2012. február 15., szerda

Február 15-16.

Szerbia államiságának ünnepe – Sretenje (Gyertyaszentelő Boldogasszony) [Dan državnosti Srbije – Sretenje / Serbian Statehood Day – Visitation of the Virgin Mary)

2001. július 10-étől, vagyis a Szerbia állami és egyéb ünnepeiről szóló törvény elfogadása óta február 15-e Szerbia államiságának az ünnepe. Ez a nap arra emlékeztet, hogy 1804-ben Orašacon ezen a napon kezdődött az öt évszázados török alól való végső felszabadulási harc, de arra is, hogy Kragujevácon 1835-ben ezen a napon hirdette ki a képviselőház az első szerb alkotmányt. Szerbiában állami ünnep, illetve munkaszüneti nap.


Február 15.
A rákbeteg gyermekek nemzetközi napja [Međunarodni dan dece obolele od raka
(od malignih bolesti) / International Childhood Cancer Day]


Azzal a céllal hozták létre 2006-ban, hogy minden rákbeteg gyermek számára, nemzeti, vallási és faji hovatartozás nélkül (14 éves korig) hozzáférhető legyen a megfelelő gyógykezelés és felépülés. A rákbeteg gyermekek szülei e célok megvalósítása érdekében 1994-ben Valenciában külön szervezetet (ICCCPO) hoztak létre.
Szerbiában évente 300–350 gyermeknél jelentkezik a rákbetegség, ami évi szinten a megbetegedettek 2%-a. (Lásd még: február 4. a rákellenes világnap, április 10. pedig nemzeti rákellenes nap.)


Február 15.
San Faustino, a szinglik védőszentjének napja (Dan Svetog Faustina, zaštitnika
samaca / San Faustino Single Pride day)


Szent Bálintnak versenytársa is akadt: a február 15-én ünnepelt San Faustino. A szerelemesek ünnepét (február 14.) követően még mindig a párt keresők ünnepelnek. A felmérések azt mutaják, hogy Olaszországban a szinglik arány elérte a 10 százalékot. A magányosan élők hatvan százaléka özvegy, közel harminc százalékuk hajadon, a többiek elváltak. A pár nélküli férfiak 53 százaléka agglegény, csaknem húsz százaléka özvegy, a többi elvált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése