2024. szeptember 3., kedd

Soha nem látott felmondási hullám indult el a gyermekvédelemben

 A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 3.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

 
Túlzsúfoltság, elszakítás, még több erőszak és trauma – ez jöhet a gyermekvédelemben, miután rengetegen távoznak
Az elmúlt napokban felgyorsultak az események a gyermekvédelemben. Valósággá vált az, ami korábbi cikkeinkben körvonalazódott: soha nem látott felmondási hullám indult el a szektorban.

Újabb tizenöt nap a kormánynak a pénzbírság befizetésére
Kiküldte a második fizetési felszólítást is az Európai Bizottság Magyarországnak, ugyanis a kormány az előírt, negyvenöt napos határidőn belül nem fizette be az Európai Bíróság által kiszabott, kétszázmillió eurós pénzbírságot a közösségi kasszába. Hazánknak tizenöt napja van a fizetésre, utána Brüsszel több részletben levonja az összeget az aktuális kifizetésekből.

Noha az AfD most sem kerül kormányra, dermesztő a német tartományi választások eredménye
Németországban a második világháború óta most vasárnap győzött először szélsőjobboldali populista párt tartományi választáson, az AfD ráadásul Türingia mellett Szászországban is jól teljesített, ahogyan a frissen berobbant, radikális baloldali BSW is. A két párt mindazonáltal jövőre nem fogja megszerezni a hatalmat Berlinben, de a választási sikereik dermesztő hatással lesznek a szövetségi szintű politikára. Az ország szorongással teli ősz elé néz.

Azonnali jogvédelmet kérnek Iványi Gábor bezáratott iskolái
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) álláspontja szerint jogsértő módon vonták vissza három iskolájuk engedélyét a kormányhivatalok, ezért aztán azonnali jogvédelmet kérnek a bíróságtól. Abban bíznak, hogy visszaáll az eredeti állapot, elkezdhetik az oktatást, és folytathatják a NAV-val is a tárgyalást az adósságrendezésről. A bezárás körülbelül ötszáz, többségében speciális nevelési igényű, halmozottan hátrányos helyzetű tanulót érint, plusz az intézmények dolgozóit.

Elutasította Karsai Dániel fellebbezését az Emberi Jogok Európai Bírósága
A magyar állam nem sérti a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát – mondta ki jogerősen az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Tömeges sztrájk és tiltakozások keretében követeltek túszalkut Izraelben
Országszerte lezárásokhoz és fennakadásokhoz vezetett hétfőn a több százezres munkabeszüntetés, előző este pedig tömegek vonultak utcára a megmaradt túszok hazajuttatását célzó alku megkötését követelve a Hamász terrorszervezettel.
 
Amit még tudni érdemes
Két évvel a magánklinikák beszántása után az állami hálózat feleannyi lombikkezelést tud végezni, mint kellene (HVG)
A belügyminisztérium is elismeri, hogy a mostani állami rendszer egyelőre képtelen megfelelően ellátni a feladatokat.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése