2017. június 11., vasárnap

A teljes és egyenrangú kisebbségi nyelvhasználatért a Vajdaságban

Kezdeményezés a VAT Képviselőház ügyrendjének módosítására

KÖZLEMÉNY

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK)  meglátása szerint  szükség van a Vajdaság Autonóm Tartomány  Képviselőház ügyrendjének  módosítására mert a jelenlegi rendelkezések korlátozott nyelvhasználatot  engedélyeznek.
A tartományi képviselőknek ugyan  joguk van az ülés során szóbeli felszólalásra, valamint az írásbeli beadványok átadására kisebbségi nyelveken,  de kisebbségi nyelven - külön képviselői kérelem alapján - csak az ülés összehívását és a napirendi pontok megnevezését kaphatják el.
A képviselőház  ügyrendje  egyszerűen nem látja elő azt a lehetőséget, hogy  írásos formában kisebbségi nyelven (román, ruszin, szlovák, horvát, magyar) hozzá lehessen férni az ülés napirendjén szereplő anyagokhoz.
A képviselőházi bizottságok esetében ez a jog tovább csorbul, hiszen ott még az összehívást és a napirendi pontok megnevezését sem állítják ki  kisebbségi nyelveken.
A VMDK véleménye szerint a képviselőház ügyrendje ezen rendelkezései korlátozzák a teljes és egyenrangú nyelvhasználat gyakorlati alkalmazását és ezért mielőbb módosítani kell őket.
Ennek érdekében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége  tartományi képviselője  Csonka Áron  2017. 05.15-én  határozat javaslattal fordult a vajdasági képviselőház  elnökéhez azzal a céllal, hogy a soron következő VAT  parlamenti ülésén napirenden szerepeljen a kérdéses szakaszok módosítása.
A  VMDK politikai programja szerint  anyanyelvünk  teljes körű és egyenrangú használata olyan alapelv amiért folyamatosan küzdeni kell, mert ott ahol ez a jog megadatott, ott egyéb minket megillető jogokat is érvényre tudunk juttatni.
A Vajdasági Magyarok Demokratikus  Közössége őszintén reméli, hogy a VAT-ban lévő hatalmi többség ezúttal a gyakorlatban is kimutatja  a  pozitív törvények és az európai értékek melletti elkötelezettségét és megszavazza a javasolt módosításokat.
Óbecse, 2017. június 7.
Kiadó: VMDK Press 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése