2024. szeptember 10., kedd

A semmittevés busás jutalma

Deli Andor miniszteri biztos lett

Amíg mindenki azért retteg, attól fél, hogy egy komment,
egy vélemény miatt elveszíti a munkahelyét, netán guillotine
alá kerül a nyaka, addig semmi sem fog változni.
Bajtai Kornél

Deli Andort Vicsek Annamária váltotta az Európai Parlamentben
Fotó: Facebook / Deli Andor 

Deli Andor fenti jegyzetét[1] a közösségi hálón 464-en lájkolták, 217-en írtak hozzá megjegyzést (a legtöbben gratuláltak, eredményes munkát kívántak neki), 11-en pedig meg is osztották. A legtöbbjüknek persze fogalma sincs, hogy Deli mit is csinált tíz évig az Európai Parlamentben, azon kívül, hogy jól megtollasodott.
A volt EP képviselő írásából is látszik, hogy egyrészt az EP Közlekedési és Idegenforgalmi (TRAN) szakbizottságában, másrészt pedig „Szerbia és a Nyugat-Balkán többi országának uniós csatlakozási folyamatainak felgyorsításán” „sokat dolgozott”. Pressburger Csaba szavaival, „keményen, ámbár sikertelenül”[2].
Szerbia uniós csatlakozása szinte semmivel sem jutott előbbre, a magyar közösség helyzete is csak rosszabbodott. Pedig Delinek elsősorban a közösség érdekeit, jogainak érvényesítését kellett volna képviselni és számon kérni. Erre azonban nem volt politikai akarat, nem kapott utasítást sem a magyarországi főnökeitől, sem a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőitől, egyedül pedig pisszenni sem mert, nem tudott, vagy nem akart.
„Migrációellenes politikusként 10 év alatt (és mintegy 400 ezer eurónyi fizetés után) sem szólalt fel egyszer sem, vagy tett az ellen, amiért a szülőfalujába száz szám telepítik a koszovói muszlim cigányokat”[3]! A vajdasági magyar közösség érdekében lépett fel?!

Deli a parlamenti szavazásoknál a képviselőcsoport tagjaként szófogadóan és részrehajlóan nyomkodta a gombot. Igennel, és nemmel szavazott, vagy éppen tartózkodott a szavazástól, attól függően, hogy milyen utasítás érkezett Budapestről.
A Fidesz képviselők például a 2023. december 17-i választásokat követő helyzetről szóló állásfoglalás [2024/2521(RSP)] ellen szavaztak az Európai Parlament 2024. február 8-i ülésén  (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2024-0075_HU.html).
Deli és képviselőtársai az EP által is megállapított „szabálytalanságok, szavazatvásárlás, a média elfogultsága, a közszférában dolgozókra és a szociálisan kiszolgáltatott csoportokra gyakorolt nyomás, a közpénzekkel való visszaélés, a megfélemlítés és a többszörös szavazás ellenére”[4] is nyíltan és nem először Aleksandar Vučić demokráciaellenes rezsimjének a védelmére keltek. Leszégyenítve ezzel is a délvidéki/vajdasági magyar közösséget – külföldön és a szerbiai ellenzék előtt is.

A Vajdaságból, Péterrévéről elszármazott EP-képviselő karrierjének a csúcspontja talán mégis az volt, amikor 2024. február 29-én a Fidesz-KDNP frakciójának tagjaként nem szavazta meg az Alekszej Navalnij meggyilkolásával és az oroszországi politikai foglyokkal kapcsolatos, valamint az elnyomott civil társadalom támogatásáról szóló EP állásfoglalást. – A dokumentumot „óriási többséggel – 506 igen, 9 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett – fogadta el az Európai Parlament”[5].
A dokumentum szerint „az orosz államnak és személyesen Vlagyimir Putyinnak büntetőjogi és politikai felelőssége van a rendszer elsőszámú kritikusának halálában”[6].
„A szavazásról készült parlamenti kimutatás szerint a Fidesz-KDNP 13 fős EP-delegációjának jelen lévő képviselői közül Deli Andor, Gál Kinga, Hidvéghi Balázs és Tóth Edina tartózkodott, a többiek nem vettek részt a szavazáson”[7].

Az idézett bejegyzésben Deli arról is beszámol, hogy „nagy megtiszteltetés számára, hogy dr. Bóka János miniszter úr szeptember 1-től az Európai Uniós Ügyek Minisztériumnál az európai konnektivitás (összekapcsolhatóság) megvalósítását elősegítő feladatokért felelős miniszteri biztossá nevezte ki”.
A hvg.hu beszámolója szerint Deli „nem kap ezért a munkáért fizetést, csak olyan juttatásokban részesül, mint a személyes gépjárműhasználat hivatalos és magáncélra is, de sofőr nélkül, hivatali mobiltelefon, I. osztályú vonatjegy (de hivatalos repülőútra csak turistaosztály) és napidíj”[8].

A Fidesz „nem hagyja az útszélén” a kipróbált pártkatonákat. Delinek valószínűleg nem akaródzott visszatérni szülőfalujába, Péterrévére, mivel szembe kellett volna néznie az ott időközben kialakult áldatlan helyzettel[9]. „Miután felmarta a 103.770 eurós EP-képviselői búcsúpénzét”[10], okosabbnak találta elfogadni a semmittevés busás jutalmát, a „két évre”[11] szóló miniszteri biztosi kinevezést.
Azt azonban – a hvg.hu írása szerint – „nem tették közzé, hogy képviselői megbízatásának lejárta után egyébként hol helyezkedett el”[12], illetve létesített munkaviszonyt. Amennyi pénzt Brüsszeltől kapott, számára ez nem is fontos. Nem kell aggódni, semmiben nem fog hiányt szenvedni, gondoskodik róla gazdapártja, a Fidesz.

Deli Andort az Európai Parlamentben Vicsek Annamária, ugyancsak oszlopos Véemeszes megélhetési politikus váltotta fel, akiből a vajdasági magyar közösségnek megint csak semmi haszna nem származott eddig sem, és ezután sem, ugyanolyan szorgalmas szavazógomb-nyomó robot lesz, mint amilyen Deli Andor is volt[13]. Legalább itthon nem rontják az egyébként is toxikus levegőt. 

BOZÓKI Antal

__________
[1] Deli Andor. https://www.facebook.com/deliandor/?locale=sr_RS, 2024. augusztus 30. 10:40
Lásd még y-A: Deli Andor miniszteri biztosi feladatot vállal. Magyar Szó, 2024. augusztus 31. 3.
[2] Pressburger Csaba. https://www.facebook.com/PannonanizaloBalkanaan/, 2024. augusztus 30. 14:22
[3] Tőke János: Érdek-kép-viselet. 2024. https://szmsz.press/2024/07/27/erdek-kep-viselet/ július 27. 9:59
[4] Bővebben lásd a DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK! https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16138, 2024. február 12.; és a
Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”? c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2024. május 19. 11:08
[5] Deli Andor tartózkodott, a Fidesz-KDNP frakciója nem szavazta meg a Navalnij meggyilkolásáról szóló állásfoglalást. https://szmsz.press/2024/03/01/deli-andor-tartozkodott-a-fidesz-kdnp-frakcioja-nem-szavazta-meg-a-navalnij-meggyilkolasarol-szolo-allasfoglalast/, 2024. márc. 1. 10:35, és ÁLLÁSFOGLALÁSI INDÍTVÁNY Alekszej Navalnij meggyilkolásáról és az oroszországi politikai foglyok és elnyomott civil társadalom támogatására irányuló uniós fellépés szükségességéről. február 26. (2024/2579(RSP)) https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2024-0155_HU.html. Lásd még a Tíz dicstelen év az Európai Parlamentben c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16231, 2024. március 27.
[6] Deli Andor tartózkodott…, a 3-as jegyzetben.
[7] Uo.
[8] Uo.
[9] U. Z.: Lásd a 3-as alatti írást. Lásd még Péterréve: Egy 74 éves magyar nőt meggyilkoltak otthonában a cigányok. https://delhir.info/2024/07/19/peterreve-egy-74-eves-magyar-not-meggyilkoltak-otthonaban-a-ciganyok/, 2024. július 19. 17:34. Lásd még kábé: Rendőrállomást Péterrévén! Magyar Szó, 2024. július 25. 5., és/vagy https://www.magyarszo.rs/vajdasag/obecse/a.312243/Rendorallomast-Peterreven, 2024. július 25. 13:45
[10] Pressburger, a 2-es jegyzetben.
[11] Domány András: Már az Európa-ügyi miniszternek is van miniszteri biztosa.
https://hvg.hu/itthon/20240830_europa-ugyi-miniszter-kinevezes-miniszteri-biztos-deli-andor
[12] Uo.
[13] Lásd A demagóg lojalitás jutalma c. írásom. https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=16275, 2024. április 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése