2017. június 22., csütörtök

Jogunk van magyarul felvételizni

Aki jogsértést tapasztal a felvételi vizsgára való jelentkezés alkalmával és a felvételi vizsga folyamán, jelentse a VaMaDiSz szakszolgálatának


  

A Vajdasági Magyar Diákszövetséghez (VaMaDiSz) az elmúlt napokban több alkalommal is fordultak végzős középiskolai diákok és szülők azzal a panasszal, amely szerint néhány egyetemi kar és főiskola megkérdőjelezi a magyar nyelvű felvételi vizsgázás lehetőségének biztosítását. Minden egyes alkalommal, az illetékes tartományi szervek segítségének köszönhetően, azonnal megoldásra kerültek ezek a bizonytalan helyzetek.
Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a hatályban lévő törvény értelmében Vajdaság területén minden egyes egyetemi kar és főiskola köteles magyar nyelven is megszervezni a felvételi vizsgázást, és minden jelentkezőnek jogában áll igényelni a magyar nyelvű írásbeli és szóbeli felvételi vizsgát.
Értesítünk mindenkit, hogy amennyiben jogsértést tapasztal a felvételi vizsgára való jelentkezés alkalmával, valamint a felvételi vizsga folyamán, azt azonnal jelentse a VaMaDiSz szakszolgálatának a www.vamadisz.com honlapon található elérhetőségek valamelyikén. Így gyorsan tudunk reagálni, értesíteni az ügyben illetékes tartományi szervezeteket, és érdemben orvosolni a felmerülő problémát.
Várhatóan az újvidéki Jogtudományi Kar továbbra sem fogja engedélyezni a magyar nyelvű felvételi vizsgázást, a hatályos törvény, az általunk indított per és a nemzetközi szintről érkező nyomás ellenére sem. Sajnos az első fokon elveszített bírósági per itéletének indoklását immáron két hónap elteltével sem kaptuk kézhez, emiatt nem tudjuk elindítani a fellebbezést és a másodfokú eljárást. Ennek ellenére nem tétlenkedhetünk: június 23-án Büsszelben tárgyalunk az Európa Parlament képviselőivel a Karon meglévő jogsértésről. A fejleményekről sajtótájékoztató keretében fogjuk tájékoztatni a nyilvánosságot – áll a közleményben, amelyet Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke írt alá.

https://www.magyarszo.rs/hu/3400/kozelet_oktatas/166934/Jogunk-van-magyarul-felv%C3%A9telizni.htm 2017. június 22., 09:28 >> 2017. június 22., 18:35


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése