2014. december 10., szerda

Ahol a madár sem rak fészket (szerb dokumentumfilm, 2013.)



Éhn József hozzászólása

Bár a Duna Televízió a félórás dokumentumfilmet december 1-én, hétfőn, az éjszakai órákban tűzte műsorára, nagyon örülök, hogy láthattam! Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy keresse ezt a filmet, mert érdemes rászánni egy félórát! A vajdasági Topolya környékén készült dokumentumfilm személyes, más bácskai vidéken is hasonló tapasztalataimat igazolta vissza.

Mindenekelőtt gratulálok a film készítőinek, a szomorú, megdöbbentő valóság tisztességes és hiteles bemutatásához! A filmben megszólaltatott, idős parasztemberek mind arról beszélnek, hogy évtizedekkel ezelőtt itt az etnikumközi béke és gyarapodás volt jellemző. Ezt előbb megtörték az 1944-45 telén elkövetett, emberiség elleni bűntettek, majd a Jugoszlávia szétesésével járó áttelepítések, az etnikumok közötti egyensúly erőszakos felborítása és a gazdálkodók érdekeit figyelmen kívül hagyó vadprivatizáció. Hihetetlen, de az első osztályú bácskai földeken ma már csak tengetik az életüket az egykor többségében magyar anyanyelvű, falusi, tanyasi gazdálkodók, az egyre mélyebb szegénységbe süllyedő állapotok között helyzetük kilátástalanná vált.

A dokumentumfilmben felmutatott valóság utolsó figyelmeztetést jelent mindazoknak, akik tehetnének a bácskai földeken vegetáló, családi gazdálkodók életkörülményeinek javításáért, a létfenntartáshoz szükséges közlekedési és ellátási infrastruktúra, ezáltal a vidék önfenntartásra képes, családi gazdaságai  és népességének megtartásáért.

A filmben a szegénység olyan, mélységes bugyrai tárulnak fel előttünk, ami korábban ismeretlen volt a közismerten szorgalmas, a gyarapodást szüntelen munkával elősegítő, magyar gazdáknál. A sárba süppedő utak, a roskadozó gazdaságok, a hiányzó gyermekek, a megszüntetett iskolák, a már elvándorolt fiatalok és a magukba roskadt öregek a kilátástalanság és a kiszámítható elmúlás bizonyosságának határkövei.

Csak mélységes tisztelettel és alázattal adózhatunk azoknak, akik mindezek ellenére is kitartanak a szülőföldjükön!

Éhn József,
Budaörs-Budapest
2014. december 10. [16:37]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése