2013. december 18., szerda

December 18.



Auguszta napja.
Az Augusztusz férfinév női párja, latin eredetű név. Jelentése: magasztos, fennkölt. 
1995 A kisebbségek napja Magyarországon
1437 Pozsonyban magyar királlyá választották az első Habsburgot, V. Albert osztrák herceget.
(Schindler listája, Jurassic Park, E.T.).
1737 Meghalt Antonio Stradivari cremonai hangszerkészítő.
1848 Meghalt Bernhard Bolzano olasz-német származású cseh matematikus, filozófus.
1865
Eltörölték a rabszolgaságot az Amerikai Egyesült Államok Alkotmánya, valamint a 13. Amendment (kiegészítő törvény) szerint.
1913 Megszületett Willy Brandt német szociáldemokrata szövetségi kancellár.
1931 Budapesten megszületett Gyurkovics Tibor író.
1934 Budapesten megszületett Kóka Ferenc Munkácsy Mihály-díjas festőművész, aki 1976-ban elnyerte a II. tájfestészeti biennálé aranydiplomáját.
1940 Adolf Hitler aláírt egy titkos direktívát, amelyben a Szovjetunió nácik általi lerohanásának előkészítéséről rendelkezett.
 
1947 Cincinattiban (Ohio állam, USA) megszületett Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező


A kisebbségek napja (Dan manjina / Minorities Rights Day)  
1992. december 18-án fogadta el a Nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot az ENSZ.
A nyilatkozat az első olyan átfogó nemzetközi dokumentum, amely az államok számára előírja a kisebbségek létének, identitásának védelmét, önazonosságuk előmozdítását, rendelkezik a kisebbségek saját kultúrához, hitélethez és nyelvhasználathoz való jogáról, a kisebbségeket érintő ügyek eldöntésében való érdemi részvételről, a határokon átívelő szabad kapcsolattartásról.
Lényegi pontja a dokumentumnak, hogy e jogok gyakorlását nemcsak egyénekhez, hanem azok közösségeihez is köti. 
A nyilatkozat az államok feladatává teszi egyebek között a kisebbségi nyelv és kultúra fejlesztéséhez szükséges kedvező feltételek kialakítását, az anyanyelvi oktatás és a kisebbségi nyelv elsajátítása lehetőségének biztosítását, a kisebbségi történelem, hagyományok és kultúra terjesztésének előmozdítását. A magyar kormány 1995. szeptember 21-i döntése értelmében 1995-től minden év december 18-án tartották a kisebbségek napját, majd 2012. április 16-án az Országgyűlés a nemzetiségek napjának nyilvánította.
A Magyar Nemzeti Tanács ezt a napot felvette a vajdasági magyarság jeles napjai közé. 
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum



December 18. – Migrációs világnap.
Az ENSZ-közgyűlés 2000. december 4-i határozata alapján tartjuk meg, arra emlékezve, hogy az ENSZ  1990. december 18-án fogadta el a vendégmunkások és családtagjaik jogainak védelméről szóló megállapodást. A világnap a migránsok emberi jogaira hívja fel a figyelmet.
Évről évre átlagosan hárommillió ember vándorol be a jobb jövő reményében a fejlődő világ országaiból az iparosodott államokba, csaknem felüknek Európa a célja. Ma nagyobb a mobilitás, mint valaha, a szakértők az áruk, majd a pénz szabad mozgása után az emberek vándorlását az elmúlt évszázadban kibontakozott globalizáció harmadik hullámának tekintik. Jelenleg az Egyesült Államok fogadja be a világon a legtöbb bevándorlót, a sorban utána Oroszország, Németország, Szaúd-Arábia, Kanada, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, India és Ukrajna következik. Számos ország kormánya szívesen fogadja a bevándorlókat, akik a munkaerőpiac megújulását segítik elő, más országokban azonban feszültséget okoz érkezésük. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) előrejelzése szerint 2050-re meghaladhatja a 400 milliót a nemzetközi migránsok száma, ami 68 százalékos növekedést jelent a jelenlegi állapothoz képest. Ezt főleg a globális munkaerőpiac változásai idézik majd elő, de nőni fog a változó klíma miatt menekülők száma is.
Az illegális migráció a tranzitországnak számító Magyarországon is gondot jelent. 2013-at a szakemberek rendkívüli évnek nevezik, mert a menedékkérők jelentősen megnőtt száma idén próbára tette a hazai intézményrendszert. Amíg 2011-ben 693 külföldi érkezett illegálisan, 2012-ben 2157, idén október végéig pedig már 17 ezer, számuk az év végéig elérheti a 20 ezret is. Az ide érkezők elsősorban a szegénység elől menekülnek. Kirívóan sok a koszovói kérelmező, amíg 2012-ben 219-en voltak, idén már több mint 6000-en. Sokan érkeztek Pakisztánból, Afganisztánból, Szíriából is, az ő nemzetközi védelmi szükségletük jogos, Magyarország senkit nem küldött vissza közülük.
Ferenc pápa így hívta fel sorsukra a figyelmet: „Az elvándorlók és menekültek nem bábfigurák az emberiség sakktábláján. Gyermekekről, nőkről, férfiakról van szó, akik arra kényszerülnek, hogy elhagyják otthonukat különféle okok miatt. A szolidaritás és a befogadás helyett gyakran visszautasítással, diszkriminációval találkoznak, emberkereskedelem, fájdalom, halál vár rájuk."


MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése