2012. február 15., szerda

BESZÉLGETÉS AZ MNT ALELNÖKÉVEL*

Borsos Csilla, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke:
Szerintem a magyar választót nem lehet kiskorúsítani


Borsos Csilla magisztert, az MNT alelnökét, arra kértük, hogy értékelje a Magyar Nemzeti Tanács eddigi munkáját. Tudjuk, hogy Borsos Csilla a DP közeli Humentis civil szervezet egyik képviselője. Érdekelt bennünket az ő véleménye, hiszen ritkán olvashatunk a magyar sajtóban az ellenzék tevékenységéről az MNT-n belül.

Az MNT mostani összetételben idestova két éve működik. Hogyan értékeli az eddigi munkát?
Az MNT új felállásban ellenzék kb. 23%-ban (mi, a Humentis képviselői több, mint 13%) képviselteti magát, ennek ellenére a VMSZ abszolút uralmat vezetett be. Ez mit jelent? Az ellenzékből választotta az egyik alelnököt, aki jelen esetben én vagyok, de akit elegánsan mellőz, kihagy minden együttműködésből. Egyetlen funkcióm hogy vezethetem az ülést, ha az elnök távol van. Az alelnöki hely mellett képviseltetjük még magunkat (csak a tanácstagok nem a listán szereplő egyéb szakemberek) egyes bizottságokban. A Közigazgatási Hivatal és az Intézmények a Magyar Összefogás név alatt szereplő VMSZ irányítása alatt áll.
Azt mondanánk, teljesen normális, hogy a kétharmados többség mindent ural. De figyeljük csak meg a DP által vezetett tartományi hatalmat! A VMSZ kicsit több, mint 5%-os jelenlétével parlamenti elnöklői, tartományi kormányalelnöki és több titkárságban vezetőit helyet kapta.

Ez a kettősség jellemezné a VMSZ politizálását?

Görcsösen ragaszkodik az egyeduralkodó szerepéhez. Nehogy a magyar választók megláthassák, hogy azok a „bitang janicsárok” is tudnak magyar érdekeket képviselni!
De szerintem a magyar választót nem lehet kiskorúsítani.
A politikai nézeteltérések mellett komoly munka folyik úgy a Közigazgatási hivatalban, mind magában a Tanácsban. Az MNT szerveződése és tevékenysége formailag mindkét kormánynak is megfelel, hazainak és a magyarországinak egyaránt. Egyetlen probléma a pártpolitizálás a magyarok országos képviseletében. A VMSZ a magyarságot minden áron két színben szeretné bemutatni, a jó és rossz magyarként, a tenni akaró és a nemtörődöm magyarként, élesen bünteti a „szófogadatlanokat” (lásd: Magyar SZó főszerkesztője, Pannon tv igazgatója), akik féltik a pozíciójukat, hallgatnak és „simulnak”.

Mit ígért meg a Humentis a választási kampányában és mit tesz most a négy képviselő az MNT-ben?
Akik az ülésekről közvetítéseket követik láthatják, hogy az ígértekhez híven egy olyan ellenzéket képviselünk, amely a magyarságot érintő fontos határozatokat, döntéseket és indítványokat maximálisan és fegyelmezetten támogatja. Számtalan napirendi pontot egyhangúlag szavaztunk meg. Nem vagyunk szőrszálhasogatók, de kinyilvánítjuk változtatási szándékunkat egyes napirendi pontoknál, amit vagy megtámogat a VMSZ-es többség, vagy nem.
Megígértük, hogy átláthatóvá tesszük a magyarországi pénzek felhasználását. A költségvetéseket, pótköltségvetéseket és zárszámadásokat mindig elfogadtuk, viszont a pénzügyi folyamatok megvalósítását de még ellenőrzését sem tették a számunkra lehetővé. Az elnökhöz fordultunk, hogy biztosítson civil szervezetünk számára helyet a Szekeres László Alapítvány kuratóriumában és alkuratóriumaiban. Egy javaslat sem nem lett elfogadva, pedig nem kell attól tartani, hogy az az egy ember ott döntő joggal rendelkezne, mint ahogy egy fecske sem csinál nyarat. Felettébb elgondolkodtató a számunkra, miért zavar őket egy ember jelenléte egy többtagú szervben.

Milyen gondolattal zárhatnánk le ezt a beszélgetést?
A nemzeti kisebbségekről szóló törvény nem jött volna létre ilyen formában, ha a DP nem szavazza ki a szerbiai képviselőházban.
Láthatjuk, hogy a DP nem használta és nem is használja ki a törvényt a saját hatalmának megerősítésére a politizálás semelyik szintjén (példa erre a pereskedések és a nézeteltérések a zentai önkormányzat és az MNT között, valamint az ehhez fűződő médiakampány az MNT elnöke részéről).
Örülök, hogy létezik ez a törvény, amely lehetőséget ad a nemzeti kisebbségek mindegyikének a széleskörű szerveződésére. Ez egy jó lehetőség arra, hogy a közösségek közvetlenül választhassák meg képviselőjüket. Hibák természetesen vannak ebben a törvényben is, de lesz lehetőség az elkövetkező választásokig javítani, finomítani.

__________
* Szabadkai Magyar Hírlap, 2012. február 3., 8. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése