2024. szeptember 11., szerda

A külügy nem törődött azzal, hogy esetleg az orosz titkosszolgálat cégével szerződik

A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 11.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nem volt átvilágítva a külügy oroszországi csempészetben érintett partnercége
Igen furcsa cégháló övezi Horváth Bencét, akit nemrég tartóztattak le az Egyesült Államokban katonai és rendvédelmi célokra használható Motorola rádiótelefonok Oroszországot célzó csempészete miatt. A férfi anyja vezette a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai partnerirodáját, amelyet egy, gyaníthatóan az orosz titkosszolgálat felügyelte nemzetközi cégháló vesz körül. A külügy nem törődött ezzel, hasonlóan a pár éve elhíresült, ugyancsak az orosz szolgálatokkal kapcsolatba hozott moszkvai vízumgyárhoz.

Befolyásos, de titkolózó pénzügyi lobbiszervezet tartja ülését Budapesten magyar részvétellel
Szerdától péntekig Budapesten tartja ülését az Eurofi pénzügyi lobbiszervezet, közvetlenül az európai uniós pénzügyminiszterek informális találkozója előtt. A Politico szerint az Eurofiról alig tudni valamit a nyilvánosságban, miközben komoly befolyása lehet. Az MNB egykori elnöke azt mondta lapunknak: a brüsszeli lap kicsit túloz.

Ötszáz fős menekülttábor épül Vitnyéden, bár Magyarország hivatalosan nem fogad be migránsokat
Ötszáz fős menekülttábort építenek a Vas vármegyei Vitnyéden, pedig Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei találkozó utáni posztjában megerősítette, hogy az ország nem fogad be menekülteket. A helyi hírek szerint zárt, katonaság által őrzött tábort alakítanak ki három majorsági épületből.

Több mint három éve volt utoljára ilyen alacsony az infláció
Augusztusban átlagosan 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, míg júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek  nem drágultak, érdemben csökkent az üzemanyagok ára, illetve tovább esett a háztartási energiáé is.

Humanitárius zónát ért izraeli légitámadás a Gázai övezetben, legalább negyven ember meghalt
A zsúfolt sátorvárost érő légicsapásban legalább negyven ember életét vesztette, hatvan másik pedig megsebesült helyi tisztségviselők szerint. Izrael azt közölte, hogy a célpont a Hamász terrorszervezet fegyvereseinek egyik központja volt.
 
Amit még tudni érdemes
Orbán Viktor talán tudja, miért kell Csádba mennie 200 magyar katonának, de az biztos, hogy rajta kívül nem sokan (444)
Nem lett tisztább a kép az elmúlt időszak egyik legvitatottabb kormányzati tervét, a 200 fős csádi katonai missziót illetően.

Érseki ambíciói is lehettek a pedofíliával gyanúsított kecskeméti papnak, aligha véletlen, hogy fény derült az esetére (Népszava)
Az újabb pedofilügyek nyomán elrendelt eljárások azt a fontos üzenetet küldhetik az áldozatoknak és az áldozatvédőknek, hogy létezik igazságszolgáltatás – hangsúlyozta Perintfalvi Rita katolikus teológus.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése