2021. január 8., péntek

Hajnal: A „független média” emberei megpróbálják sarokba kényszeríteni a nemzeti tanácsokat és a szerb kormányt is

 

Huszonnégy százalékkal nőtt a Magyar Nemzeti Tanács 2021-es évi költségvetése a tavalyi évhez képest, ami azt jelenti, hogy a tanács 1 milliárd 691 millió 873 ezer 558 dinárból, vagyis 14,4 millió euróból gazdálkodhat.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Vajdaság Mának adott interjújában elmondta, hogy hála Magyarország Kormányának. Szabadkán folytatódik a magyar óvodai hálózat bővítése, és várhatóan szeptemberben átadása kerül a Vackor óvoda.

„Újvidéken, a Magyar Szó székházában, a nyomda kiköltözésével, óvodai csoportok részére termeket biztosítunk majd, Maradékon pedig ugyancsak őszre várható a református óvoda átadása” – nyilatkozta Hajnal, aki hozzátette, hogy a Vajdasági Tehetségprogram erőre kaphat, elkezdhet kibontakozni, hiszen 2015-ben az Európa Kollégium átadásával egy új szakkollégiumi rendszer indult el, amely akkor a felsőoktatásra vonatkozott, most pedig az általános iskolák felsős diákjaira és a középiskolásokra is szeretnék kiterjeszteni.

„Az elképzelések szerint Adán, Zentán, Topolyán, Magyarkanizsán, Óbecsén, Nagybecskereken és Újvidéken is elindulnak azok az új képzési formák, amelyek lehetővé teszik, hogy a fiatalokkal megkülönböztetett figyelemmel bánjunk, külön egyéni foglalkozásokkal próbáljuk megtalálni azokat a legtehetségesebbeket, akik nemzetileg is elkötelezett értelmiségijei lesznek ennek a közösségnek, akik a szülőföldjükön akarják a tanulmányaikat befejezni, vagy az anyaországi képzések után hazatérnek, hogy egy új értelmiségi réteget tudjanak létrehozni.”

Az MNT tervei között szerepel még a közösségi tereknek a létrehozása a szórványközösségekben. A kisoroszi, a muzslyai, a zombori és a temerini mellett Pancsován is létrehoznak majd egyet, amely a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület részeként alakul majd ki, méghozzá az egyesület székházának a felújításával.

Az MNT legutóbbi ülésén elhangzott, hogy az idei év első negyedévében elkészülnek majd a különféle stratégiák. Ezzel kapcsolatban az MNT elnöke azt nyilatkozta, hogy a hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégia tervezete elkészült, folyamatban van a tájékoztatási stratégia és a kulturális stratégia kidolgozása.

– Tudni kell, hogy szerbiai szinten elkészült a tájékoztatási stratégia, most fogadták el az akciótervet is, tehát van mihez viszonyítanunk, van mivel vitatkoznunk, főleg a tájékoztatás területén. Úgy gondoljuk, egy olyan stratégia született Szerbiában, tiltakozásunk ellenére, amely éppen a nemzeti tanácsoknak a tájékoztatásra vonatkozó hatáskörét próbálja megkérdőjelezni. Olyan alkotmányos jogokat próbál elvenni, amelyek nemcsak a tájékoztatást érintik, hanem csökkentik a nemzeti tanácsok hatásköreit is.

Ezt nem engedhetjük meg! Mindezzel az úgynevezett szabad sajtó, a független média emberei próbálják sarokba kényszeríteni nemcsak a nemzeti tanácsokat, hanem magát a szerb kormányt is.

Az európai uniós feltételeknek szeretne a kormány eleget tenni, de félő, hogy ezáltal a nemzeti tanácsok olyan helyzetbe kerülnek, amely már komoly veszéllyel jár – mondta Hajnal Jenő.

https://szabadmagyarszo.com/2021/01/07/hajnal-a-fuggetlen-media-emberei-megprobaljak-sarokba-kenyszeriteni-a-nemzeti-tanacsokat-es-a-szerb-kormanyt-is/

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése