2013. december 21., szombat

December 21.Tamás napja.
Héber eredetű bibliai név. Jelentése: iker. A görögök Thomasz formában vették át, jelentése csodálatos.
1597 Meghalt Canisius St. Péter teológus, filozófus, jezsuita szerzetes, akit ma is Németország apostolaként emlegetnek. XI. Pius pápa 1925-ben avatta szentté és emelte az egyháztanítók közé.
1831 Charles Robert Darwin föld körüli útra indult a „Beagle” nevű vitorláson. Az utazás során tett megfigyelései alapvető szerepet játszottak a kiválasztódáselmélet kidolgozásában.
1879 Goriban megszületett Joszif Visszarionovics Sztálin (eredeti nevén: Joszif Visszarionovics Dzsugasvili), a szovjet minisztertanács elnöke és az SZKP Központi Bizottságának első titkára, aki 1927-től korlátlan hatalmú diktátorként uralkodott.
1898 A tudósházaspár, Pierre és Marie Curie felfedezte a rádium nevű radioaktív elemet.
1913
Megjelent a világ első keresztrejtvénye a Sunday New York World-ben.
1925 A Szergej Mihajlovics Eizenstein rendezte „Patyomkin páncélos” című film ősbemutatóját tartották Moszkvában.
1937 New Yorkban megszületett Jane Fonda amerikai színésznő, politikai aktivista, aki Oscar-díjat kapott az 1971-es „Klute” és az 1978-as „Hazatérés” című filmekben nyújtott alakításáért. 1982-ben kiadott „Jane Fonda’s Workout” című videókaztettájával elindította a fitnesshullámot, amiről még számos kazettát és könyvet is megjelentetett.
1944 A debreceni református kollégiumban összeült Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakította a felszabadított magyar országrész első ideiglenes kormányát, amelynek miniszterelnöke (Dálnoki) Miklós Béla volt.
1948 Washingtonban (USA) megszületett Samuel L. Jackson színész (Ponyvaregény, A gömb, XXX, Star Wars I-II).
1993 Sztálin születésnapján Borisz Jelcin orosz államfő megszüntette a KGB-t, a félelmetes titkosszolgálatot és sokkal kisebb hatalmú intézménnyel pótolta.
100 éve, 1913. december 21-én egy amerikai újságban megjelent a világ első keresztrejtvénye.
A keresztrejtvény elődjének számító feladványok már 1873-tól feltűntek az amerikai gyermekmagazin, a St. Nicholas hasábjain, sőt 1890. szeptember 14-én az olasz Il Secolo Illustrato della Domenica magazin is közzétett egy rejtvényt. A függőlegesen és vízszintesen is 4-4 kockából álló, sötét kockák nélküli szóvadászatot „Időtöltéshez" címmel ajánlotta az olvasók figyelmébe a szerző, Giuseppe Airoldi.
A mai értelemben vett keresztrejtvény megszületését hivatalosan 1913. december 21-ére datáljuk, a keresztrejtvény szülőatyjának pedig a liverpooli származású újságírót, Arthur Wynne-t tekintjük, aki ezen a napon a New York World magazin vasárnapi mellékletében tette közzé első szókeresztezős játékát. A szórakozás rovatban megjelent feladványt egy középen üres, gyémánt alakú négyzethálóban helyezte el, és a FUN szót segítségként előre kitöltötte.
Keresztrejtvényei ezt követően heti rendszerességgel jelentek meg a magazin hasábjain, és más újságok is közölni kezdték a játékos kedvű olvasók körében gyorsan népszerűvé vált feladványokat. Az olvasók a helyes megfejtést keresve megrohamozták a könyvtárakat is. A New York-i közkönyvtár 1921-ben már arról panaszkodott, hogy a szótárakra és enciklopédiákra vadászó rejtvényfejtők elriasztják a kézikönyveket tanulásra használó diákokat, de a könyvtár kötelességének tekinti olvasásra jogosult látogatóinak védelmét.
Az idegenkedők nem jósoltak nagy jövőt az effajta időtöltésnek. Több lapban viccekkel tették nevetségessé a rejtvényfejtő szóvadászatot, de azt világhódító útján már semmi sem állíthatta meg. 1924-ben piacra dobták az első keresztrejtvény-könyvet, ami óriási sikert aratott. Mi több, 1930-ban a crossword puzzle a szótárban is szócikket kapott.
A keresztrejtvény 1925. január 22-én Magyarországra is megérkezett. A Ma este című lap hasábjain megjelent feladványt Kristóf Károly fiatal újságíró szerkesztette, miután meglátta az angol lapokban közölt négyzetrácsos feladatokat. A legenda szerint, amikor elkészült saját rejtvényével szerette volna kipróbálni valakin. Leszaladt az EMKE kávéházba, ahol egy fiatalember a verseskötetét árulta. Fölhívta a szerkesztőségbe, leültette, majd elébe tette a feladványt. A fiatalember a trükkös négyzetháló láttán azt mondta: Van nekem elég rejtvény az életemben! – azzal felállt, és elment. Később József Attila néven lett a magyar költészet halhatatlanja. Kristóf Károly egyébként több keresztrejtvénnyel nem próbálkozott, de alapító tagként dolgozott az 1957-ben elindított Füles rejtvényújság szerkesztőségében. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése