2023. november 27., hétfő

Donáth Anna nem szerepel többet közös listán Gyurcsány Ferenccel

 A Szabad Európa honlapja

2023. november 27.

Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Donáth Anna: Én nem szeretnék többet orrbefogni
Nem lesz még egyszer olyan lista, amelyen Donáth Anna és Gyurcsány Ferenc neve együtt szerepel – mondja a Momentum EP-listavezetője, aki szerint nincs az ellenzéki munkának annál nagyobb kritikája, mint ha az látszik egy felmérésből, hogy a Mi Hazánk Mozgalom az egyetlen párt, amely erősödni tud. Donáth Anna emellett arról is beszélt, hogy a tavalyi kampányban a nagy adományozók mind Márki-Zay Péterhez mentek, így azokkal a pénzekkel neki kell elszámolnia. Címlap-interjúnk a saját politikai szerepéről, a Momentum és az ellenzék helyzetéről.

A párt ökle bárkire lesújthat – a Fidesz szuverenitásvédelmi törvényjavaslata
Elsődlegesen politikai funkciója van, ugyanakkor többszörösen sérti az Alaptörvényt a magyar kormány szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagja – mondja egy jogi szakértő, aki szerint a javaslat a háborús retorika fenntartása mellett az Orbán-rendszer putyinizálódásának következő lépcsőfokaként is értelmezendő.

Egy magyar túsz felesége: „Terroristák ébresztették a kétéves kislányomat, aztán elvitték a férjemet”
„Lisaj Lavi vagyok, túlélő” – így mutatkozott be az interjú során az a 38 éves nő, akire családjával együtt a Hamász terroristái törték rá az ajtót október 7-én a Gázai övezet melletti Nahal Oz kibucban. Egy szomszéd fiút kényszerítettek arra, hogy csalogassa elő őket a bunkerszobából – őt később megölték. Lisaj férjét, kislányai, a féléves Alma és a kétéves Roni magyar állampolgárságú édesapját elhurcolták.

Hunyadi Bulcsú: A magyar kormány beavatkozik más országok belpolitikai folyamataiba
Hogyan jelenik meg a dezinformáció a határon túli közösségekben mint a magyar kormányzati befolyás eszköze? A háború, a migráció és a genderkérdés ugyanúgy eladható hazánkon kívül is? Tiszteletben tartja-e az Orbán-kormány a sokat emlegetett szuverenitást akkor is, ha saját külhoni politikájáról van szó? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a Political Capitallal közös sorozatunkban Gyurkovics Virággal, az Átlátszó Vajdaság főszerkesztőjével és Hunyadi Bulcsúval, a Political Capital szakmai vezetőjével.

Kezdődik a méltó halálért küzdő Karsai Dániel tárgyalása, először szakértőket hallgatnak meg
November 27-én és 28-án tárgyalják Karsai Dániel beadványát Strasbourgban. Hétfőn bioetikai szakértőket hallgat meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), kedden pedig nyilvános tárgyalást tartanak. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, 46 éves alkotmányjogász azt szeretné elérni, hogy méltósággal tudja befejezni az életét, hogy lehetővé váljon Magyarországon az ALS-ben és az ehhez hasonló betegségekben szenvedők számára az eutanázia. A kormány viszont azt kéri a strasbourgi bíróságtól, hogy utasítsa el Karsai Dániel kérését.

Működhet-e még egyáltalán Putyin gázfegyvere?
Európa tavalyi energiakrízise mára múló emlék, miután az enyhe télnek is köszönhetően a gázellátási félelmeket és a piaci pánik árfelhajtó erejét is sikerült kezelhető szintre szelídíteni. De mi van azokkal az elemzői intelmekkel, amelyek szerint az igazi próbatételt majd a következő, az idei tél jelenti az EU számára? Mindenki hátradőlt, pedig a kialakult helyzet tartogathat kellemetlen meglepetéseket.

Duda Ernő: A frászt lehetett látni, hogy Karikó Katalinból Nobel-díjas lesz
Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa már fiatalkorától együtt dolgozott Karikó Katalinnal. A későbbi Nobel-díjas első munkái, tehetsége és szorgalma is szóba kerül a Szelfi legfrissebb részében. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont korábbi munkatársa beszél még az intézmény kiemelkedő jelentőségéről, amerikai időszakáról, a rákkutatás jövőjéről és a koronavírus időszakáról is.

Az EU politikai irányvonala lesz a júniusi szavazás tétje
Minden idők legpolitikaibb választása elé néz az Európai Unió jövő június elején az Európai Parlament kampányigazgatója, Philipp Schulmeister szerint, aki főleg a fiatalok körében lát erősödő aktivitást.

Városból vidékre – önellátó családoknál jártunk; Gyimesi tanya
Van, aki hagyományból, mások spórolásból, hitből, környezettudatosságból, és van, aki a klímaváltozás miatt vág bele az önellátó életmódba. Sorozatunkban olyan családokat mutatunk be, amelyek erre az útra léptek. Gyimesi Péter és párja, Molnár Rita a nyugodt életet keresve, a fogyasztói társadalomtól minél távolabb kerestek egy tágas tanyát, ahol kipróbálhatják az önellátó életmódot. Péter azt mondja: bár a tanyán mindig van mit csinálni, így is jóval kevesebb a stressz, mint korábbi életükben.

Győri ellenzéki polgármesterjelölt: „Nincs még egy város, ahol ilyen szintű megszorítás volt”
Múzeumot, könyvtárat, uszodákat, mindent bezárt tavaly ősszel Győrben az önkormányzat. Elvették az óvónők ingyenes ebédjét és ruhapénzét, de eközben továbbra is luxusautókat hajtott a fideszes polgármester – közölte az ellenzéki jelölt. Pintér Bence nem akar foglalkozni a Dézsi–Borkai-háborúval, és helyi ügyekre koncentráló, szakmai programot tervez bemutatni a győrieknek.

Ez a migráns nem az a migráns – a vendégmunkások ügye kavarja fel a közéletet Debrecen környékén
Hajdúböszörményben török vendégmunkások miatt tüntettek civilek, Hajdúnánáson az önkormányzat georgiai dolgozókat fogadott volna, de visszavonulót fújt, Berettyóújfaluban pedig épp a polgármester kampányol a vendégmunkások ellen. A Debrecen agglomerációjában élők közül egyesek félnek, mások szerint nem kellene idejekorán megítélni a külföldieket, van, aki pedig arra emlékeztet, hogy a kormány eddig azt ígérte, nem hoznak be az országba „idegeneket”.

Nyolcszázmillió forintból készül installáció az oszakai világkiállítás magyar pavilonjába
Nemcsak miniszteri biztosa van már Magyarország részvételének a 2025-ös oszakai világkiállításon: a Közbeszerzési Értesítő szerint az első tendert is elnyerték már a magyar pavilon különlegessé tételére. A megbízott cég tulajdonosi hátterében feltűnik egy vállalkozó, akit a sajtó az állami Covid-beszerzések egyik nagy nyerteseként jelölt meg.

 
Amit még tudni érdemes
Magyarországi beruházások kerülhetnek veszélybe az új bevándorlási törvény miatt (Portfolio)
Légüres térbe lökhet a kormány rengeteg, már Magyarországon dolgozó külföldit, illetve több külföldi nagyvállalatot, ha nem orvosolják az új bevándorlási törvény egyik nagy hiányosságát.
 
Minden jót kíván a mai napra:

A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése