2024. szeptember 12., csütörtök

Populista tapasztalatcsere nemzetközi szinten: Habony is elutazott Orbánékkal a Trump-találkozóra

 A Szabad Európa honlapja

2024. szeptember 12.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Titokban Habony is elrepült Orbánékkal a márciusi Trump-találkozóra, Argentínában is próbálta eladni a Fidesz sikerreceptjét
Egy máltai regisztrációjú magángéppel repült Habony Árpád politikai tanácsadó Floridába épp aznap, amikor Orbán Viktor is megérkezett Donald Trump mar-a-lagói rezidenciájába – tudta meg a Szabad Európa. Így zajlik a populista tapasztalatcsere nemzetközi szinten.

Várhatóan elmarad az Európai Parlament vezetőségének budapesti útja
Hivatalos döntés még nincs erről, mindazonáltal az EP vezető testületének tagjai információink szerint a szokásoktól eltérően nem utaznak Budapestre a soros tanácsi elnökséggel tartandó konzultációra. Az Európai Parlament számára nem olyan sietős az új Európai Bizottság beiktatása, és a frakciók többsége elégedetlen a biztosjelölti kínálattal.

Varjas Ádám: Ha egy villanyautó ára ma beesik tízmillió forint alá, megugrik iránta az érdeklődés
A Kínai Személyautó-szövetség (CPCA) jelentése szerint megtörtént a billenés az autópiacon: július óta már több elektromos személyautó talált gazdára Kínában, mint benzin- és dieselhajtáslánccal működő. Eközben a német Volkswagen az eladási nehézségekre hivatkozva drasztikus költségcsökkentésekre és gyárbezárásra készül, az EU pedig kiegyenlítő védővámok bevezetését jelentette be a kínai elektromos autókra. Mi következik ebből az európai autóipar, a magyar autókereskedések, illetve a villanyautózás viszonyában? Erről is kérdeztük Varjas Ádámot, a Duna Autó kereskedelmi igazgatóját.

Ötödével megemelte a kormány a hitoktatásra szánt közpénzeket
Nagyjából húsz százaléknyival, 4,2 milliárd forinttal megemelte a kormány a hit- és erkölcstanoktatásra előirányzott költségvetési pénzt, ezáltal igen komolyan nő a területre szánt állami dotáció mértéke. A háborúra hivatkozva viszont némileg szűkítették az önkormányzati cégek mozgásterét.

A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva meghozott, önkormányzatokat is érintő újabb rendelettel külön cikkben is foglalkoztunk.

Elemzés: Kamala Harris támadásba lendült a Donald Trumppal folytatott éles elnökjelölti vitában
Donald Trump republikánus elnökjelölt és demokrata párti ellenfele, Kamala Harris fej fej mellett áll a felmérésekben. Első – és talán egyetlen – vitájuk jelentős lökést adhat valamelyiküknek a választások előtt mindössze ötvenhat nappal. Elemzők szerint a vitát Harris nyerte, akinek sikerült úgy felingerelnie riválisát, hogy az az előre megírt szövegektől eltávolodva zavaros kirohanásokat intézzen hozzá.

A szeptember 11-i terrortámadás jelentette a kezdetét és a végét is az amerikai „örök háborúknak”?
A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás Afganisztán lerohanásához és egy „örök háború” kezdetéhez vezetett. Vajon az amerikai történelem leghosszabb háborújának hatalmas emberi és anyagi költségei nyomán az Egyesült Államok felhagyott-e az ilyen, látszólag soha véget nem érő konfliktusokkal?
 
Amit még tudni érdemes
Hulladék miatt többször botrányba keveredett vállalkozó nyithatja újra a természetvédelmi területen lévő csobánkai bányát, majd csinálhat belőle lerakót (444)
Izgalmas múltú cégcsoport tagja nyitná újra a Csobánka és Pilisvörösvár között, gyönyörű természeti környezetben, népszerű kirándulóhelyek közelében található dolomitbányát.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése