2017. június 21., szerda

A lebegtető

A lebegtető


Valószínűleg szívesen elfeledné ezt a felvételt az új államfő…

A köztársasági elnök beiktatása előtti napokban akadnak jó emlékezetű emberek, akik megjegyzik, hogy az új elnök életrajzában nagyon tömören elintézik azt a másfél évtizedet, amelyet a radikálisok főtitkáraként töltött. Kifelejtik ugyanakkor azokat a korábbi nyilatkozatokat, amelyek nem vetnek jó fényt a mostani európai beállítottságú politikusra. Ezek egyike szerint Aleksandar Vučić, azaz AV életében háromszor volt részeg: amikor a Crvena zvezda 1991-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, amikor megölték Slavko Ćuruvija újságírót (1999) és dr. Zoran Đinđić kormányfőt (2003). Parlamenti felszólalását (1995. július 20-án) ugyancsak elfelejtik idézni. Pedig érdemes: „Bombázzatok csak, ha megöltök egyetlen szerbet, mi száz muzulmánt likvidálunk”. Ekkor egyébként már tíz napja folyt a srebrenicai mészárlás…

A beiktatási ceremóniára készülve a 2017. április 2-án megválasztott államelnöknek a szervezési teendőkön túl más dolga is akad. Napokon át lebegtette, hogy kit jelöl utódjául a kormányfői székbe, és a hazai sajtóban folyt a találgatás. A konzultálások során kiderült, hogy Irinej pátriárka ellenzi a szóba került egyik jelölt, Ana Brnabić kinevezését. Mert az egyháznak nem tetszik az illető személy nyíltan vállalt szexuális orientációja.
Folytatódott a lebegtetés, kitolódott a határidő, azután pedig AV mégis korábbi kormányának tagja (miniszter asszonya/lánya?) mellett döntött. Mire azt is kiderítették egyes sajtóorgánumok, hogy a hölgy horvát származású. Ami – egyes itteni körökben – vagy bűn, vagy legalább is nem igazán jó ajánlólevél.
Saját pártjában és szövetségese soraiban is megrökönyödést váltott ki a meglebegtetett név, mire AV összehívta pártja parlamenti képviselőit, és minden érintett haladékot kapott: hétfőtől csütörtökig el kell dönteniük, támogatják-e a pártelnök és államelnök kormányfőjelöltjét.
Néhány újságban azonnal találgatni kezdték, hány biztos szavazatra számíthatnak a parlamentben a haladók, miközben azt is megírták, hogy Ana Brnabićnak új frizurája van. Megnyiratkozott. Kabinetfőnöke pedig az a Siniša Mali lesz, aki AV egyik bizalmasa, éppen ezért általa továbbra is irányíthatja a kabinet munkáját. A szóban forgó személy ugyan jelenleg még Belgrád főpolgármestere, de számos botránya miatt alighanem távozni készül a főváros éléről.
Meglebegtette AV azt is, hogy valójában két részre osztódik a kormányzás: Ana Brnabić a gazdaságért, Ivica Dačić eddigi és jövőben külügyminiszter pedig a politikáért felel.
A szocialisták újabb bársonyszékeket követelnek maguknak…
Se szeri, se száma tehát a bizonytalanságnak, a meglebegtetett ötleteknek, és a szavazópolgárok most rágódhatnak azon, hogy ezek a dolgok miként alakulnak. Huszadika helyett majd 29-én ül össze a parlament, de előtte több ezer vendég jelenlétében megtörténik az államfő beiktatása. (Majdnem azt írtam, hogy „a koronázási ünnepség”…)
Az alattvalók reménykedhetnek abban, hogy június végéig befejeződik a lebegtetés, lejár a találgatások ideje.
Netán elfárad a lebegtető, lepottyan a lebegő, esetleg lezuhan.
A népi bölcsesség szerint egyébként amelyik madár túl magasra repül, az mélyre zuhan.
NÉMETH János 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése