2012. február 14., kedd

Mérey–Zagyva-ügy: a szerb állam fellebbezett az ítélet ellen


A szerb állam megfellebbezte a Mérey–Zagyva Emma ügyében hozott, február elején ismertetett példaértékű ítéletet, amely hétfőn vált volna jogerőssé. Az ügy tárgyalását másodfokon is le kell folytatni – jelentette az MTI a Magyar Szó című újvidéki napilap hétfő este internetes kiadására hivatkozva.
A zombori Alapfokú Bíróságon januárban precedensértékű ítélet született Mérey–Zagyva Emma javára, édesapja, a partizánok által 1944. december 11-én elhurcolt és kivégzett Mérey István elvesztése okozta fájdalom, megaláztatás és félelem nem anyagi jellegű kárpótlása ügyében. Mindezek fejében 730 000 dináros kártérítés (körülbelül 2,1 millió forint), valamint a perköltségek kifizetésére kötelezte a szerb pénzügyminisztériumot. Az ítélet hétfőn vált volna jogerőssé, aminek nyomán a minisztérium 15 nap alatt lett volna köteles megfizetni a kártérítést - írja a Magyar Szó.
A zombori Alapfokú Bíróságra azonban beérkezett a Szerb Köztársaság jogi képviselőjének február nyolcadikán kelt fellebbezése, így az ítélet hétfőn nem vált jogerőssé, az ügy tárgyalását másodfokon is le kell folytatni.
Az 1944-45-ös délvidéki magyarellenes atrocitásokkal összefüggésben a Vajdaságban az első rehabilitálási végzést a zombori Kerületi Bíróság 2007. december 4-én hozta meg. Az első rehabilitált személy a zombori Mérey István szíjgyártó mester volt, akit 1944. december 11-én végeztek ki. A szerb bíróság a példaértékű, 2007. december 4-én keltezett végzésében először mondta ki egy délvidéki magyar áldozat, néhai Mérey István ártatlanságát.
Mérey István lánya, Zagyva Mérey Emma ezek után tavaly benyújtotta kártérítési igényét.
A felperes nem anyagi kártérítést követelt az átélt fájdalom, félelem és megaláztatás okozta károk megtérítésére, ugyanis édesapját a partizánok a szeme láttára hurcolták el és végezték ki.
Idén januárban lezárult a nem vagyoni jellegű kártérítési per, az ítéletet február elején tették közzé. Az ítéletben a bíróság a nem anyagi kártérítési követelést részben helyben hagyta. Ezt fellebbezte meg a szerb állam, írja a hírügynökség a vajdasági magyar napilap internetes kiadása alapján.

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12955/Merey8211Zagyva-ugy-a-szerb-allam-fellebbezett-az-itelet-ellen.html, 2012. február 14. [0:17]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése