2013. december 4., szerda

Diploma helyett többet ér a VMSZ párttagság?

http://static.rtv.rs/slike/2013/06/16/vmsz-svm_660x330.jpgTanulj tinó, ökör lesz belőled! - tartja a mondás, amely eredete odáig vezethető vissza, amikor még a fiatal kasztrált szarvasmarhák, vagyis a tinók ha nem tanultak bele megfelelőképpen az ekehúzásba, akkor bizony a mészárszékre kerültek és nem élhették meg a kifejlett kort, azaz, hogy ökörré váljanak.
Manapság számos fiatal éppen ezen gondolkodás mentén, vagyis a boldogulás reményében vág bele a felsőfokú tanulmányaiba.
A délvidéki magyar fiatalok egy jelentős része bizony komoly energiákat mozgat meg, hogy minél jobb eredményeket elérve szerezzék meg a diplomájukat, amely számukra a nyelvi korlátok és a kisebbségi lét hátrányai miatt jóval nehezebb feladat, mint azoknak az önbizalomtól túlcsorduló nemzetalkotó nép soraiból kikerülő diáktársaiknak, akik ugyanazt a keserű kenyeret eszik egy-egy vizsgaidőszak idején.
Az egyetemek nem csak a nebulóktól kívánnak meg megfeszített tanulást, hanem az őket támogató szülők vállára is súlyos terheket helyeznek. Azonban sok fiatal látja a továbbtanulásban a boldogulás lehetőségét, és miért is ne tennék így, hiszen a sok székmelegítéssel kiérdemelt diplomának csakis elismerés lehet a jól megérdemelt jutalma - vagy talán ez is csak egy idejétmúlt fiatalos naivitás lenne?
A napokban egyik kedves barátomnál vendégeskedtem, akivel - ahogy azt régi cimborák között szokás - megbeszéltük az élet nagy dolgait és, hogy kinek, mi nyomja a lelkét. A kenyeres pajtásomról tudni kell, hogy a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának végzős hallgatója. A ,,sárga házként” is emlegetett oktatási intézményt sokszor csak a VMSZ pártiskolájaként tartják számon, amely az említett politikai szervezet székházának a szomszédságában, ha úgy tetszik óvó tekintete alatt végzi munkáját.
Ismerősöm az intézményben szerzett friss tapasztalatát mesélve láthatóan kissé még a sokk hatása alatt volt, amelyet az újonnan szerzett élmény okozott neki. Мint mondta, egy józanító pofont kapott az élettől. Ugyanis a nemsokára számára véget érő oktatást és diplomálást követően megfordult a fejében, hogy beiratkozik az intézmény mesterképzésére is. Ugyanis mindig is szeretettel gondolt szülőfalujára, és szeretné ha magasan képzett szakemberként térhetne haza, ahol a helyi nebulók oktatását tűzte ki célul.
A továbbtanulási szándékáról beszámolt egyik tanárának is, kikérve a véleményét erről. Ő rezzenéstelen arccal a következőket válaszolta: "A mester képzéssel szerzett diplománál, van három szó, ami sokkal többet ér: Vajdasági Magyar Szövetség".
Majd kifejtette, hogy ha munkát szeretne kapni, annak a legegyszerűbb módja, ha belép a VMSZ tagságába, és így nem kell időt és energiát pazarolnia holmi tanulásra, és mégis garantáltan munkához tud majd jutni egy iskolában, mint tanító. 
Barátom elmondta, hogy mindennél jobban szereti ezt a tájat és a Délvidéket. De annak ellenére, hogy teljesen apolitikus és a VMSZ-el sem szimpatizál, mégis könnyen megtörténhet vele, hogy egy olyan válaszút elé érkezik, ahol el kell döntenie, belép-e az általa is megvetett pártba, hogy munkát és megélhetést szerezzen, vagy él a magyar állampolgárságával és elhagyja szülőföldjét, mint azt oly sokan tették már eddig is. A lelke bebörtönzéséért pedig egy olyan szintű undor fogja el, amely megfosztja attól a fiatalos életkedvétől és optimizmusától, amely eddig hajtotta azért, hogy alkosson, képezze magát. Feltette nekem is a kérdés, érdemes-e itt maradni ha így működik minden?
Elmondhatjuk: amíg egyesek egy ilyen pártelvű rendszert tartanak életben és csak pártérdekekben tudnak gondolkodni, addig a délvidéki magyarság helyzete sem fog változni.
Amennyiben Önnek is van hasonló élménye a vajdasági magyar politikai "zászlóshajóval" kapcsolatbab, írja meg azt szerkesztőségünknek a szerk@delhir.com drótposta címre, és mi leközöljük azt.
Sz. A.
http://www.delhir.com/delvidek/magyarsag-koezelet/17538-diploma-helyett-toebbet-er-a-vmsz-parttagsag, 2013. december 03. kedd, 11:07  

Hozzászólás:
#1 balazs Y-m-d H:i a szabadkai VMSZ-es tanácsnoknak sincs egyetemi diplomája pedig azt állítja 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése