2014. december 8., hétfő

December 8.



Mária napja.
Bibliai név. Eredeti héber formája a Mirjam volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult. Jelentése megfejtetlen, valamennyi magyarázata vitatott.
1542 Londonban megszületett Stuart Mária, aki 1561-től 1567-ig Skócia királynője volt.
1789 Megszületett Hild József építész, akinek stílusa határozta meg a magyar klasszicista templomépítészetet (Egri székesegyház, Esztergomi Bazilika).
1854 IX. Pius pápa kinyilatkoztatta az új Mária-dogmát „Ineffabilis Deus” bullájában, amely szerint Mária bűn nélkül fogant, így az eredendő bűntől mentes.
1912 Megszületett Karády (Kanczler) Katalin színésznő, akit mint filmszínésznőt Zilahy Lajos fedezett fel (Halálos tavasz).
1925 Megszületett Sammy Davis Jr. afroamerikai énekes, táncos, filmszínész, aki 1960-ban az „Ocean’s 11, Tripla vagy semmi” című film eredeti változatában Frank Sinatrával és Dean Martinnal játszott együtt.
1941 Az Amerikai Egyesült Államok a Kongresszus határozata alapján belépett a második világháborúba. Hadat üzent Japánnak, egy nappal azután, hogy a japánok bombatámadást intéztek a Pearl Harborban állomásozó amerikai flotta ellen, amelynek nagy részét megsemmisítették.
1943 Melbourne-ben (Florida, USA) megszületett Jim Morrison rockzenész, a legendás Doors együttes alapítója (Waiting for the Sun, Morrison Hotel, L. A. Women).
1944 Magyarországon kivégezték Kiss János altábornagyot, Nagy Jenő ezredest és Tartsay Vilmos századost, akik az antifasiszta ellenállás katonai vezetői voltak.
1980 New Yorkban lelőtték John Lennont, a Beatles-együttes volt tagját, aki dalszerző, könyvíró, filmszínész és lemezproducer is volt.
1987 Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár washingtoni csúcstalálkozójukon aláírták a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek teljes leszereléséről szóló szerződést.

25 éve történt a magyarországi rendszerváltozás, 1989. december 8-14. –  KRONOLÓGIA
Magyarországi változások:

1989. december 8. - Megalakult a Magyarországi Kommunisták Pártja.
1989. december 8. - Salgótarjánban márványtáblát helyeztek el az 1956. december 8-i sortűz áldozatainak emlékére.
1989. december 8. - Keleti György, a honvédelmi tárca szóvivője bejelentette: a haderő-reform keretében 1990 februárjában 10 ezerrel kevesebb fiatalt hívnak be sorkatonai szolgálatra. Alternatív szolgálatot 637 fiatal kérelmezett, ezek közül addig 118-at utasítottak el, mert a beadványban nem lelkiismereti, hanem szociális ok szerepelt.
1989. december 8-10. - Az Országgyűlés és a kormány kezdeményezésére a 16 politikai párt bevonásával "nemzeti csúcstalálkozót" rendeztek. A résztvevő felek egyetértettek abban, hogy az első és legfontosabb feladat a békés átmenet feltételeinek megteremtése. A pártok többsége úgy foglalt állást, hogy az Országgyűlésnek önfeloszlatását követően csak a stabilitást szolgáló törvényeket kell megalkotnia, s hogy március közepére írják ki a szabad parlamenti választásokat.
1989. december 9. - A Budapest V. kerületében rendezett időközi képviselőválasztáson a négy jelölt közül az Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ), a Fidesz, a Független Kisgazdapárt (FKgP) és a Szociáldemokrata Párt (SZDP) által támogatott Tamás Gáspár Miklós kapta a legtöbb szavazatot, de az alacsony részvétel miatt a választás érvénytelen volt.
1989. december 9. - Debrecenben nyitotta meg első magyarországi márkaboltját a nyugatnémet Siemens cég.
1989. december 9. - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) az orosztanárok helyzetéről rendezett vitafórumán elhangzott: az iskolák nem tudnak eleget tenni annak a társadalmi igénynek, hogy az orosz nyelv helyett, illetve mellett mindenütt vezessék be nyugati idegen nyelvek tanítását is. A felszólalók sürgették, hogy a művelődési kormányzat rendeletben biztosítson különböző kedvezményeket az átképzésen résztvevő orosztanároknak.
1989. december 9. - Az amerikai kormány bejelentette: felülvizsgálja és enyhíti a kelet-európai exporttilalmakat. Különösen azok az országok - elsősorban Magyarország - számíthatnak a korszerű termékekre, technológiákra, amelyek vállalják, hogy azokat nem adják tovább.
1989. december 11. - A KISZ utódszervezete, a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) bejelentette, hogy 1990. január 1-jétől lemond több milliárd forint forgalmú értékű 70 ingatlanáról, azzal a kikötéssel, hogy a vagyon továbbra is ifjúsági célokat szolgáljon.
1989. december 11. - Budapest belvárosában kilenc környezetvédő szervezet tüntetett a levegőszennyezés ellen.
1989. december 11. - Eldőlt a tervezett Bécs-Budapest Világkiállítás helyszíne: a tervpályázat zsűrije úgy döntött, ha Magyarország és Ausztria megkapja a rendezés jogát, a rendezvény budapesti helyszíne Dél-Budapest lesz.
1989. december 12. - Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén Sebők János veszprémi képviselő javasolta: a bizottság adjon felhatalmazást a kormánynak, hogy az tárgyalásokat kezdeményezhessen a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok 1990. december 31-ig történő kivonásáról.
1989. december 12. - Megalakult a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsának utódszervezete, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.
1989. december 13. - Bejelentették, hogy 1990. január 1-jétől ismét megkezdi tevékenységét az olasz Generali biztosító, amely 1832 és 1949 között működött Magyarországon.
1989. december 13. - Németh Miklós kormányfő Margaret Thatcher brit miniszterelnökkel folytatott londoni tárgyalásain úgy vélekedett: a Nyugatnak nem kellene megvárnia a támogatások folyósításával a választásokat, mert addig Magyarország nehéz helyzetbe kerülhet.
1989. december 13. - Brüsszelben Horn Gyula külügyminiszter a legfejlettebb tőkés országok miniszteri értekezletén kijelentette: a magyar kormány végre fogja hajtani az átalakulás programját, még ha ez kezdetben társadalmi konfliktusokkal jár is.
1989. december 14. - A Kiállítások Nemzetközi Irodája (BIE) Párizsban Budapestnek és Bécsnek ítélte az 1995. évi, "Híd a jövőbe" mottójú világkiállítás megrendezésének jogát. A világkiállítások történetében először kapta meg két, egymástól több mint kétszáz kilométerre levő város ezt a jogot.
1989. december 14. - A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa törvénysértőnek minősítette és hatályon kívül helyezte az egykori szociáldemokrata vezető, Peyer Károly ügyében 1948-ban született ítéletet, és az egykori szociáldemokrata politikust felmentette a demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalom szervezése miatt emelt vád alól.
1989. december 14. - Az Országgyűlés terv- és költségvetési bizottsága elfogadta az 1990. évi költségvetés tervezetét, de a lakásgazdálkodásról szóló koncepciót elutasította. Németh Miklós miniszterelnök közölte: ha a lakáskoncepciót a parlament nem fogadja el, a kieső 10-12 milliárd forint pótlására nincs elképzelése a kormánynak.
1989. december 14. - A Fővárosi Bíróság cégbíróságán december elejéig 3500 egyesületet, klubot jegyeztek be, 11 párt kérelmét bírálták el kedvezően, további 14 párt beadványa volt folyamatban.
1989. december 14. - A Hazafias Népfront Országos Tanácsa úgy döntött, hogy a szervezet minden körzetben jelöltet állít a választásokon, egyúttal választási szövetséget hoznak létre Hazafias Választási Koalíció néven.

Kelet-európai változások – válogatás a legfontosabb külföldi eseményekből:
1989. december 8. BULGÁRIA: Először közöltek hivatalosan az államadósságra vonatkozó adatokat: eszerint Bulgária mintegy 10 milliárd dollárral tartozik a külföldnek.
1989. december 8-9. NDK: A korábbi állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) rendkívüli kongresszusának első szakaszán a párt feloszlatása ellen, de nevének megváltoztatása mellett foglaltak állást. A párt elnöke a 41 éves Gregor Gysi lett.
1989. december 9. SZOVJETUNIÓ: Megalakult a Szovjetunió Kommunista Pártjának (SZKP) Oroszországi Irodája (a 15 szovjet tagköztársaság közül eddig csak Oroszországban nem működött önálló kommunista párt.)
1989. december 10. CSEHSZLOVÁKIA: Megalakult a nemzeti közmegegyezés Marián Calfa vezette kormánya, amelyben kisebbségbe kerültek a kommunisták. A kabinet kinevezése után lemondott a köztársasági elnöki tisztséget 1975 óta betöltő Gustáv Husák.
1989. december 10-12. LENGYELORSZÁG: A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és a varsói kormány megállapodott, hogy a két pénzügyi szervezet 1990 elejétől több részletben egymilliárd dollár hitelt folyósít Lengyelországnak.
1989. december 11. BULGÁRIA: Bejegyezték az Ekoglasznoszt környezetvédő csoportot, Bulgária első legális független szervezetét.
1989. december 11. LENGYELORSZÁG: Újabb részletek láttak világot a lengyel kormány tervezett sokkterápiájáról: az "ugrás a sötétbe" tíz százalékos életszínvonal-csökkenést és a bérek befagyasztása mellett az árak szinte korlátlan liberalizálását irányozza elő.
1989. december 11. NDK: Szovjet kezdeményezésre 18 évi szünet után először tárgyalt a második világháborúban győztes négy nagyhatalom nagykövete a megosztott Berlin jövőjéről.
1989. december 11-12. ROMÁNIA: A Román Kommunista Párt (RKP) Központi Bizottságának ülésén Nicolae Ceausescu pártfőtitkár kiválónak nevezte az ország gazdasági helyzetét, de takarékosságra, "rendre és fegyelemre" hívott fel.
1989. december 11-13. BULGÁRIA: A Bolgár Kommunista Párt (NKP) Központi Bizottságának ülésén (lényegében az ellenzék követelését elfogadva) javasolták a rendkívüli pártkongresszus összehívását, új alkotmány elfogadását, szabad és demokratikus parlamenti választások megrendezését. Az ülésen kizárták a pártból a korábbi pártállami vezető Todor Zsivkovot.
1989. december 11-13. JUGOSZLÁVIA: A Horvát Kommunisták Szövetségének rendkívüli kongresszusa a pluralizmus, a szabad választások és a kommunista párt vezető szerepének megszüntetése mellett kötelezte el magát.
1989. december 12. CSEHSZLOVÁKIA: Letette az esküt a kommunista Milan Cic vezette új szlovák kormány. A 17 tagú kabinetben 9 pártonkívüli és 6 kommunista párttag kapott helyet, 1-1 tárca egyéb pártoknak jutott.
1989. december 12. JUGOSZLÁVIA: Belgrádban megalakult a Szerb Demokrata Párt, amelynek programjában szerepelt a többpártrendszer. a parlamenti demokrácia, a szerb nemzeti szuverenitás, a teljes sajtószabadság.
1989. december 12. LENGYELORSZÁG: A lengyel kormány rendkívüli hatáskörrel való felruházását javasolta Lech Walesa, a Szolidaritás elnöke a katasztrofális gazdasági helyzetre és a társadalom fogyatkozó türelmére hivatkozva.
1989. december 12. NDK: Nyilvánosságra hozták az NSZEP új programjának tervezetét, amely a demokratikus szocializmus mellett tett hitet és első alkalommal ismerte el a "német kérdés" létezését.
1989. december 12-13. CSEHSZLOVÁKIA: A november 17-i diáktüntetés brutális szétverését vizsgáló parlamenti bizottság Milos Jakes volt pártfőtitkár és Miroslav Stepan volt prágai párttitkár politikai felelősségét állapította meg és indítványozta megfosztásukat parlamenti mandátumuktól.
1989. december 12-24. SZOVJETUNIÓ: A Népi Küldöttek 2. Kongresszusa a reformpárti képviselők követelése ellenére sem tűzte napirendre az SZKP vezető szerepét kimondó alkotmánycikkely módosítását.
1989. december 13. ALBÁNIA: Ramiz Alia albán államfő kizárta, hogy a kelet-európai változások bármilyen hatást gyakoroljanak Albániára és az Albán Munkapárt marxista-leninista politikájára.
1989. december 13. LENGYELORSZÁG: A Mieczyslaw Rakowski volt pártfőtitkár által vezetett kormány tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság javasolta, hogy Rakowskit állítsák az Állambíróság elé a gdanski Lenin hajógyár felszámolásáról hozott döntése miatt, amely a bizottság szerint nem gazdasági, hanem politikai okokból született.
1989. december 14. CSEHSZLOVÁKIA: Több tízezren tüntettek a prágai Vencel téren, követelve az ellenzék vezéralakja, a drámaíró Václav Havel jelölését az államfői posztra. Az ország meghatározó politikai erői ugyanaznap megállapodtak, hogy az új államfőt a parlamentnek kell megválasztania, s a tisztséget pártonkívüli cseh politikusnak kell elfoglalnia.
1989. december 14. LENGYELORSZÁG: A lengyel kormány elfogadta a költségvetés tervezetét, amely a súlyosan veszteséges 1989-es év után teljesen kiegyensúlyozott büdzsével számol.
1989. december 14. NDK: Az NSZK és NDK közötti gazdasági tárgyalásokon a nyugatnémet fél háromlépcsős tervet terjesztett elő az NDK gazdaságának élénkítésére.
1989. december 14. ROMÁNIA: A Nagy Nemzetgyűlés elfogadta az 1990-es költségvetést, amelyben nem szerepel külföldi hitel felvétele, és magas felhalmozás mellett jelentős gazdasági növekedést irányoz elő.
1989. december 14. SZOVJETUNIÓ: Moszkvában 68 éves korában elhunyt Andrej Dmitrijevics Szaharov Nobel-békedíjas atomfizikus, parlamenti képviselő, a szovjet ellenzék jelképes alakja.
1989. december 14-15. BULGÁRIA: A bolgár nemzetgyűlés azonnali közkegyelemben részesítette az összes politikai foglyot és érvénytelenítette a büntető törvénykönyv "államellenes tevékenységet" büntető cikkelyeit.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése