2013. december 10., kedd

Üzenet az emberi jogok napja (budapesti) ünnepség és könyvbemutató részvevőihez



Tisztelt szervezők, kedves barátaim!
December 10., az emberi jogok napja, valamint a Magyar önrendelkezés, emberi jogok és jogvédelem a Kárpát-medencében c. könyv bemutatója egyúttal alkalom arra is, hogy áttekintsük mit tettünk és milyen feladatok várnak ránk nemzeti közösségeink tagjai közös és egyéni jogainak megvalósítása érdekében a végéhez közeledő 2013-as évben.
A vajdasági/délvidéki magyarok nyílt, megoldatlan kérdései – a nemzeti kisebbségi autonómia/önrendelkezés megvalósítása, a korábbi körzethatárok visszaállítása, a kollektív bűnösség eltörlésének halogatása, a rehabilitálási és kárpótlási jogok megvalósításának nehézségei, stb. –, akadályozzák a közösség fejlődését, jogainak megvalósítását, tagjai identitásának megőrzését.
Szerbiának az Európai Unióval folytatott eddig tárgyalásai során ezek a kérdések úgyszólván szóba sem kerültek. Különösen vonatkozik ez az Európai bizottság 2013. október 16-i „munkadokumentumára” [Serbia 2013 Progress Report (SWD(2013) 412 final], amely megelégszik azzal a – túlságosan általános – megállapítással, miszerint „Vajdaság Autonóm Tartomány magas szintű kisebbségvédelmet nyújt és az etnikai közösségek közötti kapcsolatok továbbra is általában jók”, miközben a dokumentumban a „magyarok” szó egyetlen alkalommal sem található meg.
Ezért, szükségesnek és hasznosnak tartottuk, hogy közösségünk helyzetéről tájékoztassuk az Európa Tanács és az Európai Parlament magyar, de számos más tagország képviselőit is. Ezt 2013 októbere és novembere folyamán meg is tettük. Reméljük, hogy Szerbiának az Európai Unióval rövidesen sorra kerülő csatlakozási tárgyalásai során ezeket a kérdéseket is besorolják a csatlakozási feltételek közé. Ehhez viszont szükséges lenne az anyaország hatékony támogatása is.

Csúrogon (2013. június 26-án) hivatalosan is lezajlott a szimbolikus magyar-szerb/szerb-magyar „történelmi jelentőségű megbékélés”. A magyar és a szerb elnök közösen emlékeztek a második világháború és az azt követő megtorlás áldozatairól.
A vajdasági magyarság – a két köztársasági elnök közös főhajtásának pozitív értékelése ellenére – jogosan hiányolja, hogy bocsánatkérő szavak a múltbéli bűnök miatt csak Áder János magyar köztársasági elnök szájából hangzottak el, Tomislav Nikolić szerb államelnöknek hasonló megnyilvánulása sem június 25–26-án, sem azóta, nem volt.
A szerb parlament előzőleg (június 21-én) nyilatkozatban ítélte el a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett „aktusokat, amelyekkel meghatározott személyeket nemzeti hovatartozásuk miatt életüktől, szabadságuktól vagy más jogaiktól bírósági vagy közigazgatási döntés nélkül megfosztottak”. Az 1944/45-ben kollektív büntetéssel sújtott csúrogi, mozsori és zsablyai magyarokra vonatkozó korabeli rendelet hatályon kívül helyezése – a szerb kormányfő és külügyminiszter ígéretei ellenére – azonban mind ez ideig nem történt meg, holott már a köztársasági elnökök közös főhajtása előtti kormányülésre tervezték.
Mindez arra utal, hogy jogaink érvényesítésében nehéz küzdelem vár ránk a továbbiakban is. Ehhez kívánok mindenkinek sok erőt, egészséget is kitartást.

Tisztelettel,
Bozóki Antal, ügyvéd
az Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület elnöke

Kapcsolódó írások: 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése