház veszélyes üzem, a fertőtlenítés, a kézmosás és a higiéniai protokollok még mindig nem alapvetőek.

Ruff Bálint: „Politikai pánikrohamot kapott Donáth Anna”
Szoktak politikusok 180 fokos fordulatot venni, de hogy egy napon belül, az különleges állapot - mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó. Szerinte amit most csinál Donáth Anna, azt 2019 májusában, a sikeres EP-választás után kellett volna megtennie. Ehhez képest már a 2019-es helyhatósági, majd a 2022-es országgyűlési választásokon is együtt indult a Momentum a DK-val. Podcastunkban emellett terítéken volt még Vona Gábor és Jakab Péter pártépítése, hogy miként találta meg a DK a maga KDNP-jét az LMP-ben, hogy miért nem lehet civilként politikát csinálni, és az is, hogy a Fidesznek mire jó a fóliázás.

Hogyan lehet elérni, hogy a Föld se főjön meg, és közben a szélsőségesek se vegyék át az uralmat?
Ha nem jön gyorsan jelentős csökkenés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, olyan határértékeket fogunk pár évtizeden belül átlépni, ahonnét már nem lesz visszaút. Mindeközben viszont figyelni kell az ellátásbiztonságra és az energiaárakra is, máskülönben a választók fordulhatnak a könnyen elérhető bűnbakokat kínáló, szélsőséges pártok felé, vagy egyes diktatúrák újabb háborúkat próbálhatnak meg. De hogyan fogjon össze a világ, és mik lehetnek a reális forgatókönyvek a katasztrófa elkerülésére? Áttekintettük két globális energiamulti és a Nemzetközi Energiaügynökség számításainak főbb elemeit.

„Nincs az a pénz, amiért a szabadságom odaadnám” – interjú a Veresegyház éléről 58 év után távozó Pásztor Bélával
Ha sport lenne a polgármesterség, akkor Pásztor Béla Európa-bajnok lenne. Ötvennyolc éven át volt Veresegyház első embere. Tanácselnökként kezdte, aztán átvezette az egyre fejlődő települést a rendszerváltozáson. De csak a rendszer változott, mellette kitartottak a helyiek, akiket ő maga nagyon akarnok, tehetséges hadseregként jellemez. Azt mondja, bírná még erővel, de 85 évesen inkább visszavonul, hogy a jövő évi önkormányzati választás előtt már legyen lehetősége bizonyítani az utódjának. Nem akar beleszólni az új polgármester dolgába, de ha megkérdezi, elmondja a véleményét.

Az ukrajnai háborúra hivatkozva lezárja a kormány a Modern Városok Programot
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében ott, ahol a program megvalósítása meghiúsult, a fel nem használt támogatásokat az önkormányzatoknak vissza kell utalniuk az Államkincstárnak. Az egyik melléklet ötvenkét fejlesztés leállítását sorolja fel.

Szabó Réka: „A táncosok között van, aki most kőfaragónak tanul”
A Tünet Együttes két évtizeden át volt a független magyar és nemzetközi színházi és kulturális élet egyik legfontosabb társulata. Aztán elegük lett a kilátástalanságból, a bizarr adminisztratív terhekből, és abbahagyták a munkát. A Szelfi vendége a Tünet Együttes művészeti vezetője, a matematikus, táncos, koreográfus és rendező Szabó Réka volt, aki most drámacsoportot szervez olyanoknak, akik a jelenkori Magyarországon külső körülmények hatására elveszítették hivatásukat – legyen szó tanárokról, orvosokról vagy újságírókról.

Cáfolták Győr polgármesterét: „Nem igaz, hogy minden gazda eladta a földjét az új ipari parknak”
Hiába ajánlott Győr a szentiváni földekért ötszörös árat, a civilek szerint nem igaz, hogy minden földet önként eladtak az új ipari parkhoz a tulajdonosok.

Nem úgy alakul az ukrán ellentámadás, ahogy remélték, és az előrejelzések sem jók
A rommá lőtt kelet-ukrajnai iparvárosban, Avgyijivkában az ukrán csapatok azt próbálják megelőzni, hogy bekerítse őket a több oldalról indított orosz offenzíva. Ez a legösszehangoltabb próbálkozás azóta, hogy Moszkva tavaly februárban megkezdte teljes körű invázióját.
 
Amit még tudni érdemes
Felállt a miniszteri székből, majd tető alá hozta a tökéletes NER-üzletet Palkovics László (24.hu)
Fideszes körök megszerezték, Mészáros Lőrinc bankja megfinanszírozta, Palkovicsék beköltöztek, az adófizetők pedig majd kifizetik.

Súlyos állítások szerepelnek a szerb hatóságokról az eredetileg 2028-ig titkosított magyar tájékoztatóban, a KKM hallgat (Népszava)
„Ugyanolyan összeollózott, propagandisztikus anyag, mint amilyen az ellenzék Egyesült Államokból való finanszírozásáról szólt” – minősítették a megkérdezett nemzetbiztonsági szakemberek a jelentést.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése