2024. szeptember 13., péntek

Jobb napok érkeznek a Nyugat – bácskai magyarság számára!

A VMDK visszatérésével a zombori VKT-ban elindult az elhanyagolt és mellőzött jogok visszaszerzése
Közlemény

2024. szeptember 13. 11:13
 
Mint ismeretes, az elmúlt évek során Zombor Város területén mellőzték a hivatalos nyelv és írásmód rendeleteit, és sorban tűntek el a magyar feliratok, a közigazgatásból kikoptatták a magyar nyelvű fordító munkahelyet, a falusi könyvtárakat takaréklángra csapták – tönkre téve ezzel a falusi kulturális tereket – számos magyar nemzetiségű és anyanyelvű könyvtáros munkahelyét szüntették be, megszűnt a helyi magyar nyomtatott sajtó (Dunatáj), míg az internetes magyar nyelvű felületek az egypárt agitpropjává süllyedtek. 

Majd érkeztek az egynyelvű „dísztáblák” a települések központjába, jelezvén hogyan is képzelik el a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. 

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) visszatérésével Zombor Város Képviselő- testületébe új szelek kezdtek el fújni a megyeházán. Bodor László önkormányzati képviselőnk elkezdte visszavezetni a gyakorlatba azokat a jogokat, amelyek a törvény szerint megilletnek bennünket, de eddig el voltak hanyagolva, illetve mellőzve voltak a SNS – SPS – VMSZ hatalmi többség részéről. 

Ennek fontos részeként át lett adva a kezdeményezés, hogy a helyi képviselők megkapják a VKT írásos anyagait magyar nyelven, és értelemszerűen elvárjuk, hogy a VKT ülésein biztosítva legyenek a technikai feltételek a magyar és szerb nyelven történő felszólalások fordítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése