2012. február 8., szerda

Pontot tenni a garázdálkodás végére

A délvidéki közbiztonsági helyzet egy év elteltével is katasztrofális. Az MRM megalakulása óta követeli a nyugati államokban működő, többnemzetiségű polgárőrség felállítását, valamint a Büntetőtörvénykönyv lopásokra és betörésekre vonatkozó paragrafusainak drasztikus szigorítását. A szerb alkotmány és a törvények nem tiltják a társadalmi szerveződések megfigyelői tevékenységét. Mindenki, aki egy ilyen polgárőrségi szolgálatban önkéntesen részt vesz, kizárólag az állampolgársági jogaival él és kötelezettségét teljesíteni, amikor megfigyelést végez, szöveges és fényképes dokumentációt készít, és átadja azt a rendőrségnek, valamint jelenti a bűneseteket.
A Belgrádban gombokat nyomogató magyar képviselők lassan egy éves adóssága, hogy a Büntetőtörvénykönyv módosítása megtörténjen. Pedig a négy magyar parlamenti képviselő még két-három hónapig a hatalmi koalíció mérlegének nyelvét képezi, ezért kutya kötelességük a becsületes választópolgárok számára kiharcolniuk az új szabályozást.
Mindeközben a rendőrség arcátlan hozzáállásának is szemtanúi lehetünk. Az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének egyik újságírója, Muci Szántó Márta írásbeli kérdést intézett a szabadkai rendőrfőnökhöz, Borivoj Mucajhoz, amelyben arra keresi a választ, hogy a szabadkai rendőrség mit tesz annak érdekében, hogy megakadályozza Csantavéren a magánházakba és vállalkozásokba betörő bűnözőket. A rendőrfőnök február 2-i válaszlevelében a következőket írja:
,,Csantavér helyi közösség területéről a szabadkai rendőrségen az utóbbi két hónapban egyetlen rablásos esetet sem regisztráltak. Ugyanakkor, a statisztikai mutatók alapján, a bűnesetek elkövetése a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva nem növekedett. Ebből kifolyólag, megállapítható, hogy a település lakosainak közbiztonsági helyzete kielégítő.”
Lehet, hogy a rendőrségen vezetett statisztikák ezt mutatják, de ha a csantavéri rendőrörsön szolgálatot teljesítő hivatalos személyek kimerészkednének az utcára vagy éjszaka kiszállnának autóikból, akkor bizony saját maguk is megtapasztalhatnák az ellenkezőjét.
Ebben a helyzetben, amikor a délvidéki magyar politikai elit és a szerb állam, valamint a rendvédelmi szervek is a teljes empátia hiányát mutatják, nem marad más hátra, mint hogy a lakosok összefogva védjék meg saját fizikai és vagyoni épségüket.
Ebből kifolyólag az MRM felhívást intéz Csantavér, Péterréve és Bácsföldvár minden polgárához, hogy vegyenek részt az önkéntes figyelőszolgálat megalakításában. Az MRM a koordinálást, eligazítást és a felszerelés egy részének biztosítását vállalja. A csantavériek a 064/1887-922 telefonszámon és a csantaveri.orszem@gmail.com címen, míg a péterréveiek és bácsföldváriak a 063/584-966 telefonszámon és a peterrevei.orszem@gmail.com címen jelentkezhetnek. Hasonló szolgálat felállítását tervezzük Bácskossuthfalván is, valamint minden olyan településen és városrészben, ahonnan lesznek jelentkezők. Ők az iroda@mrm.rs e-mail címen, illetve a 064/249-8061 –es telefonszámon érdeklődhetnek.

Az MRM vezetősége
Szabadka, 2012. február 8.

1 megjegyzés:

  1. Figyelemmel olvasom az itt megjelenő irásokat,és sajnálattal veszem tudomasul, hogy senki se reagal se a jo se a rossz hirekre,esemenyékre, pedig ezen lap azaz blog bizonyára megfelelö lenne ha már a Magyar Szo letiltotta a vajdasági magyarok vélemény nyilvánitásra való jogot, (a PRIVAT ujsag pásztora nem nézi jó szemmel,hogy a nyája lassan-lassan de elhagyja) Vajon mi tartsa vissza a magyarságot?Tényleg a magyarnak már vélemenye se lene??

    VálaszTörlés