2012. február 2., csütörtök

Február 2.


A vizes élőhelyek világnapja [Svetski dan vodenih (vlažnih) staništa / World Wetlands Day)

Ezen a napon a világ túlnyomó részén a vizes élőhelyeket ünneplik. 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában, hosszas előkészítő munka után, 18 ország képviselői aláírták a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos nemzetközi szerződést. Az egyezmény négy évvel később lépett hatályba, azóta a világ minden tájáról 144 ország csatlakozott hozzá. A megállapodás hivatalos neve: Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen a vízimadarak tartózkodási helyéről. A (volt – a szerk. megj.) Jugoszlávia ehhez az egyezményhez 1977-ben csatlakozott, és már a csatlakozáskor felvetetett a jegyzékre két területet, a Ludasi-tavat és az Obedi-lápot. 1996-ban az egyezmény döntéshozó testülete, a részesek konferenciája, amely az ausztráliai Brisbane-ben ülésezett, elfogadta a Skadari-tó és a Császár-tó jelölését, így négyre nőtt (a volt – a szerk. megj.) Jugoszlávia ramsari területeinek száma. 2004-ben a jegyzékbe került a Törökbecse mellett található Sóskopó is.


A szerzetesek világnapja (Svetski dan redovnika / World Day of Monks)

1997 óta ezen a napon a katolikus egyház azt a mintegy egymillió férfit és nőt ünnepli, akik a világon szerzetesként élik életüket. II. János Pál pápa nyilvánította e napot a szerzetesek világnapjává.

Nyomában járni – Teréz anya szobrának részlete
Makedóniában (Konkoly Thege György felvétele)


Szerzetes van imádkozó, meditáló, képtanulmányozó, kolduló, tanító, gyógyító, sörfőző és sajtkészítő, de volt kolostorépítő és kódexmásoló is. Régebben remeteségük ellenére is sokkal inkább a társadalom szeme előtt voltak, és némely kultúrkörben – például a sáfrányszín lepelbe öltözött buddhista boncok vagy az iszlám dervisek – ma is szembetűnő a jelenlétük.
Magyarországon 60 női és 28 férfi szerzetesrend, valamint négy katolikus társulás működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése