2019. szeptember 14., szombat

Teljes ellenőrzésük alá vonták a Belgrádi Egyetem rektorátusát az 1 az 5 millióból egyetemistái

Teljes ellenőrzésük alá vonták a Belgrádi Egyetem rektorátusát az 1 az 5 millióból egyetemistái

Az 1 az 5 millióból egyesület egyetemista tagjai szombaton közölték, hogy teljes ellenőrzésük alá vonták a Belgrádi Egyetem rektori hivatalát, miután előző este megsértették a szabad mozgáshoz való jogukat, tudatja az N1 Televízió.
A tiltakozó egyetemi hallgatók szerint az, hogy a rektorátus, valamint Ivanka Popović rektor nem reagált, amikor a Szerb Haladó Párt aktivistái, behatolva az épületbe megtámadták a rektori hivatalt blokád alatt tartó egyetemi hallgatókat, világosan mutatja, hogy sérült az egyetem autonómiája és hírneve.
„Most már az egyetemisták döntenek, hogy ki megy be, a rektorátusba, vagy ki megy ki onnan. Az igazgatóság és az alkalmazottak nem mehetnek be előzetes egyeztetés nélkül” – áll az 1 az 5 millióból egyesület egyetemista tagjainak közleményében, melyben felszólítják a kollégákat és a tanárokat hogy csatlakozzanak hozzájuk, a polgárokat pedig arra kérik, hogy jövetelükkel ők is a támogatásukról biztosítsák őket.
Az egyetemi hallgatók kollégáikkal, egyetemi tanárokkal és más közéleti személyiségekkel együtt blokád alá vonták a Belgrádi Egyetem rektorátusát, azt követelve, hogy Ivanka Popović rektor a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában kezdeményezze Ana Brnabić kormányfőnél, hogy mentse fel tisztségéből Siniša Mali pénzügyminisztert.
Az 1 az 5 millióból egyesület még korábban azt közölte, hogy az egyetemisták az éjszakát a rektorátus bezárt épületében töltötték, amit az alapvető emberi joguk, a mozgás szabadságának a korlátozásaként értékeltek.
A blokádban résztvevőktől ugyanis azt követelték, hogy az épületből történő kilépéskor azonosítsák magukat, amit ők visszautasítottak, mert ez szerintük lehetőséget teremtett volna a visszaélésre és a megbélyegzésre.
2019. szeptember 14. [20:04]
https://szabadmagyarszo.com/2019/09/14/teljes-ellenorzesuk-ala-vontak-a-belgradi-egyetem-rektoratusat-az-1-az-5-milliobol-egyetemistai/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése