2014. december 21., vasárnap

Hümmögés nélkül

.... avagy H. Jenő esete ... a kókuszdióval ....

A hír kapcsán számos kérdés vetődik fel , néhányat megosztok :
1. A Nemzeti Tanácsokról szóló törvényben és a MNT Alapszabályában hol találkozunk azzal hogy a MNT humanitárius , szociális , emberbaráti tevékenységgel foglalkozik?
2. A MNT 2014-es költségvetésében és pótköltségvetésében hol található(k) az(ok) a tétel(ek) , amelyekről ez a tevékenység folytatható , különösképpen vonatkoztatva a MNT által alapított médiák támogatása esetében?
3. A MNT miért veszi át a civil és egyházi humanitárius és emberbaráti szervezetek szerepét, különösképpen tekintetbe véve számos nagycsaládos civil szerveződés létezését a délvidéki magyarság körében? A MNT tagjai akik az "Összefogás" keretében civilként és az egyházak képviseletében jutottak mandátumhoz, vajon tudnak a történtekről?
4. A MNT elnöke vagy a Végrehajtó Bizottsága milyen kritériumok alapján választotta ki az "illetékes" személyeket , akik a településeken meghatározzák azt, hogy kik részesülnek a támogatásban?
5. A csomagok kiosztására létezik -e esélyegyenlőség egy meghatározott kritérium rendszer alapján?
6. Kritérium rendszer híján, elképzelhető hogy a délvidéki magyarság keretében folytatódik a MNT és a VMSZ által generált megosztás, amely most a VMSZ-hez közelálló szegényebb sorsú magyarokra és a VMSZ -el nem szimpatizáló szegényekre bontja tovább a társadalmat?
7. Vajon itt is feltétel hogy a család fel legyen iratkozva a Magyar választói névjegyzékre?
8. Vajon esetleg a párttagság is előnynek számít a terepi "illetékesek" döntésekor?
9. Miért különbek a MNT által alapított médiákban dolgozók a többi délvidéki magyartól , teszem azt a munkanélküliektől, minimálbérből tengődő családoktól , nyugdíjasoktól akik sok esetben még havi 10000,00 nyugdíjat sem kapnak?
10. A médiában dolgozók között sem egyforma a szociális helyzete a támogatásban részesülőknek, van aki egyedül él komoly vagyoni háttérrel , van aki két gyermekét is megpróbálja eltartani (a különben csakugyan szégyenletes fizetéséből - de ez már más téma),stb. Vajon épp mindenkinek ugyanakkora karácsonyi ajándékba kell részesülnie?
11. Közpénzeket osztogattok kritériumok nélkül?
12. Mivel az írásból nem derül ki hogy a csomagokat Magyarországról kaptátok vagy itt a MNT állította össze és vásárolta meg (remélem az első a valós feltételezés) mégis felvetődik bennem a kérdés ..... ......................miért pont KÓKUSZDIÓÓÓÓ ???
Iványi István
 

Ünnepvárás az odafigyelés jegyében

Az MNT 371 gyermeket és családjukat segíti ajándékcsomag formájában Vajdaság-szerte

 

(Fotó: Molnár Edvárd)

A Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormány támogatásának köszönhetően 25 vajdasági község száz településén 125 hátrányos szociális helyzetben élő családot, illetve az azokban élő 371 gyermeket örvendezteti meg karácsonyra ajándékcsomaggal, jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Hajnal Jenő, az MNT elnöke. A csomagok 10 kilogramm lisztet, 10 kilogramm cukrot, 12 liter étolajat, 2 kilogramm babot, 20 dekagramm mákot, 1 kilogramm mézet, 5 kilogramm almát, ugyanannyi narancsot, 2 kilogramm halat, mazsolát, kókuszdiót, szaloncukrot és édességet tartalmaznak. Az MNT így, karácsony előtt legalább egy kis örömet és biztonságot próbál vinni ezekbe a családokba, fogalmazott Hajnal.
– Fontosnak tartjuk, hogy ezek a családok és gyermekeik érezzék azt, amit már a magyar nemzeti tanácsi választások kampányában a terepet körbejárva elmondtunk. Vajdaságot járva súlyos szociális helyzetben élő családokkal találkoztunk, és megígértük nekik, hogy nem feledkezünk meg róluk. Az egy-egy közösségben illetékes személyek voltak azok, akik segítettek abban, hogy megtaláljuk azokat a családokat, akiknek a leginkább szükségük van a támogatásra. Ezek az illetékesek jól ismerik közösségüket, az ott élő gyermekeket és családokat. Ezek az emberek a csomagok szétosztásában is segítségünkre vannak – taglalta a részleteket Hajnal.
Szintén a magyar kormány támogatása révén az MNT 165 millió forinttal a szabadkai Szent Teréz-székesegyház, azaz a homlokzat és a tornyok felújításában is közreműködik majd. Jövőre lesz Avilai Nagy Szent Teréz születésének ötszázadik évfordulója, és ebben a jubileumi évben már számos lépés megtörténhet a székesegyház felújításán, derült ki a folytatásban.
– A szabadkai önkormányzatnak már vannak tervei a székesegyház helyrehozatalával kapcsolatban. Az MNT ehhez közvetlenül tud hozzájárulni, a magyar kormány támogatása révén. Minden kapcsolódó részletről egyeztettünk msgr. dr. Pénzes János megyéspüspökkel és dr. Német László nagybecskereki püspök úrral. A munkálatok azonnal elkezdődhetnek, amint ezt az időjárás megengedi. Avilai Nagy Szent Teréz születésének évfordulója március 28-án van, arra sajnos esély sincsen, hogy addig bármi konkrétum befejeződjön, annak viszont nagy a valószínűsége, hogy 2015 végéig legalább a munkálatok első szakaszát, a homlokzat és a tornyok felújítását sikerül befejezni – magyarázta Hajnal.
Lapunk már tájékoztatott arról, hogy a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság 8,8 millió dinárt különített el az MNT működésének támogatására. Pénteki sajtótájékoztatóján Hajnal elmondta, hogy ebből a pénzből az MNT alapította és társalapította intézményeket kívánják támogatni.
Az MNT alapította és társalapította médiumok szerkesztőségeiben 223 újságíró, szerkesztő, lektor, operatőr, vágó, producer dolgozik. Legtöbben a Pannon RTV-ben, a Magyar Szóban és a Hét Napban dolgoznak. Az MNT 2,5 millió dinárral ezt a 223 alkalmazottat kívánja támogatni. Ez azt jelenti, hogy karácsonyi segítségként az alkalmazottak 10 ezer-10 ezer dinárt kapnak, emelte ki Hajnal, mondván, hogy ezúttal célirányosan az alkalmazottakat szeretnék támogatni.
A titkárságtól érkező pénz másik jelentős részét könyvtárak kapják, hiszen az utóbbi években kiderült, hogy a vajdasági magyar könyvtárakba nem kerülnek új magyar könyvek, főleg nem olyanok, amelyeket az olvasók igényelnek, magyarázta Hajnal. Ebből a megfontolásból a Szabadkai Városi Könyvtár 900 ezer, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ könyvtára 800 ezer, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár 700 ezer, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár 700 ezer, a kishegyesi könyvtár 600 ezer, a Csókai Művelődési és Oktatási Központ könyvtára 600 ezer, a Törökkanizsai Könyvtár 400 ezer, a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár és Olvasóterem pedig 200 ezer dinár összegben kap támogatást.
– Ez is fontos segítség lesz a társalapításunkban működő, vagy különösen nagy könyvhiánnyal küszködő könyvtáraknak. Ez a támogatás a következő évben még inkább megmutatja majd azt, hogy az odafigyelés és törődés, amelyről oly sokat beszéltünk, konkrét eredményekben is megmutatkozik majd. A diáksegélyező egyesületek hagyományos jó szokását is támogatni kívánjuk, így négy diáksegélyező egyesületünket 80 ezer-80 ezer dinárral támogatjuk, hogy összehívhassák az általuk támogatott fiatalokat és azokat, akik egész éven át a fiatalok megsegítésén fáradoznak – foglalta össze Hajnal, és reményét fejezte ki, hogy a közösség érzi, hogy az MNT – a korábbi évekhez hasonlóan, vagy talán még kifejezettebben – gondos odafigyeléssel és célirányosan segít, hogy mindenki lássa és érezze a kulturális autonómia megvalósítására irányuló törekvést.
Pesevszki Evelyn
Magyar Szó, 2014. december 20., 1. és 5. o., vagy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése