2024. szeptember 3., kedd

Hová lett Deli Andor?

Biztos sokakat emésztett a kérdés, hogy hová lett Deli Andor. Mi lesz a sorsa a vajdasági magyarok és a teljes Nyugat-Balkán európai uniós integrációjáért a Fidesz színeiben tíz évig keményen, ámbár sikertelenül küzdő VMSZ-es európai parlamenti exképviselőnek? Hogyhogy nem jutott neki még egy fél államtitkári pozíció sem és miért nincs ott semelyik pártrendezvényen? Netalán félretették és most bosszúra szomjazva palotaforradalmat szervez a pártvezetés ellen? Esetleg miután felmarta 103.770 eurós EP-képviselői „búcsúpénzét”, beintett, hogy „kabbe gyíkok, én lelépek a Seychelle-szigetekre”?

A válasz – elsőre! – kiábrándítóan prózai: szeptember 1-től az Európai Uniós Ügyek Minisztériumánál lesz az európai konnektivitás (összekapcsolhatóság) megvalósítását elősegítő feladatokért felelős miniszteri biztos. Magyarországon, természetesen, nem Szerbiában.

A vájtszemű olvasóknak azonban szemet szúrhatott itt egy kifejezés: a konnektivitás. Ezt a szót már régebb óta emlegeti a kurzus – Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója könyvet is írt A konnektivitás magyar stratégiája alcímmel –, ám igazán Tusványos óta van jelen a közbeszédben, mióta Orbán Viktor világmagyarázó előadásában a nagyvonalakban ismertetett „magyar nagystratégia” egyik központi elemévé avatta.

A konnektivitás mibenlétének részletei még kidolgozásra várnak, pontosabban a „magyar nagystratégia” kábé kész van ugyan, csak még „nyers és sprőd”, nem elég közérthető – részletezte Orbán. Úgymond le kell még fordítani a nép nyelvére.

Nos, ebben lehet kitüntetett szerepe Deli Andornak, aki az első lépést már meg is tette ezen a rögös úton, amikor a „konnektivitás” kifejezést kiváló nyelvérzékkel „összekapcsolhatóságra” magyarította. Egy ilyen antré után, semmi kétség, menni fog az európai konnektivitás megvalósításának elősegítése a gyakorlatban is, reméljük, némiképp nagyobb hatásfokkal, mint az előző tíz év során. De hát mindenki megérdemel még egy esélyt a bizonyításra!

 Pressburger Csaba

May be an image of 2 people and text 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1041319814661239&set=a.467549662038260

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése