2013. december 11., szerda

December 11.


Árpád napja.
1792 Franciaországban elkezdődött XVI. Lajos pere, akit a Nemzeti Konvent szeptember 21-én megfosztott trónjától.
1803 Megszületett Hector Lou Berlioz francia zeneszerző.
1843 Clausthalban megszületett Robert Koch Nobel-díjas német bakteriológus, aki felfedezte a tuberkulózis-bacilust és a kolera kórokozóját.
1880 70 éves korában meghalt Oliver Fischer Winchester amerikai fegyver- és lőszergyáros, a Winchester-ismétlőpuska feltalálója.
1885 Selmecbányán megszületett Pattantyús Ábrahám Géza, Kossuth-díjas gépészmérnök, tanár.
1918 Megszületett Alexander Szolzenyicin Nobel-díjas orosz író (Iván Gyenyiszovics egy napja).
1931 Nagy-Britanniában a parlament elfogadta az úgynevezett Westminster-statútumot, amely formailag egyenlő jogú államok szövetségévé alakította a brit birodalmat, létrejött a Brit Nemzetközösség (British Commonwealth of Nations).
 

1941 Németország és Olaszország hadat üzent az Amerikai Egyesült Államoknak. 
1946 Megalapították az UNICEF-et, amelyet a gyermeki jogok védelmére és a világ leginkább rászoruló gyerekeinek a megsegítésére hoztak létre. 
2002 Meghalt Schütz Ila színésznő, Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész. (Jövőre, veled, ugyanitt, Valami Amerika)


December 11. – A hegyek nemzetközi napja
Az ENSZ 2003-tól – 2002, a hegyek nemzetközi éve után - december 11-ét a hegyek nemzetközi
napjának nyilvánította. Így akarták felhívni a tagországok figyelmét a hegyvidékek, magasföldek jelentőségére, a környezetvédelem fontosságára.
A hegyek, hegységek természeti kincseink. Jelentőségük többek közt a Föld klímájában beöltött szerepük miatt felbecsülhetetlen. Szerencsére a hegyvidékek egy része napjainkig megőrizte érintetlenségét. A világ hegyvidékeinek ásványi kincsei nélkülözhetetlenek számunkra, tájaik különleges kultúrákat rejtenek. A Föld lakosságának 12 százaléka él a hegyekben.
 
A nemzetközi napon szervezett programok a hegyeknek az emberek életében játszott szerepét, a környezet védelmét hangsúlyozzák. A hegyek nemzetközi napjának ez évi témája: Hegyek - kulcs a fenntartható természethez. 
Az emberiség kultúrtörténetében a hegynek szimbolikus jelentősége van, a megközelíthetetlen, az istenség jelképe. Sok népnek van szent hegye, amelyet isteni lakhelyként tisztel, amely ezért szertartások színhelye, zarándokhely is. A Biblia is számos szent hegyet tart számon. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése