2014. december 22., hétfő

Vajdasági kupi: A média


   Érdemes-e arról elkezdenem beszélni, hogy ami a Magyar Szóban, a vajdasági magyarság egyetlen napilapjában zajlik, az több mint botrányos? Hogy ez már tényleg szégyen és gyalázat? Hogy kilométerekről is érezni az elferdített hírek szagát, mert úgy bűzlenek, mint egy kéthetes vízihulla? Hogy a főcím alatti egykori önmeghatározásukban, miszerint ők egy "független polgári napilap", az első szó mostanra már csak egyetlen egy dologtól való teljes függetlenségüket jelenthetné, és az a realitás? Hogy lazán megsértik a Tájékoztatási törvényt és inkább belemennek egy pereskedésbe velem (anyaországi pénzből, naná! mi másból?) ahelyett, hogy leközöljék az egyik írásukra adott válaszreakciómat, miután szervilis módon, az én megkeresésem nélkül jelentették meg az egyik tartományi parlamenti képviselőnk(?) által tollbamondott, velem kapcsolatos állításokat (Mihályi Katalin kultrovat-szerkesztő kiskezeit csókoltatom ezúton is)? Hogy a napilap hasábjain közölt "nívós tájékoztatások" között nem csak az én, senkiházi parasztgyerek tollából nem jelenhet meg semmi, hanem tőlem százszorta olvasottabb és műveltebb, bölcsebb és írástudóbb emberek tollából sem, ha abban a "rendszerkritikus" hangnem legfinomabb árnyalata is feltűnik, illetve ha felelősséget firtató kontextusban merülnek fel olyan "szent tehenek" nevei, mint Lovas Ildikó, Siflis Zoltán, Hajnal Jenő, Pásztor István, és úgy komplett az egész MNT? Hogy totál hülyének nézik a saját olvasóikat? Hogy egy éppen kibontakozó eseménysort, amire még csak most kezd a(z első) nyilvánosság figyelme is rávetülni, és ami még semmiféle megoldásig nem jutott el, egyszerűen lezártnak tekintenek? Ráadásul olyan hivatkozással hirdetnek hírblokádot a témában, hogy Advent van, ne békétlenkedjünk?

   MI VAN???

   Tényleg csak a miheztartás végett idézném Varjú Márta MaSzó-főszerkesztő kinevezésekor az Újvidéki Rádiónak adott nyilatkozatát:
"Hangsúlyoznám, hogy a Vajdasági Független Újságíró Egyesületnek alapítója és az Igazgató Bizottságának is tagja vagyok. Azt hiszem, senki sem vonhatja kétségbe, hogy én a független, objektív és a szabad tájékoztatás elkötelezett híve vagyok. Így dolgoztam eddig, és ezeket az elveket fogom követni ezután is."

   Értem. Megnézném a szája elé tartott mikrofonnak a kábelját. Szerintem megolvadt.

   És arról érdemes-e elkezdenem beszélni, hogy a Pannon RTV, a vajdasági magyarság "tájékoztatásában" meghatározó szerepet játszó tv- és rádióadó LAZÁN MEGHAMISÍTJA, ELFERDÍTI, ELBAGATELLIZÁLJA a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának nyilatkozatát, amit tulajdonképpen le sem közöl (még a weboldalán sem), csak "saját esze szerint" összefoglalja? Hogy a "társulat egy részéről", "színészek egy csoportjáról" beszél egy olyan nyilatkozat kapcsán, amit két személy kivételével a TELJES MAGYAR TÁRSULAT aláírt? Hogy a nyilatkozat "élesebb" részeiről következetesen említést sem tesz? Hogy a Pannonnak csak pár kósza sort ér meg az a hír, hogy 20 diplomás vajdasági magyar ember egyhangúan tiltakozik valami ellen? Hogy csak szőrmentén említi meg Andrási Attilát, aki az egész felháborodás origója? Hogy sorban hozzák le a szerb és magyaroszági médiumok a nyilatkozatot, miközben a Pannon látványosan hallgat a témáról?

   A facebookon közzétett egyik, a Pannon weblapján megjelent cikket fricskázó fotóm (ún. screenshot-om) kapcsán megjelent egy-két bíráló hang a "mi köreinkben", melyek azt mondták: ne bántsam én szegény pannonosokat, ők is undorodnak attól, amit csináltatnak velük, igazából szarért-húgyért dolgoznak, és az újságírók 80%-a már rég otthagyta volna az egész kócerájt, ha lenne hová menniük, ha lenne más megélhetési lehetőségük. És ez a Magyar Szósokra is áll szerintük.

   TESSÉK???

   Akik a diktatúra szekerét tolják (félelemből vagy kényszerből, éppen mindegy), mert arcukat, nevüket adják a manipulatív hírekhez (vagy épp a cinkos hallgatáshoz - mikor minek van szezonja, ugyebár), és valójában pontosan ezzel betonozzák be az őket (is) elnémító hatalmat (ördögi kört teremtve ezzel), azok valójában majd' mindannyian szabadelvű, egyenes gerincű, titkon az "ellenállással" szimpatizáló értelmiségiek?
   Ha ez valóban így van (és én hajlok arra, hogy ezt higgyem!), akkor megkérdezném én a kedves Pannonosokat, hogy egy ilyen szembeötlő manipulációtól miért nem határolódnak el mondjuk egy nyílt levélben? Nem kell túlcifrázni, elég bele egy mondat: ennek meg ennek a hírnek a tartalmától elhatárolódunk. Aláírások a végén és csókolom, ennyi. És ugyanezt megtehetnék a Magyar Szó azon újságírói is, akik szintén torkig vannak már a cenzúrával! A MaSzó, Pannon, 7Nap nem fogja lehozni, az hétszentség, de a Második nyilvánosság megtenné gondolkodás nélkül! Nem azt mondom, hogy mondjatok fel és ugorjatok egy nagyot a semmibe! Csak legyen már annyi kurázsi bennetek, hogy időnként kimondjátok: EHHEZ A MOCSOKHOZ NEKÜNK NINCS KÖZÜNK.

   Nem siklok el az a TÉNY fölött, hogy voltak olyan MaSzós újságírók, akik egyenként facebookon rövid megnyilvánulásaikban teljesen egyértelművé tették az elhatárolódásukat. TISZTELEM A BÁTORSÁGUKAT!

   Hiába tudom én személy szerint, hogy a többségetek nem szervilis. De meg kell értenetek, hogy "kifelé" viszont abszolút úgy tűnik! Hogy a hétköznapi ember azt látja (ha ugyan néz, olvas benneteket), hogy annyira szolgai módon kérdeztek a politikusok keze alá, hogy az már szinte nekik (a politikusoknak) kellemetlen! Ezt látják. Meg a semmitmondó, agyonszűrt híreket látják. Ja hogy ez csak néhány riporterre igaz, pár emberhez köthető? Akkor tessék elhatárolódni, tisztelt újságírók! Akkor majd nem csak gondolni fogom, hanem tudni is, hogy nem vagytok talpnyalók! És ami ettől százszor, ezerszer fontosabb:

TUDNI FOGJÁK A HÉTKÖZNAPI EMBEREK IS, HOGY NEM VAGYTOK TALPNYALÓK! A JÁRÓKELŐK AZ UTCÁN, AZ UTASOK A BUSZOKON! MÉG AZOKON A BIZONYOS BUSZOKON IS!

   Tökéletesen tisztában vagytok azzal, hogy a hatalom maga a propaganda, a propaganda maga a hatalom. És a ti ujjaitok vannak a gombokon! A közélet, sőt, a VMSZ megtisztítását kívülről (ha nem is lehetetlen, de) bajos véghezvinni. És mi történne akkor, ha a Pannon és a MaSzó hirtelen elkezdene kőkeményen igazat mondani? Az atomjaira robbantaná azt a mételyt, ami mérgez titeket, mérgez minket, mérgez mindenkit már hosszú évek óta!

   Önző, hatalomtól megrészegült, pszichés tüneteket mutató emberek szűk klikkje uralkodik most már lassan a gondolatainkon is! EZ AZ IGAZI DIKTATÚRA! Ehhez képest Milosevics rezsimje kutya fasza volt! Emlékezzünk csak a 90-es évek Magyar Szójára, amely minden brutális külső nyomás ellenére képes volt megőrizni a tartását! Most meg: PÁRTKÖZLÖNY! Emlékezzünk csak a szebb napokat megélt Képes Ifjúságra, akik 2000-ben voltak annyira tökösek, hogy az OTPOR öklét tegyék ki a teljes címlapra, miközben Belgrádban meg sok másik nagyvárosban a rendőrök kőkeményen leverték a Ellenállás Mozgalom aktivistáinak veséjét! Most meg? Meg se merik szagolni a témát!

NINCS TOVÁBB! EDDIG BÍRTUK! ELEGÜNK VAN! NINCS MÁR HOVA HÁTRÁLNUNK!
NINCS MÁR MIT VESZÍTENÜNK!

Hogy is mondta Sziveri János?

"És te hallod-e az ócska dallamot,
melyre az elmúlásba ballagok?"

Ez az az ócska dallam, ami most szól, ez az a gyászinduló, amit húznak nekünk!

ÉS ÉN INKÁBB HALOK MEG OROSZLÁNKÉNT, MINTHOGY PATKÁNYKÉNT ÉLJEK!

PÁSZTOR ISTVÁN!
Ha legközelebb a délvidéki magyarság nevében szónokolsz valahol, tedd hozzá, hogy a délvidéki magyarság mínusz egy ember! Mínusz Bózsó István!
Bózsó István téged nem hatalmazott fel az ő képviseletére! Bózsó István sem téged, sem a szűk klikkedet nem tartja alkalmasnak az ő érdekeinek képviseletére!

ÉN, BÓZSÓ ISTVÁN, MEGVONOM A BIZALMAMAT TŐLETEK!

JOGOMBAN ÁLL VÉLEMÉNYT ALKOTNI RÓLATOK, ÉS HA TETSZIK, HA NEM, ELMONDANI IS JOGOMBAN ÁLL!

Stephen Bozhen
Szabadka
2014. december 21.

https://www.facebook.com/notes/stephen-bozhen/vajdas%C3%A1gi-kupi-a-m%C3%A9dia/8537647779994142014. december 21., 15:10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése