2024. szeptember 5., csütörtök

Magyarország jelentősen lemaradt a bérversenyben a többi volt szocialista országhoz képest

A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 5.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

A családi adókedvezmények ellenére is leszakadtak a magyar bérek
Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó keleti államok közül mára Magyarországon a legalacsonyabb a kétkeresős, két gyermeket nevelők átlagos nettó bére. Ebben benne van a családi adókedvezmények pozitív hatása is. A szakértők szerint az erőltetett iparosítás hatására olyan jellegű munkahelyeket teremtünk, amelyek alacsony hozzáadott értékkel bírnak, alacsony fizetést nyújtanak.

Az EU-biztos szerint szigorúbban kellene ellenőrizni a Nemzeti Kártyára jelentkező oroszokat
A magyar kormány szerint ugyanannak a biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a Nemzeti Kártyát igénylő orosz és belorusz állampolgárokat, mint másokat, az Európai Bizottság belügyi biztosa szerint viszont a biztonsági kockázat utóbbiak esetében fokozott ellenőrzést indokolna. Ylva Johansson mindazonáltal nem tartja reálisnak Magyarország tagságának felfüggesztését a schengeni egyezményből.

Az utolsó csepp a pohárban – soha nem látott felmondási hullám indult el a gyermekvédelemben
A gyermekvédelemben dolgozók közül sokan nem írják alá a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlapot, inkább otthagyják a már egyébként is kritikus munkaerőhiánnyal küszködő szektort. Bihari Ádám, aki több cikkében foglalkozott az ágazat helyzetével, saját közvélemény-kutatást végzett. Ennek eredményéről is beszélt friss podcastunkban.

PDSZ: Nemegyszer mentett már életet a pedagógusnál lévő mobil
Sikerült megfélemlíteni az igazgatókat, de azért vannak iskolák, ahol nem veszik el a diákoktól a mobilt, csak épp ezt nem verik nagy dobra – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője a Szabad Európának. A tanárok iskolai mobilhasználatának korlátozásáról Nagy Erzsébet azt mondta: ez csak vegzálás, hiszen a munkahelyre dolgozni járnak a tanárok, nem telefonálgatni.

Magas tisztségeket tölthetett be egy kínai kém a New York-i kormányzói hivatalban
Az amerikai szövetségi ügyészség eljárást indított Linda Sun ellen, aki a vádak szerint a pekingi kormány illegális ügynökeként dolgozhatott két New York-i kormányzó alatt is, megakadályozva például a tajvani képviselők bejutását a hivatalba.

Iszlamofóbiával vádolják a bajor kormányt a szélsőségesség elleni kampánya miatt
Bajorország belügyminisztériuma törölte az iszlám szélsőségesség veszélyeire figyelmeztető videóját, miután sokan iszlamofóbnak bélyegezték, mondván, hogy durva, rasszista képet fest a muszlimokról.

Szerb kormányfőhelyettes az orosz elnöknek: Belgrád Moszkva szövetségese
Szerbia Oroszország szövetségese, soha nem fog csatlakozni a NATO-hoz vagy a nyugati szankciókhoz – mondta Vlagyimir Putyinnak az amerikai büntetőintézkedések hatálya alatt álló Aleksandar Vulin.
 
Amit még tudni érdemes
Milliárdokat vont el az egészségügytől a kormány, látszólag semmi sem indokolta (444)
A lap által megismert iratok szerint Takács Péter államtitkár javaslatára csökkentették az egészségügyi ágazat fejezeti kezelésű előirányzatát a tavalyi összeg kevesebb, mint a harmadára, egészen pontosan 30 százalékára.

Júliusban 424 millió forint adóssága volt annak a budapesti kormányhivatalnak, amelyik a 150 milliós tartozásra hivatkozva bezáratta az Iványi-féle Wesley-iskolákat (Népszava)
Adós büntet adóst.

Autómosóból lopták el a pendrive-ot, ami később az ellenzéki politikusokat célba vevő Anonymousnál landolt (Telex)
Büntetlenséget kapott az ügyészségi nyomozókkal való együttműködésért cserébe az a K. János, aki az ellenzéki vezetésű óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügyben először adott érdemi információt a hatóságnak.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése