2012. február 8., szerda

„Szabhatjuk” a rezet


Egyszeriben nagy ázsiója lett mifelénk a műkincs-kereskedelemnek. Néhány hét leforgása alatt két mellszobrot is elloptak, Petar Kočićét a kolóniai, Kókai Imréét meg a temerini magyar iskola elől. Még hálásak is lehetünk a tolvajoknak, amiért a nemzetiségi kulcsot is tiszteletben tartották, így aztán sem szerb, sem magyar nem nézhet ferde szemmel a másikára. Természetesen magam sem hiszem, hogy valamely offsohr üzleteiből megtollasodott magyar vagy szerb multimilliomos Kajmán-szigeteki gyűjteményében landolt Baranyi Károly és Kiss Júlia alkotása: attól tartok, mára már mindkét büsztöt amorf anyaggá olvasztották kapzsi hazai kereskedők megbízottjai, hiszen a színesfémeknek igencsak jó áruk van, úgyhogy még a mesebeli rézfaszú bagót is ellopnák, ha tudnák, hogy melyik fán keressék. Viszont addig is, Temerinben akad még néhány bronzszobor, amit nem ártana megőrizni, akár térfigyelő kamerákkal is. Őszintén szólva némelyik kommunista álhős pofacímere után a varjú se károgna, eltávolításuk maffiakereskedelmi módszerét azonban mégsem támogathatjuk, a községháza előtti parkban álló rossz emlékezetű és ízléstelen „partizán” Szabadság emlékművet meg sajnos nem akarja elcsórni senki, pedig néhányan még az orgazdaságot is boldogan vállalnánk, csak vinnék már onnan.
Kézre kerülnek-e valaha Kočić és Kókai szobrának tolvajai? – kérdezi tőlem egyik ismerősöm. Most mondjam azt, hogy magam sem hiszem? Ehelyett inkább közzéteszek egy idestova száz évvel ezelőtti módszert, melyre magam egy régi újság elsárgult lapjain bukkantam. Egy szabadkai lap apróhirdetései között jelent meg az alábbi közlemény:

„Felkérem azon uriembert, aki a szuboticai vásárban volt oly szives éjnek idején a kabátomat és mellényemet elemelni s a nadrágot siettében elfelejtette elvinni, szíveskedjen, jöjjön el érte.” (Aláírás)


Talán a temerini iskolaigazgatók is feladhatnának valami hasonlót; hatására a tettesek egész bizonyosan visszajönnének a maradék bronzokért.

Csorba Béla

http://www.vajma.info/cikk/tukor/4730/8222Szabhatjuk8221-a-rezet-.html, 2012. február 8. [15:36]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése