2013. december 13., péntek

A kisebbségeket érintő kérdésekről tárgyalt Belgrádban az ET jelentéstevője


A szerbiai kisebbségeket érintő legégetőbb kérdésekről tárgyalt a szerbiai parlamentben csütörtökön Kalmár Ferenc, az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése esélyegyenlőségi és diszkriminációellenes bizottságának jelentéstevője.
Kalmár Ferenc a magyar, a bosnyák és az albán kisebbségi parlamenti képviselőkkel is asztalhoz ült. A problémák között kiemelt helyet kapott a kisebbségek alacsony aránya a hivatalos szervekben és testületekben, például a rendőrség kötelékében. A megbeszéléseken szó volt a nemzeti tanácsokról szóló törvényről és a szerbiai médiaprivatizációról is.
Kalmár Ferenc kiemelte, hogy Szerbiában vannak törvények, amelyeket a legmagasabb szinteken jól alkalmaznak, harmonizációjuk „többé-kevésbé sikeres”, a problémát viszont ezeknek a mindennapokba való átültetése jelenti. Hozzátette azonban, hogy megvan erre is az akarat.
„Ahogy a demokrácia, úgy a kisebbségi kérdések is örök dolgok, mindig foglalkozni kell velük” – jelentette ki Kalmár, hozzátéve, hogy amint felmerülnek a problémák, azonnal meg kell azokat oldani.
A jelentéstevő nem adott konkrét választ arra, hogy véleménye pozitív vagy negatív lesz-e Szerbiáról. „Nem akarok aposztrofálni senkit” – nyomatékosította, majd elmondta, hogy „vannak pozitív dolgok, amelyek a demokrácia és a kisebbségek helyzetének javítása irányába mutatnak”. A problémákról szólva pedig kiemelte, hogy negatív példák például Finnországban is vannak, s ez nem szerbiai vagy kelet-közép-európai sajátosság.
Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti frakcióvezetője a találkozó után kiemelte, hogy a kisebbségeket érintő részarányos foglalkoztatás problémái mellett kiemelten foglalkoztak a nemzeti tanácsokról szóló törvény alkotmányossági felülvizsgálatával és a médiaprivatizációval is. Vannak pozitív európai példák, amelyekre szeretnék a jövőben ismét felhívni a szerb vezetés figyelmét is – tette hozzá Pásztor Bálint. (MTI)


2013. december 12. [12:51]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése