2012. február 21., kedd

Február 21.

Anyanyelvi világnap / Az anyanyelv nemzetközi napja) (Međunarodni dan maternjeg jezika / International Mother Language Day)

Banglades javaslatára az UNESCO Közgyűlése (az Egyesült Nemzetek Szervezetének – ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Művelődési Szervezete) 1999. novemberében február 21-ét Nemzetközi Anyanyelvi Nappá nyilvánította, hogy elősegítse a nyelvi és a kulturális sokszínűséget, valamint a többnyelvűséget. 2000-ben ünnepelték először.
A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben, Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelv elnyomása ellen. Ekkor a rendőrség összetűzött a tüntetőkkel és öt diákot megöltek. A bangladesiek akkor az anyanyelv napjává nyilvánították a napot.
Kihalás fenyegeti a világon beszélt körülbelül hatezer nyelv felét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO szerint. „Kéthetente elveszítünk egy nyelvet” – közölte Bonnban a Német UNESCO Bizottsága az anyanyelv 2012. évi világnapja kapcsán. Idén az anyanyelvi oktatás került a világnap középpontjába. Az egyes országokat arra bátorítják, hogy támogassák az anyanyelvi képzéseket és az iskolai oktatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése