2021. január 15., péntek

Elbukott a magyar kezdeményezés: nem lesz uniós jogszabály a kisebbségek jogairól

Elbukott a magyar kezdeményezés: nem lesz uniós jogszabály a kisebbségek jogairól

Hatáskör hiányában és a meglévő politikák elégséges volta miatt utasította el az Európai Bizottság, hogy lépjen az őshonos kisebbségek ügyében.

„Minority Safe Pack – Egymillió aláírás a sokszínű Európáért” néven ismert polgári kezdeményezés mögött számos, zömében határon túli magyar szervezet áll, de komoly támogatása volt más európai országokban is. A kezdeményezés célja a nemzeti és a nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása volt, ennek érdekében szerették volna az Európai Uniónál elérni, hogy szülessen jogszabály-csomag ezzel kapcsolatban. Érveik között szerepel, hogy az EU területén több mint 50 millió olyan ember él, akik egy nemzeti kisebbség vagy kisebbségi nyelvi közösség tagjai.

2020. október 15-én a szervezők az Európai Parlamentben szervezett nyilvános meghallgatáson bemutatták a kezdeményezést és az abban található javaslatokat. A Bizottságnak ezt követően 3 hónapja volt, hogy elfogadjon egy közleményt, amelyben ismerteti a kezdeményezéssel kapcsolatos jogi és politikai következtetéseit.

A kezdeményezést felkarolta az Európai Parlament is, egy hónappal ezelőtti állásfoglalásukban többek között azt írták:

„A regionális nyelveket támogatni kell, és védeni kell a nyelvhasználathoz való jogot az olyan helyeken, ahol az egy hivatalos nyelven túl más nyelveken is beszélnek. A nyelvi közösségek védelme során pedig tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat.”

Az Európai Bizottság azonban végül úgy döntött, hogy elutasítja a javaslatot. Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy

„Bár a Bizottság válasza nem irányoz elő új jogi aktusokat, a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvertárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához."

A részletes indokolásban pedig arról is szót ejtenek, hogy a Bizottságnak nincs hatásköre jogszabály kezdeményezésére ezen a téren.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a kezdeményezést jegyző FUEN elnöke szerint „az EB azoknak a kérését utasította el, akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapok kihívása. Az EB vállon veregető álláspontja nem elégséges, az aláíró 1 123 422 polgár konkrét intézkedéseket, cselekvést várt. Válaszával a Bizottság cserbenhagyta az Unió nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó 50 milliónyi polgárát. Közülük több millió embert, akik saját országukban folyamatosan jogsérelem ért, most pedig az Európai Bizottság, amely a demokrácia, a jogállamiság, az értékelvűség és az igazság őreként hirdeti magát, szintén hátat fordít nekik.”

Vincze hozzátette, hogy a jövőben új eszközökkel, új lendülettel keresik a megoldást az őshonos kisebbségi nyelvek és kultúrák érvényesülésére és védelmére.

https://hvg.hu/eurologus/20210115_Nem_lesz_unios_jogszabaly_a_kisebbsegek_jogairol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése