2012. február 14., kedd

Február 14.

A szerelmesek napja (Valentin, vagy Bálint-nap / Svetski dan zaljubljenih / St. Valentine’s Day)

Február 14. Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte levelezőlapokkal, virágokkal, édességgel és apró ajándékokkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. Szent Valentin (Szent Bálint) ünnepe 496-tól szerepel a naptárban, de mai formája Szerbiában és Magyarországon is csak a közelmúltban honosodott meg.
Az olasz szerelmesek zarándokhelyének az umbriai Terni városa számít, ahol San Valentino (176-273) ereklyéit őrzik. A mártír püspökről azt tartja a legenda, hogy veszekedő szerelmeseket békített ki, valamint egy római keresztény lányt és egy pogány férfit is megesketett.


Az epilepsziával élők napja (Svetski dan obolelih od epilepsije / World Epilepsy
Day)


Az epilepsziával élők világnapját 1997-ben hirdette meg a Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE). Azért került e nap Szent Valentin napjára, mert a vértanúhalált halt püspök az epilepsziások védőszentje is. Az epilepszia szó görögül „fogva tartást” vagy „megragadást” jelent. Az emberiség fél százaléka szenved epilepsziában, az összes epilepsziás megbetegedések kétharmada a gyerekkorban kezdődik, ám ezek többsége a kamaszkorig meggyógyul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése