2024. szeptember 19., csütörtök

Fedőcég lehet a Hezbollah több ezer felrobbant személyhívójának állítólagos magyar gyártója

 A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 19.

Fedőcégnek tűnik a felrobbanó csipogókat hivatalosan gyártó magyar cég. Már csaknem 300 millió euróra nőtt a pénzbírság miatt a magyar számla. Ursula von der Leyen kisakkozta a képviselőket, de mi lesz Várhelyi Olivér sorsa?

Fedőcégnek tűnik a felrobbanó csipogókat hivatalosan gyártó magyar cég
A Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet megrázó robbanássorozathoz egy egyfős magyar cég, a BAC Consulting gyárthatta a valószínűleg robbanószerrel kitömött személyhívókat. Ez hivatalosan egy extrém sikeres tanácsadó cég, azonban számos jellemzője erősen arra utal, hogy valójában nem ez volt a tevékenysége.

Később kiderült, hogy egy közel-keleti bankszámláról fizetett a csipogós magyar cég a tajvani félnek. A A magyar kormány szerint az ügy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Majd szerda délután számos, Hezbollah-tagok által használt kézi rádió is felrobbant Libanon déli részén és Bejrútban. Az eszközöket öt hónapja vásárolta a milícia, nagyjából egy időben a személyhívókkal.

Már közel 300 millió euróra nőtt a pénzbírság miatt a magyar számla
Mivel a magyar kormány nem fizetett, és nem reagált a határidőre, az Európai Bizottság az elkövetkező napokban megkezdi a 200 millió eurós pénzbírság terhére a pénzek levonását, s ki is küldte az első, 93 millió eurós fizetési kérelmet Magyarországnak a napi egymilliós bírság behajtására.

Elemzés: Ursula von der Leyen kisakkozta a képviselőket, de mi lesz Várhelyi Olivér sorsa? 
A sajtó által korábban előrejelzettnél valamivel fajsúlyosabb tárcát szánna a magyar Várhelyi Olivérnek az Európai Bizottság elnöke, ám mivel az egészségügy speciális tudást igényel, a főnök ajánlata könnyen mérgező ajándék lehet. Ursula von der Leyen listája olyan politikai egyensúlyon alapul, amelyet nehéz lesz megbontani.

Orbánék 200 millió euró közpénzzel segítik meg Csád kormányát
Korábban már nagy vonalakban jelezte a magyar kormány, hogy pénzzel is támogatni kívánja a csádi kormányt, de most a Magyar Közlönyből kiderült, hogy 200 millió eurós összegről van szó. Ezt az állami Eximbank fogja nekik küldeni, valamilyen kedvezményes hitel formájában, amelynek részleteit viszont nem közölte a kormány.

Jogsértő módon záratta be a kormányhivatal Iványi Gáborék iskoláit
A Fővárosi Törvényszék a két fővárosi iskola esetében felfüggesztette a kormányhivatal határozatát, amely lényegében bezáratta a két intézményt. Ennek ellenére mégsem indulhat újra az oktatás, mert időközben olyan helyzetet kényszerítettek ki a hatóságok, hogy ez több okból is lehetetlenné vált.

Ukrán dróntámadás ért egy oroszországi fegyerraktárat, a helyi lakosságot evakuálták
Az ukrán hadsereg pilóta nélküli repülőgéppel mért csapást szerdára virradóra az oroszországi Tverben található létesítményre, ezért a helyi lakosságot evakuálták. A raktárban irányított bombákat, tüzérségi lőszereket és rakétákat tárolhattak.
 
Amit még tudni érdemes
Műszaki vizsgán jártak Schadl György Mercedesei, amelyekről nem árulta el a bíróságnak, hol vannak (24.hu)
A lap azonosította a végrehajtók volt elnökének autóit, amelyeket hónapok óta keresett a bíróság. A korrupcióval vádolt Schadl György két Mercedesét is a múlt hónapban vizsgáztatták, és az Audi A8-as luxuslimuzinja is forgalomban van.

Tiltások sora lehet a magyar–kínai hitelszerződésben, amit a Budapest–Belgrád vasútvonalra kötöttek Orbánék (444)
Nem tudni, milyen feltételeket szabott és milyen kamaton adta a hitelt Kína, a 444 azonban megismerte a Budapest-Belgrád vasútvonalra kötött szerb-kínai hitelszerződést, amely részletes képet adhat arról, hogy nézhet ki a magyar-kínai szerződés is.

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése