2014. december 28., vasárnap

Bódis Gábor nyílt levele Hajnal Jenőhöz, az MNT elnökéhez

Nyílt levéllel fordult a Magyar Nemzeti Tanács újonnan megválasztott elnökéhez, Hajnal Jenőhöz a Napló Kör kezdeményezője és alapító tagja, Bódis Gábor, amelyben az MNT elnökének közbenjárását kéri az asztaltársaság januári zentai közönségtalálkozójának lebonyolításához, miután több helyen, lehetséges politikai kockázatra hivatkozva elutasították, hogy otthont adjanak a rendezvénynek. A levél teljes szövegét az alábbiakban közöljük.

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Jenő!
Először is engedd meg, hogy a Napló Kör asztaltársaság nevében gratuláljak megválasztásodhoz. Remélem, sikeres lesz elnöki tevékenységed, és hozzájárulsz az egyre fogyatkozó vajdasági magyarság életének jobbá tételéhez.
Eddigi munkásságod alapján bizton következtetek arra, hogy Te is a demokratikus, sokszínű, toleráns társadalmi modell következetes híve vagy, és ilyennek képzeled a vajdasági magyarok közösségét is.
Őszintén hiszem, hogy Te is elvetsz és elítélsz minden olyan gyakorlatot, amely kirekesztene személyeket vagy csoportokat csupán másságuk miatt – legyen ez a másság akár eszmei is.
Ezen előzmények tudatában vettem a bátorságot, Elnök úr, hogy segítségért forduljak Hozzád. Asztaltársaságunk január elején példás művelődésszervezői munkásságod városában, Zentán szeretne egy közönségtalálkozót szervezni. Ez azonban nem kis nehézségekbe ütközik: a számunkra ismerős és elérhető helyszínek tulajdonosai/működtetői ódzkodnak vendégül látni bennünket. Négyszemközti beszélgetéseinkben fellépésünk politikai kockázatára hivatkoztak.
A magam részéről hihetetlennek tartanám, hogy a 21. században, a demokratikus hagyományokkal joggal büszkélkedhető Zentán egyeseknek esetleges politikai alapú megtorlás miatt kellene szoronganiuk.
Kedves Jenő, kérlek, oszlasd el ezeket az alaptalan tévhiteket, és nyugtasd meg a zentaiakat (is), hogy ilyesmiről szó sincs, és a városban bárki tarthat közönségtalálkozót, a félelmek alaptalanok. Egyúttal arra kérnélek, hogy segíts nekünk megfelelő helyszínt találni az estünkhöz, amelyen az irodalom, a színház, a filozófia, a képzőművészet, a média ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapna, mint a közéleti kérdések és a politika.
Előre is köszönöm a válaszodat!
A Napló Kör nevében maradok tisztelettel:
Bódis Gábor

http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/2486/Bodis-Gabor-nyilt-levele-Hajnal-Jenohoz--az-MNT-elnokehez.html, 2014. december 27. [12:12]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése