2019. szeptember 11., szerda

„A minimálbér emelése egy újabb megaláztatás és a nagyközönségnek szóló színjáték”

„A minimálbér emelése egy újabb megaláztatás és a nagyközönségnek szóló színjáték”

Az állam azon döntése, hogy 2020. január 1-től tizenegy százalékkal, vagyis a háromezer dinárral emeli a minimálbért, egy újabb, a nagyközönségnek szóló színjáték, olvasható a Sloga szakszervezet közleményében. Szerintük a 27022 dinárról 30022 dinárra történő minimális béremelés nem más, mint egy újabb megaláztatása a teljes munkásosztálynak, s emellett erőteljes folytatása a szerb gazdaság tervszerű megsemmisítésének. A Sloga szerint az ehhez hasonló katasztrofális döntések azt eredményezik majd, hogy a szerb gazdaság szakember és munkaerő nélkül marad.
„Ami Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentését illeti, amit a szociális-gazdasági tanács ülésén tett, hogy ez minden idők legnagyobb fizetésemelése Szerbiában, felelősségteljesen állítjuk, hogy ez egy újabb badarság az állam részéről, ami ezúttal az önzetlen segítségéről ismert, jól fizetett bürokratikus szakszervezeti apparátustól érkezik, amely évekre visszamenőleg meghatározó szerepet játszik a szociális-gazdasági tanácson keresztül a szakmaiatlan, önkényes és legalizált korrupciós rendszerben” – áll a Sloga közleményében, amely arra is kitér, hogy a többi szakszervezet csak eljátssza a párbeszédet és tanulmányozzák az úgy nevezett fogyasztói kosarat, amelyet azonban eddig egyetlen egy államvezetésnek sem sikerült megfelelő módon meghatároznia.
Mint ismeretes, a szerb kormány úgy döntött, hogy jövő év január elsejétől az eddigi 27 022 dinár helyett 30 022 dinár lesz a minimálbér az országban. Korábban egyes szakszervezetek és gazdasági szakemberek is egyetértettek abban, hogy a legalacsonyabb fizetésnek nem lenne szabad a fogyasztói kosárnál kevesebbnek lennie, ami jelen pillanatban mintegy 38 000 dinár.
2019. szeptember 11. [10:12]
https://szabadmagyarszo.com/2019/09/11/a-minimalber-emelese-egy-ujabb-megalaztatas-es-a-nagykozonsegnek-szolo-szinjatek/


Egy ötvenessel több

Egy ötvenessel több
A pontos idő tizenhat óra, hírek következnek – ez a mondat szakította meg jóízű beszélgetésünket az autóban.
„Öt vagy hat százalékkal növekednek majd a nyugdíjak. Az emelés már az év végén, novemberben vagy decemberben megvalósul. Ha egy 26 000 dináros nyugdíjat veszünk alapul, s hatszázalékos növekedéssel számolunk, akkor az emelés 1560 dinár lesz.”
Nagyjából ennyi volt az érdemi része a hírblokknak, amely után a jó néhány évvel ezelőtt Németországba kiköltözött útitársam azt kérdezte, megtenném-e, hogy az elhangzott összegeket átszámolom euróba, mert hiába van Szerbiában már egy hete, még mindig nem megy neki az átváltás.
Semmi akadálya nem volt ennek, s közöltem vele, hogy az átlagos nyugdíjnak vett összeg, a 26 000 dinár az 220 eurónak felel meg.
– Ez az összeg hányszor érkezik havonta? – kérdezte kicsit meglepődve a szám hallatán.
– Egyszer érkezik. Pontosabban két részletben kapja el a nyugdíjas, vagyis kétszer kap tizenháromezer dinárt – feleltem, s éreztem, itt talán jobb lenne megállni a „dinárból eurót”-számtannal, de mivel az emelés összege is érdekelte, így megmondtam, hogy az pedig 13 eurónak felel meg.
– Ez a havi emelés, vagyis egy 220 eurós nyugdíjban részesülő személynek a bére 13 euróval lesz magasabb?! – tette fel a kérdést, de olyan hangnemben, hogy legyek szíves, és ne járassam vele a bolondját.
– Igen, úgy van, ahogy mondod, vagyis a havi nyugdíja 233 euró lesz.
Ekkor ő vette elő a mobiltelefonját, és megnyitotta a számológép alkalmazást. Pár másodperccel később azt mondta:
– Ezek szerint az említett nyugdíj esetében az illető naponta negyven eurócenttel, vagyis ötven dinárral költhet többet, mint korábban?
– Látom, egész jól belejöttél a dinár-euró átváltásba…
Egy ideig csend volt, amelyet az ő kérdése tört meg.
– Ugye, sok nyugdíjas olvassa az újságotokat?
– Nincsenek pontos adataink, de igen, elég sokan.
– Akkor arra kérnélek, valahogy jutasd el hozzájuk az üzenetemet. Azt szeretném, ha tudnák, hogy kalapot emelek előttük, hogy ennyi pénzből, egyesek még kevesebből megélnek, unokát nevelnek. Minden elismerésem az övék!
– Rendben, rajtam nem fog múlni…


Az írás a Családi Kör szeptember 5-ei számában jelent meg.
2019. szeptember 10. [19:02]
https://szabadmagyarszo.com/2019/09/10/egy-otvenessel-tobb/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése