2023. november 5., vasárnap

Pásztor után megint Pásztor

Meddig tart ki a VMSZ mint a Szerb Haladó Párt kihelyezett fiókja?

Aleksandar Vučić szerb elnök és Pásztor Bálint
(Fotó: Pásztor Bálint honlapja)


Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/ВМС), a Tartományi Képviselőház és a Palics Park Kft. Közgyűlésének elnöke, stb. „rövid, súlyos betegség után 67 éves korában”[1], október 30-án elhunyt.
 
Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottságának elnöke a Pannon RTV október 31-ei Híradójában jelentette be, hogy „ideiglenesen dr. Pásztor Bálintot bízta meg a Vajdasági Magyar Szövetség vezetésével a párt Tanácsa”[2]. Hozzátette, hogy „a testület egyhangú döntést hozott és mindenki támogatásáról biztosította a VMSZ alelnökét”[3].
– Az egyhangú döntés mögött az az egyértelmű álláspont van, hogy a VMSZ Tanácsa (elnök Vicsek Annamária – B.A.) Pásztor Bálintban látja annak a biztosítékát, hogy folytatjuk a megkezdett munkát. Folytatni tudjuk azt a hozzáállást, amelyet a VMSZ eddigi elnöke folytatott a vajdasági magyar közösség érdekében (?? – B.A.) – nyilatkozta Juhász Bálint[4].

„A Pannon RTV Közügyek című műsorában elhangzottak szerint dr. Pásztor Bálint („ideiglenes¨ – B.A.) megbízatása a párt következő közgyűléséig szól”[5].
A VMSZ legfőbb szerve a Közgyűlés, amely „évente legalább egyszer ülésezik” és „a Tanács hívja össze” (Alapszabály 21. szakasz). Vicsek Annamária a junior Pásztorral való egyeztetés nélkül nem fogja összehívni a Közgyűlést (hiszen ő is a Pásztor apuka által került államtitkári pozícióba), ami azt is jelentheti, hogy a junior Pásztor legalább egy évig lehet a VMSZ ideiglenes vezetője.
Mikor ülésezett és miért volt szükséges a VMSZ Tanácsának ilyen sürgősen dönteni az „ideiglenes pártvezetőről”? (A testület „50, a Közgyűlés által megválasztott tanácstagból áll” – VMSZ Alapszabály 27. szakasza[6].) A bejelentést miért az Intézőbizottság elnöke és miért nem a Tanácselnök tette meg? Miért nem nyilvánosak a VMSZ testületeinek az ülései?

A párt Alapszabálya 35. szakaszának utolsó bekezdésében azt írja, hogy „a VMSZ Elnökét – akadályoztatása esetén – az általa kijelölt alelnök helyettesíti”[7].
A pártnak három alelnöke is van, Kovács Elvira, Pásztor Bálint, és Vicsek Annamária. Lehetséges, hogy a néhai elnök nem jelölte volna ki az utódját, annak ellenére, hogy egy ideje már bizonyára tudatában volt az egészségügyi állapotának? Egyik alelnököt sem tartotta volna megfelelőnek a tisztségre?
Kovács Elvira (Nagybecskerek, 1982. július 18.), okleveles közgazdász, a VMSZ (a „legdrágább”, az „orgiáról” elhíresült) köztársasági parlamenti képviselője, frakcióvezető-helyettese, a szerb parlament alelnöke[8], stb.
Pásztor Bálint (Szabadka, 1979. január 3.), Pásztor István volt pártelnök fia, jogász, rendkívüli egyetemi tanár[9], politikus, a VMSZ szerbiai parlamenti frakcióvezetője, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke[10], a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke, az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagja[11], stb.
Vicsek Annamária (Szabadka, 1973. február 9.), az Eötvös Loránd Tudományegyetem speciális pedagógia szakán szerzett mesterdiplomát, az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára, a VMSZ Tanácselnöke[12], a párt Újvidéki Városi Szervezetének elnöke[13], stb.
Normális az, hogy ezek az alelnökök ennyi tisztséget töltenek be?! Lehet-e ennyi poszton tisztességesen helytállni?
A hirtelen kinevezés magyarázata talán Juhász azon szavaiban kereshető, miszerint „a VMSZ Tanácsa Pásztor Bálintban látja annak a biztosítékát, hogy folytatni tudja a megkezdett munkát”, vagyis az eddigi pásztori politika, a „pásztorvilág” építésének folytonosságát.

Pásztor István a pártelnöki pozícióba kerülése után rögtön megalapozta azt a törő-zúzó, gátlástalan, „bátor” stílust, amit később magas szintre fejlesztett a VMSZ-ben. Így lett kizárva a pártból Kasza József előző elnök[14], Bunyik Zoltán alelnök[15], később még 82 másként gondolkodó párttárs[16], ezzel „lefejezvén” a VMSZ értelmiségi rétegét. Magas funkciókat ajándékozott viszont Lovas Ildikónak, aki az élettársa volt és az egész vajdasági kultúrélet leigázásáig számtalan botrányt keltett, önmagának számtalan díjat osztatott ki a vajdasági magyar intézmények lakájaival[17].
Pásztor az ellenzéki Magyar Mozgalom tagjait addig üldözte, amíg el nem lehetetlenítette. A mozgalmat is. „Örömmel” élte meg minden ellenzéki szerveződés kiirtását, mert szerinte „a politika az egy harc”[18] és az általa vezetett párt legyőzött minden ellenlábast, ami azt jelenti, hogy az ellenzékiek nem dolgoztak és nem volt életképes érdekérvényesítő koncepciójuk.
Az érdekérvényesítést ő a vajdasági magyar érdekek elárulásával érte el, jelenleg a VMSZ-nek már vannak olyan jelöltjei, akik a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Radikális Párt (SRS) közös képviseletében szerepelnek a december 17-ei belgrádi választási listán[19].

A junior Pásztor (Bálint) 2000. évi választások során, 21 évesen került be a politikai életbe, mint „a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) belgrádi központi kampánystábjában a VMSZ képviselője”[20].
Minden érdem nélkül olyan funkciókat kapott – lett az MNT Intéző Bizottságának elnöke, a VMSZ Elnökségének tagja, 2007. február 14-től (!!) köztársasági parlamenti képviselő és csaknem egész idő alatt frakcióvezető[21], az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagja[22], stb. –, ami az apai szemérmetlen protezsálás ékes bizonyítéka volt a vajdasági magyar politikai életben. Korábban ilyen nem történhetett meg.
Köztársasági képviselősége alatt számos, a vajdasági magyar közösség számára fontos döntés meghozatala történt a szerbiai és a vajdasági képviselőházban.
2006. április 17-én elfogadásra került az első, majd 2011. december 5-én a jelenleg is hatályos rehabilitálási törvény[23]. Az elkobzott vagyon visszaadásáról és a kárpótlásról szóló törvény meghozatalára 2011. szeptember 26-án került sor[24].
Mindkét törvény végső megszövegezésében Pásztor Bálintnak meghatározó, az Igazságügy-minisztérium államtitkárával való egyeztető szerepe volt[25]. Ezekből a törvényekből azonban a magyar közösségnek alig, vagy szinte semmilyen haszna nem származott. A rehabilitálást sokan nem is kérték, másokat elutasítottak, a vagyon-visszaszármaztatás máig nem fejeződött be és nem is hozta meg a várt eredményt.

A VMSZ tartományi parlamenti képviselői is megszavazták a Szerb Haladó Párt minden javaslatát, függetlenül attól, hogy az a vajdasági magyar közösség érdekében volt-e az vagy sem.
Így, például, a párt képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünnepeljük november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket (Trianon gyászolása helyett); kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően,[26] stb.
Ezeket – a vajdasági magyarság számára traumatikus dátumokat – nem lett volna szabad bevezetni a multietnikus Vajdaságban, hiszen irritálják a polgárok egy részét, uszító hatásuk van. A VMSZ képviselői azonban mindent megszavaztak, még csak nem is tiltakoztak a (nagy)szerb nacionalista indulatok ellen.
Az állami és közhivatalokban meghirdetett részarányos foglalkoztatásból sem lett semmi. A magyarok részaránya ezekben nem hogy javult volna, hanem rosszabbodott. A tartományi és az önkormányzati egységekben a magyarok alkalmazási részaránya már csupán 4,52 százalék a magyar[27] (az összlakosságban viszont 10,47% a magyarok jelenléte).
A párt képviselői (Pásztor Bálint is) a köztársasági parlamentben nem az anyanyelvükön, hanem szerb nyelven szólalnak fel, annak ellenére, hogy jogukban lenne magyar nyelven beszélni.

Pásztor Bálint október 26-án a hivatalos Facebook oldalán azzal kérkedett, hogy továbbra is a VMSZ dönt a magyar tájékoztatásról.
– Ma ismét sikeresen megvédtük a már korábban kivívott autonómiánkat a tájékoztatást illetően. Újra el akarták venni azt a jogunkat, hogy a nemzeti kisebbségek választott testületei (értsd: az VMSZ-es Magyar Nemzeti Tanács – B.A.) döntsenek saját tájékoztatásukról. Minden évben immár 20 éve vissza kell vernünk ezeket a próbálkozásokat és sem az EU, sem az EBESZ nincs velünk ebben a kérdésben, sőt! – írja a frakcióvezető bejegyzésében[28].
Ténylegesen arról van itt szó, hogy a VMSZ – az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ajánlásai ellenére – a Szerb Haladó Párttal való partnerségét kihasználva, a vajdasági magyar sajtó irányítója maradjon, megszűnjön a szerkesztőségek minden önállósága, egypárti maradjon a tájékoztatás[29]. Folytatódik tehát a silány pártközlöny-szint, a médiasötétség! Miközben Deli Andor Fideszes/Véemeszes Európai Parlamenti képviselő (akit egyesek „egy másik megoldásként”[30] látnak a VMSZ élén) és Kovács Elvira, a szerb parlament integrációs bizottságának elnöke bel- és külföldön is Szerbia mielőbbi és feltétel nélküli uniós csatlakozást követeli[31]!

November 2-án az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett szabadkai megemlékezésen Pásztor Bálint – már kinevezett pártvezérként – arra is felhívta a figyelmet, hogy „a magukat ellenzékinek nevező, és a politikai színtéren másként érvényesülni nem tudó, egyes liberális csoportosulások most fasisztának neveznek bennünket (mármint a VMSZ-t – B.A.), mert mi azt mondjuk, minden, hangsúlyozom, minden ártatlan áldozat emléke előtt tisztelegni akarunk (…), mert minden igazságtalanságot, önbíráskodást, kegyetlenséget elítélünk, bárki követte is el” [32].
A burkolt fogalmazásban azonban csúsztatás van. Arról van ugyanis szó, hogy a VMSZ Újvidéken – a közösség elvárásaival szemben – olyan „se nem magyar, se nem Makovecz” emlékművet akart emelni „az összes áldozatra vonatkozó” lista alapján (amelyen együtt szerepelnek az áldozatok és a bűnözők is[33]), és nem az 1944. évi újvidéki „második razzia” magyar ártatlan áldozatainak.
A tervezett emlékmű a mai napig nem épült meg, az újvidéki polgárok és civil szervezetek tiltakozásai miatt, és mivel fennáll a veszély, hogy – a megbékélés helyett – állandó viszályok, rongálások tárgya lesz.

Pásztor Bálint – az észak-koreai diktátor-gyakorlathoz hasonlóan – az apja politikai örökségébe (is) lépett. Ennek az örökségnek a felméréséhez szükséges a történelmi távolság is, de nem lehet elkerülni a tényekkel való tárgyilagos elszámoltatást. Súlyos, megszépíthetetlen adat lesz ebben, hogy az utóbbi 11 évben 69.457-el (27,36%) lettünk kevesebben!
Pásztor István több mint másfél évtizedes (2007. május 5-e óta tartott) egyeduralmi, önkultusz-építő propaganda-politikája – aminek lényege a kényszerítő hatalmi hegemónia, amelyet elsősorban családi pillérekre és protezsálásra-zsarolásra épített – tarthatatlan lesz. A vajdasági magyar közösséget politikai impotenciába taszította, de a VMSZ jövőjét maguk a Pásztor István által megkötött, összeférhetetlen értékeket egyesítő, vajdasági magyarságot eláruló kompromisszumok fogják szétrombolni.
Stephen Bozhen ennek a politikának az örökségét tömören így foglalta össze:
„Oktatás? Romokban, mint Pompeii.
Kultúra? Meggyalázva, mint a szűz lány az első éjszaka jogán.
Tájékoztatás? Egy nagyon rossz vicc, tele csúszómászókkal.
Nyelvhasználati jogok? Otthon, a négy fal között.”[34]

A junior Pásztor eddig apukának köszönve ült be szófogadó (kis)fiúként a fotelokba – érdemtelenül hosszú mandátumokra. Ő örökölte most a fenti állapotokat, neki kellene fehérre festeni a feketét. „Lehetetlen küldetés”! Vajon meddig sikerül neki a VMSZ-t a Szerb Haladó Párt vajdasági magyar kihelyezett fiókjaként működtetni?

BOZÓKI Antal

__________
[1] v-ár, P.E.: Elhunyt Pásztor István. https://www.magyarszo.rs/kozelet/belfold/a.298359/Elhunyt-Pasztor-Istvan, 2023. október 31. 9:29
[2] Ideiglenesen dr. Pásztor Bálintot bízta meg a VMSZ vezetésével a párt Tanácsa. https://www.youtube.com/watch?v=41tmqJdtehw, és Ideiglenesen dr. Pásztor Bálintot bízta meg a VMSZ vezetésével a párt Tanácsa. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29048/Ideiglenesen-dr_-Pasztor-Balintot-bizta-meg-a-VMSZ-vezetesevel-a-part-Tanacsa.html, 2023. október 31. 22:18

[3] Uo.

[4] Uo.

[5] A Vajdaság Ma írása a 2-es jegyzetben.

[6] A VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/dokumentum/alapszabaly

[7] Uo.

[8] Kovács Elvira. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/kovacs-elvira

[9] Rendkívüli egyetemi tanár. https://www.facebook.com/drpasztorbalint, 2023. október 1.

[10] Pásztor Bálint. https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1sztor_B%C3%A1lint

[11] Prof. dr. Pásztor Bálint. A VMSZ alelnöke. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/dr-pasztor-balint

[12] Vicsek Annamária. https://www.vmsz.org.rs/rolunk/szemely/vicsek-annamaria

[13] VMSZ. Újvidéki Városi Szervezet. https://www.vmsz.org.rs/node/130

[14] Kasza József (politikus). https://hu.wikipedia.org/wiki/Kasza_J%C3%B3zsef_(politikus)

[15] Elhunyt Bunyik Zoltán. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/20699/Elhunyt-Bunyik-Zoltan.html, 2016. október 7. 14:00

[16] Kizárták a VMSZ-ből a párt 82 Magyar Mozgalmas tagját. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.127629/Kizartak-a-VMSZ-bol-a-part-82-Magyar-Mozgalmas-tagjat, 2016. február 12. 15:49

[17] Bővebben lásd A mi Miránk c. írásom. https://szmsz.press/2023/02/23/bozoki-antal-a-mi-mirank/, 2023. február 23. 10:51

[18] Bővebben lásd a Fókuszban: Pásztor István (3.) c. írásom. http://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2022. november 1. 11:13
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14965, 2022. november 1.

[19] Egy listán a VMSZ-es, a radikális és a haladó párti jelöltek. https://szmsz.press/2023/11/04/egy-listan-a-vmsz-es-a-radikalis-es-a-halado-parti-jeloltek/, 2023. november 4. 7:55

[20] Pásztor Bálint. https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1sztor_B%C3%A1lint

[21] Uo.

[22] Lásd a 11-es alatt.

[23] Zakon o rehabilitaciji [Törvény a rehabilitációról]. Službeni glasnik RS [a SZK Hivatalos Közlönye], 33. szám, 2006. április 17. (a törvény párhuzamos (szerb és magyar) nyelvű szövegét lásd http://www.keskenyut.hu/page/234/art/308/akt/1/html/zakon-o-rehabilitaciji-2006-evi-rehabilitacios-torveny.html oldalon), és Zakon o rehabilitaciji [Törvény a rehabilitációról]. Službeni glasnik RS [a SZK Hivatalos Közlönye], 92. szám, 2011. december 7. A hatályos rehabilitálási törvény magyar nyelvű szövegét lásd: https://www.mnt.org.rs/dokumentum/torvenyek-es-egyeb-jogi-dokumentumok-magyar-nyelven

[24] TÖRVÉNY AZ ELKOBZOTT VAGYON VISSZASZÁRMAZTATÁSÁRÓL ÉS A KÁRPÓTLÁSRÓL. Az SZK Hivatalos Közlönye, 72/2011., 108/2013., 142/2014 szám és 88/2015 – AB. https://www.mnt.org.rs/dokumentum/torvenyek-es-egyeb-jogi-dokumentumok-magyar-nyelven

[25] Pásztor Bálint: Lassú víz partot most. http://www.pasztorbalint.rs/index.php/start/show/2010/hu, 2011. november 25. 12:32

[26] v-ár: Történelemóra a parlamentben. https://www.magyarszo.rs/hu/3708/kozelet_politika/185019/T%C3%B6rt%C3%A9nelem%C3%B3ra-a-parlamentben.htm, 2018. június 19. 20:47 >> 2018. június 22. 17:33

[27] Bővebben a Részarányos foglalkoztatás nincs! c. írásomban. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=14068, 2021. november 28., és „Elfogytak” a magyarok a szerbiai közigazgatásokból https://delhir.info/2021/11/28/elfogytak-a-magyarok-a-szerbiai-kozigazgatasokbol/, 2021. november 28.

[28] Pásztor Bálint. https://www.facebook.com/drpasztorbalint, 2023. október 26. 12:44, és Pásztor Bálint: Továbbra is a magyarok
döntenek a magyar tájékoztatásról.
https://www.vajma.info/cikk/media/3482/Pasztor-Balint-Tovabbra-is-a-magyarok-dontenek-a-magyar-tajekoztatasrol.html, 2023. október 26. 17:15
Lásd még mh: Tankönyvből tanítják az identitásukat. Magyar Szó, 2023. október 27. 4.  
[29] Bővebben lásd az Úgy rossz, ahogy van! c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Sajt%C3%B3, 2023. október 16. 9:43, és https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15867, 2023. október 16.
[30] Kókai Péter: Pásztor után is Pásztor (?). https://szmsz.press/2023/11/05/pasztor-utan-is-pasztor/, 2023. november 5. 7:47

[31] P.E.: Elfogadták a szerbiai országjelentést. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.36158/Elfogadtak-a-szerbiai-orszagjelentest, 2022. július 6. 14:03 Lásd még a Szerbia EU-s csatlakozása – „befagyasztva”! c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/EU-csatlakoz%C3%A1s, 2023. augusztus 8. 21:37, és https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15707, 2023. augusztus 9.

[32] Németh Ernő. Pásztor Bálint: „A viszályok csak gyengítik az élhető jövő esélyét”. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/29057/Pasztor-Balint-A-viszalyok-csak-gyengitik-az-elheto-jovo-eselyet.html, 2023. november 2. 17:37

[33] A részleteket lásd az Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató (3.) c. írásomban. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/1944-1945, 2022. december 6. 13:38;
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15067, 2022. december 6. és https://szmsz.press/2022/12/08/mi-lesz-a-sorsa-az-ujvideki-artatlan-aldozatok-emlekmuvenek/, 2022. december 8. 14:53

[34] Stephen Bozhen: „NÉÉÉLKÜLED...”. https://www.facebook.com/masodiknyilvanossag, 2023. október 31. 19:31

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése