2017. június 6., kedd

Videó: Így ég a víz Péterrévén

 Jobban mondva az abban található gázok.

 

A Tisza-menti faluban hosszú évek óta okoz gondot az emberi fogyasztásra alkalmatlan víz. A probléma akkor kezdődött, amikor a helyi lakosok pénzén egykor kiépült kutakat és a teljes hálózatot átvette a községi közvállalat, és a mini vízközösségeket egy rendszerbe kapcsolta, majd pedig elmulasztotta a rendszer fejlesztését és karbantartását.
Így a faluban évek óta fogyasztásra alkalmatlan a csapból folyó víz, sőt egy, a legnagyobb közösségi portálra feltöltött videó szerint nem csak egészségtelen, de még robbanás- és gyulladás veszélyes is.

A videó alatti kommentárokban többen jelezték, hogy ismert a probléma és gyakran, robban és zúg a csap náluk is, amikor víz helyett gázok törnek fel belőle, többen azt írják, hogy a háziállatok sem szívesen fogyasztják már a csapvizet, de olyan is akadt, aki viccesen megjegyezte, hogy a péterréveiek szerencsések, mivel télen csapvízzel is fűthetik majd otthonaikat.
Mivel a víz emberi fogyasztásra nem alkalmas így sokan kútról hordják az ivóvizüket vagy pedig a boltokban vásárolnak palackozott formában, így a kötelező víz átalánydíjának a megfizetése mellett nagyjából 2-3 ezer dinárt kell még költenie azoknak a helyi családoknak, akik egészséges ivóvizet szeretnének fogyasztani.
A politikus ígér, a víz szalad, a probléma marad
A községet vezető péterrévei politikusok több választási ciklus óta kampányolnak az áldatlan vízügyi helyzet megoldásával. A választási ígéretek után a jól fizető politikai pozíciók megmaradtak, de a helyzet továbbra sem oldódott meg.
Több mint két éve már annak is, hogy bejelentették, hogy a tervek szerint Péterrévét már 2015-ben rákapcsolják a községi vízhálózat fővezetékére és megkezdődik a vízgyár építése is. Az akkor még alpolgármesteri posztot betöltő Kinka Erzsébet a péterrévei VMSZ vezetője azt mondta: “Én úgy gondolom, hogy amióta a VMSZ a községi hatalomba lépett január 30-a (2015 -a szerk) óta, azóta megvan a politikai akarat, és az önkormányzat az Építésügyi Igazgatósággal és a Vodokanal Közvállalattal közösen próbálja meg ennek a problémának a megoldását megtalálni.”
A VMSZ azóta Óbecsén  ismételten szövetséget kötött a haladókkal, Kinkából azóta a községi képviselő-testület elnökhelyettese lett, de a vízgondokat azóta sem tudták megoldani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése