2019. szeptember 22., vasárnap

A Szerbiában élő horvátok követelik, hogy az állam ítélje el a horvátellenes falfirkákat és büntesse meg az elkövetőket

A Szerbiában élő horvátok követelik, hogy az állam ítélje el a horvátellenes falfirkákat és büntesse meg az elkövetőket
Fotó: HINA / Velimir Ilić

A Vajdasági Horvátok Demokratikus Közössége (DSHV) köszönetet mondott a belgrádi Filip Kljajić Általános Iskola házmesterének, amiért lefestette a horvátok ellen uszító falfirkákat, ugyanakkor a párt aggodalmát fejezte ki, amiért elmaradt a szerbiai állami intézmények tisztségviselői részéről a reakció, írja a horvátországi Index portál.

A belgrádi iskola falain tíz napon keresztül voltak olvashatók a „Csetnikek”, „Gránátot a horvátokra”, „Vukovár”, „Knin”, „Halál a kommunizmusra”, „Ratko Mladić”, „Csetnik vagyok” és „A lányok szeretik a csetnikeket” feliratok, melyeket csak azután tüntettek el, hogy az eset sajtóvisszhangot kapott.
A DSHV aggodalmát fejezte ki, amiért elmaradt az állami tisztségviselők reakciója. A párt közleményében rámutatott, hogy a hatalom szótlan marad, amikor a szerb társadalomban történik ilyesmi, ugyanakkor viszont nagy figyelmet szentel annak, amikor a szomszédos országokban történik hasonló.
„Egy olyan társadalomban, amelyik elkötelezett az európai integrációt illetően, mint amilyen Szerbia is, az ilyen negatív jelenségeket az ország intézményeinek nemcsak, hogy el kell ítélniük, hanem a megfelelő módon szankcionálniuk is kell. Főleg, hogy a Szerbiában élő horvátok és intézményeik a szerb társadalom szerves részét képezik, és ez az egyik leginkább Európa-orientált közösség, mely igyekszik teljes mértékben hozzájárulni Szerbia EU-csatlakozásának sikeréhez” – áll a Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségének közleményében, melyben leszögezik, hogy az állami szervek reakciójának elmaradása a horvát közösséget nyugtalanítja és félelemmel tölti el.
Az elmúlt három hétben ez már a második eset, hogy horvátok elleni gyűlöletkeltő graffitik jelentek meg. Szeptember elején Újvidéken látott napvilágot egy fenyegető üzenet: „Öld meg a horvátot, hogy az albán testvér nélkül maradjon”, amit a városi szolgálatok a bejelentést követően rövid időn belül lefestettek.
Aleksandar Popov, a Regionális Központ civil szervezet illetékese a Szabad Európa Rádió műsorában azt mondta, hogy Szerbiában az elmúlt években a társadalmi légkör nyilvánvalóan romlott.
2019. szeptember 20. [14:23]
https://szabadmagyarszo.com/2019/09/20/a-szerbiaban-elo-horvatok-kovetelik-hogy-az-allam-itelje-el-a-horvatellenes-falfirkakat-es-buntesse-meg-az-elkovetoket/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése