2012. február 29., szerda

Magyar nyelvű zenei általános iskolai tagozat beindítása Újvidéken

Dr. Korhecz Tamás
Magyar Nemzeti Tanács – Elnök
korhecz@mnt.org.rs

Joó Horti Lívia
MNT Közoktatási Bizottság – Elnök
joo.horti.livia@gmail.com


Tisztelt Korhecz Tamás Elnök Úr!
Tisztelt Joó Horti Lívia Elnökasszony!

Újvidéken még 2008-ban a magyar szülők egy csoportja kezdeményezte a magyar nyelvű tagozat beindítását az újvidékia Josip Slavenski Zeneiskolában.
Az érintett szülők háromszáz támogatói aláírást gyűjtöttek össze, majd annak egyik példányát a Szülők Fórumához, a másik példányt pedig az Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) újvidéki városi szervezetéhez juttatták el. A Szülők Fóruma tevékenykedése során a szülők többször felvetették annak szükségességét, hogy a zeneileg tehetséges magyar gyermekek Újvidékről, Temerinből, Tiszakálmánfalváról és Pirosról egy magyar tagozaton tanulhassanak. A szervezet még 2009. decemberében elvégezte a felméréseket ezeken a településeken. Az érdeklődés kiemelkedően magas volt, ezért odafordultak a Josip Slavenski Zeneiskola igazgatójához, Đurić Aleksandarhoz az indítvánnyal, aki a kezdeményezést pozitívan fogadta és teljes nyitottságot mutatott a magyar tagozat létrehozása iránt.
A Josip Slavenski Zeneiskola vezetősége és a Szülők Fóruma minden szükséges dokumentumot, valamint kérvényt átadott a Vajdasági Tartományi Oktatási Titkárságnak és a Szerbiai Oktatási Minisztérium újvidéki kirendeltségének. Az oktatási intézmény vezetősége tárgyalt Petar Viđikanttal, az oktatási minisztérium újvidéki részlegének vezetőjével, valamint Jeges Zoltán, tartományi titkárral is, akik ekkor még szóban messzemenőkig támogatták az ügyet.
A kezdeményezés idején a zeneiskolába 486 diák járt, akik közül csupán 16 volt magyar nemzetiségű a hat évfolyamon. A felvételi vizsgán aztán 2010. április 22-én összesen 30 magyar diák jelent meg, akik közül 25-en tettek sikeres vizsgát, a többiek a várólistára kerültek. A sikeres diákok közül, a bizonytalanságok ellenére, 18-an beíratkoztak, és az ő szüleik is újra aláírtak egy kérvényt, amelyben kérték a csoportos oktatás (szolfézs) magyar nyelven történő megtartását. A hangszeres oktatás alapvetően nem jelenthetett problémát, hiszen az egyéni oktatásban történik, és már több magyar tanár is oktatott az intézményben.
Megdöbbentő és sajnálatos az a tény, hogy a gyerekek beíratkozását követően megszűnt mindenféle kapcsolat Petar Viđikanttal, Jeges Zoltán pedig csak úgy reagált, hogy ,,ő nem tehet semmit az ügyben, kivéve, ha 15 főnél kisebb magyar tagozatokról van szó“. Nyilvánvalóan, ez egy rossz kifogás volt, hiszen még létre se jött a magyar tagozat. Magyarán, ő is és a VMSZ is valamiért kihátrált a magyar tagozat mögül. A felelőtlenség és az önös érdekek képviselete számokban is mérhető, ugyanis, 2011. áprilisában már csak egy magyar nemzetiségű diák íratkozott a zeneiskolába.
Most 2012-őt írunk, és nagyban folynak a beiskolázási előkészületek az őszi tanévkezdésre. Ezúton kérem a Magyar Nemzeti Tanács elnökét és az MNT Közoktatási Bizottságát, hogy vegyék górcső alá az esetet, valamint tegyék meg a szükséges lépéseket, vegyék fel a kapcsolatot a Szülők Fórumának elnökével, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Újvidéken történjen egy nagy előrelépés a magyar oktatás terén. Még talán nem késő bepótolni a mulasztásokat és kijavítani az elkövetett baklövéseket.
Abban a reményben, hogy levelem pozitív fogadtatásban részesül,

Szabadka, 2012. február 28.

Tisztelettel,
László Bálint
Az MRM elnöke
Az MNT tagja
laszlo.balint@mrm.rs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése