2012. február 11., szombat

Mérey-Zagyva Emma pert nyert a Szerb Köztársasággal szemben

Precedens értékű kártérítési ítélet született Zomborban

Alig néhány perc leforgása alatt zárult le január derekán a zombori Alapfokú Bíróságon Mérey-Zagyva Emmá nak a Szerb Köztársasággal szembeni kártérítési pere. A felperes nem anyagi kártérítést követelt az átélt fájdalom, félelem és megaláztatás okozta károk megtérítésére, ugyanis édesapját, Mérey István zombori szíjgyártót, nyergest és bőrdíszművest 1944. december elején a partizánok a szeme láttára elhurcolták, majd kivégezték.

(Léphaft Pál illusztrációja)

Az akkor tízesztendős Emma édesanyját később koholt vádakkal börtönbe vetették, ő pedig nevelőszülőkhöz került. Két házukat, tanyájukat az állam elkobozta.

Mérey-Zagyva Emma az első adandó alkalommal elindította édesapja rehabilitációjára vonatkozó követelését, és Szerbiában Bozóki Antal ügyvéd segédletével elsőként kapott ítéletet édesapja rehabilitációjáról.

Ezt követően a zombori Alapfokú Bíróságon nem anyagi jellegű kártérítésért folyamodott, noha anyagi jellegű kártérítési igényei is vannak, hiszen a hatóság a család számos ingatlanját is indokolatlanul elkobozta.

Januárban lezárult a nem vagyoni jellegű kártérítési per, de akkor az ügyet tárgyaló Vesna Vojinović bírónő újabb bizonyítási eljárás szükségtelenségét megállapítva, a felperesek és alperesek távollétében a pereskedést lezárta. Ítéletét csak egy hónap elteltével tette közzé, miként az ilyen eljárások során megszokott, illetve előírt.

Az idén január 10-én kelt, de csupán a minap napvilágra hozott ítéletben a bíróság nem tartja illetékesnek magát a felperes anyagi kártérítési követelésében, ezért elveti azt, viszont a nem anyagi kártérítési követelést részben helyben hagyja. Összesítve a Szerb Köztársaság Pénzügyminisztériuma 15 napon belül köteles Mérey-Zagyva Emmának az édesapja elveszítése, a lelki megrázkódtatás és fájdalom kártérítése fejében 730 000 dinárt, valamint még 31500 dinár bírósági költséget megfizetni. Az ítélet, amennyiben az alperes nem föllebbez, a jövő hét elején válik jogerőssé. És megnyitja azok előtt a jogi követelés lehetőségét, akik dokumentálják a felmenőik elvesztése által okozott károkat, fájdalmat.

Mérey-Zagyva Emma jogi képviselői várhatóan február 22-én tartanak sajtótájékoztatót Zomborban.

Fekete J. József
Magyar Szó, 2012. február 11., 1. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése