2014. december 6., szombat

Pásztor úgy döntött, utánozza Vučićot? El akarja hitetni a közvéleménnyel, hogy a saját soraiban leszámol a korrupcióval?

a vucic pastor00009Létezik valaki, aki elhiszi, hogy Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét egy kicsit is izgatta az, hogy a topolyai önkormányzatban törvénytelenül osztogattak "bónuszokat"?
Sokan úgy vélik, a VMSZ-t megalakulása óta kizárólag a (nagy-nagy) pénz hozza lázba. És persze mindaz, ami vele jár: a hatalom, a luxus, a "magas társadalmi státus", az önimádat, az önkényeskedés, az arrogancia, mások sorsának közvetlen irányítása, a media teljes és erőszakos bekebelezése, az agymosottak vagy agyhalottak (viszonylag kis, de a pozíciók megtartásához elegendő) tömegének vak hűsége.
Eddig még senkinek sem sikerült ideológiailag behatárolnia a VMSZ-t. Ez egyébként is lehetetlen küldetés lenne, hiszen a VMSZ csakis a "mindenkori" magyar és a "mindenkori" szerb kormánnyal és a hozzá közelálló körökkel hajlandó szóba állni, "partnerkedni", közösködni. Mindegy, hogy az adott kormányt esetleg velejéig korrupt és népnyúzó vagy éppen háborús uszító közelmúlttal rendelkező egyének-szervezetek alkotják-e. Az pedig végképp közömbös számára, hogy baloldali, liberális vagy jobboldali erőknek kell-e "lefeküdnie". A VMSZ létezése óta a nagyobb és közepes erejű szerb pártok mintegy 90 százalékával állt szövetségben. Egyaránt akadtak köztük pl. szociáldemokrata elveket valló politikai erők vagy éppen mélyszerb nacionalista politikát folytató szervezetek.
Az egyik ismerősöm szerint a VMSZ vezetősége és persze a csicskái dehumanizált, definiálhatatlan masszára emlékeztetnek, amelyet csak az egyre és egyre nagyobb pénzadagok befecskendezése tart fenn. Ha csak pár hétig elmaradnának ezek a dózisok, a massza ízetlen, híg löttyé válna, majd gyorsan és teljesen felszívódna.
Más szóval, ahol nincs eszme és erkölcs, ott csak a rideg anyagiak működtetik a mechanizmust. Amint a képből eltűnik a pénz, az egész gépezet leáll.
Figyelembe véve a fentieket, nevetségesnek tűnhet Pásztor szigora a tékozló topolyai önkormányzattal szemben. Hiszen Mernyákék csak a párt szellemében cselekedtek, nem?
Nagy valami: a VMSZ elnöke "feláldozta" Kókai Mernyák Melindát (akitől alighanem bármelyik írástudatlan, ám bölcs paraszt bácsi jobban vezette volna a topolyai községet) és pár munkatársát. Helyüket majd elfoglalják dörzsöltebb VMSZ-esek, akik kevésbé szembeötlően "kezelik" a pénzeket. Közben persze Mernyákék sem halnak éhen, egyszerűen áthelyezik őket más fotelokba.
Hasonló bohózatokat ad elő (nagy előszeretettel) Aleksandar Vučić szerb kormányfő, aki olykor teátrálisan leordítja, megdorgálja egy-egy miniszterét, a saját (haladó) pártjában pedig lefokoz, (kvázi) megaláz néhány kisebb "kutyát", hogy megmutassa, a sajátjait sem kíméli, ha a "közérdekről" van szó. És ezt elég sok (főleg délebbi) szerb beveszi neki.
Elképzelhető, hogy a VMSZ elnöke a nagy vezér példáját követte. Ő is "rendesen az asztalra csapott".
Ezt persze még véletetlenül sem a választások előtt tette. Ügyelt az időzítésre. Egyszerűen megmutatta az embereknek, nem lehet csak úgy költekezni, még akkor sem, ha VMSZ-esekről van szó.
A napokban hallottam, hogy Pásztor István igencsak tekintélyes (kétségkívül becsületes úton szerzett) vagyonnal rendelkezik. Állítólag versenylovai is vannak. Ez igaz? (Nem állítom, csak kérdezem.)
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. december 05. péntek, 12:00  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése