2017. június 14., szerda

“Tragikus”, hogy a magyarok “nem beszélnek szerbül”, de az nem baj, hogy sok itteni szerb köszönni sem tud magyarul

Számos preševói, bujanovaci és medveđai általános, sőt középiskolás albán diák meg sem tud szólalni szerbül. Ugyanez vonatkozik a bácskai magyarokra – szörnyűlködve állítja az ún. oktatás és nevelés fejlesztésével foglalkozó intézet tanácsadója és koordinátora. Az persze nem baj, hogy a többségi nemzet fiai és lányai a többnemzetiségű városok és települések közintézményeiben is csak a saját nyelvükön szólalnak meg. És sokan még azt az egy nyelvet sem ismerik rendesen.

Dejana Milijić Subić, az említett tanácsadó úgy véli, kétségbeejtő, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok ilyen “gyengén állnak a szerbbel”. A Novosti napilapnak nyilatkozva kijelentette, a probléma orvoslása érdekében külön munkacsoport alakult azzal a feladattal, hogy “a szerb, mint nem anyanyelv” nevű tantárgy kapcsán új tantervet dolgozzon ki.
Mint mondta, a szerb nyelvet eddig ugyanúgy tanulták pl. a horvátok, akikhez közelebb állnak a szláv nyelvek, mint a magyarok vagy az albánok, akikről ez nem mondható el. Hozzáfűzte: erről nemcsak a tantervek, hanem az oktatási intézmények “rossz minőségű káderállománya”, magyarán: a tanítók és tanárok is tehetnek.
Megható, hogy az állami hivatalnokok és intézmények ennyire szívükön viselik a magyar és az albán gyerekek szerbtudását. Mint tudjuk, a VMSZ is lépéseket tesz annak érdekében, hogy a délvidéki magyarság minél jobban beszéljen szerbül. Nem vitás, hogy a magyarjaink számára előnyös lenne, ha jól ismernék a szerb nyelvet, ha ezen a téren is csiszolnák a tudásukat. De!
Miért nem (legalább) ugyanannyira fontos az államnak, a kormánynak (beleértve a VMSZ-t is) az egyenrangú nyelvhasználat törvény szerinti tiszteletben tartása és alkalmazása? Miért nem beszélnek továbbra sem magyarul pl. a szabadkai közvállalatok hivatalnokai (tisztelet a nagyon kevés kivételnek)? Miért nem zajlik magyar nyelven is az ügyintézés ott ahol a magyarok (még egyelőre) abszolút vagy relatív többséget alkotnak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése